Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Annie Lööf: Jag har inte klimatångest

Annie Lööf. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Annie Lööf säger i en intervju med Dagens Nyheter att hon tror på framtiden – och att hon inte har någon klimatångest. 

– Men jag är väldigt orolig över den utveckling som vi ser, säger Centerledaren. 

I Centerpartiets valrörelse inför EU-valet är klimatet och djurhållning två viktiga frågor. 

Annie Lööf berättar för Dagens Nyheter att hon själv tänker på hur hon agerar för att vara klimatvänlig. Hon säger att hon tänker på hur hon reser och på hur hon äter – och att hon har hopp om framtiden. 

– Men jag tillhör ändå den skara människor som tror på framtiden och om tror på politiska lösningar och på att människors val ändå innebär att vi går mot en ljusare framtid till mötes. Så därför har jag inte klimatångest. Men jag är väldigt orolig över den utveckling som vi ser, säger C-ledaren till DN. 

Annie Lööf säger också till Dagens Nyheter att hon vill reformera EU:s handel med utsläppsrätter och föra in fler sektorer i avtalet – men hon tror inte på att unionen ska införa en gemensam koldioxidskatt. 

– EU är ett mellanstatligt samarbete som ska vara sylvasst på vissa grundservicedrivande frågor, men vi ska inte ge bort en nationell kompetens som beskattning innebär. Däremot vill vi att EU ska vara offensiva i klimatarbetet och där handlar det om att använda det system som i dag finns på plats: EU:s handel med utsläppsrätter, säger hon till tidningen. 

Annie Lööf: Svenska bönder ska inte bekosta brexit 

Centerpartiet vill inte skära ner på EU:s jordbruksstöd – till skillnad från samtliga andra svenska riksdagspartiet. I stället säger Annie Lööf att det finns andra områden inom EU som man behöver skära i och nämner bland annat flyttkarusellen mellan Bryssel och Strasbourg. 

– Vi tycker inte, till skillnad från många andra svenska partier att det är svenska bönder och den svenska landsbygden som ska bekosta brexit. Istället tycker vi att det är viktigt att skapa kontinuitet, det finns ingen anledning att börja skära i stödet, säger hon till DN.