Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lööf: Federley har känt till brotten sedan i somras

Oklart om Federlays framtid i partiet: "Kan bara han svara på"
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiets partiledare Annie Lööf säger till Expressen TV att Fredrick Federley borde ha berättat om sin tidigare sambos brott tidigare. 

– Det är avskyvärda och oförlåtliga brott. Nu har ju Fredrik berättat att han har vetat om de här brotten sedan i somras. Vi tycker att han borde ha berättat i det läget, och inte dröja i flera månader. 

Den tidigare EU-parlamentarikern Fredrick Federley meddelade i fredags att han lämnar politiken. Sedan det blivit känt att Fredrick Federley haft en relation med en man som är dömd för grov våldtäkt mot barn har C-toppen varit sjukskriven. 

Expressen har tidigare avslöjat att Federley redan i september hade ett möte med Kriminalvården – där myndigheten agerade på grund av hans sambos brottsliga bakgrund. 

Nu har C-toppen lämnat sina politiska uppdrag – ett beslut Annie Lööf anser är klokt. 

– Jag har själv läst domen - det är bland de vidrigaste jag har läst. Det är avskyvärda och oförlåtliga brott. Nu har ju Fredrick berättat att han har vetat om de här brotten sedan i somras. Vi tycker att han borde ha berättat i det läget, och inte dröja i flera månader. 

Ser du någon möjlighet för honom att komma tillbaka till Centerpartiet?

– Vårt fokus nu är att se till att Emma Wiesner får en bra start i Bryssel. Vad som händer i framtiden för Fredrick Federley kan bara Fredrick Federley svara på. 

Men dörren är inte stängd? 

– Det är bara några dagar sedan Fredrick Federley fattade det mycket kloka beslutet att lämna alla sina politiska uppdrag. Han valde att lämna politiken. 

I en intervju med Ekot tillfrågas Annie Lööf om förtroendet för henne som partiledare skadats av uppmärksamheten. Hon säger att hon hoppas att människor hört henne när hon sagt att hon agerat så fort hon fick information. 

Annie Lööf: ”Haft mycket allvarliga samtal med Fredrick”

Partiledaren kommenterar Fredrick Federleys framtid och hans tidigare sambos brott

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.