Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööf har en räv bakom örat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Centerpartiet slipar på sin långsiktiga plan – att göra Annie Lööf till statsminister om fem år, skriver Torbjörn Nilsson.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Medan alla är upptagna av att diskutera vem som ska regera med vem efter nästa val, drömmer Centerpartiet om att göra Annie Lööf till statsminister 2022.

Finn Bengtsson, riksdagsledamoten, sprang på henne i korridoren.

– Annie, sa han, vi ska skriva en motion mot jantelagen. Vill du vara med på den?

– Jo, svarade hon, jo, det vill jag nog.

Bengtsson, som vid den här tiden i början av förra mandatperioden ännu inte fått uppleva sina femton minuter av berömmelse som DÖ-kritiker, blev mycket glad. För ärligt talat hade han haft svårt att få stöd bland sina moderater.

– Det vore bra om vi blev några stycken, sa han, gärna från flera partier.

Sedan gick det en tid. Finn låg på men fick ingen riktig respons. Till slut gav han upp om Annie.

Det skulle han nog inte gjort, för hennes skäl att inte signera motionen var tekniskt. Inte kan man väl stifta ett förbud i riksdagen mot en lag formulerad i ett skönlitterärt verk? Innehållet passade henne annars som hand i handske.

Ett par år senare, hösten 2011, stod hon i en talarstol i Åre. Då hade de just valt henne till ny partiledare och hon skulle berätta vilka viktiga saker centerrörelsen hade framför sig. Hennes första krav löd:

– Vi måste ersätta Jantelagen med Kunna själv!

Man kan tänka på det i februari 2017, när Centerpartiets kommunpolitiker ska resa till Göteborg för stormöte och tidningarna skriver om att Annie Lööf är den nya ledaren för alliansen.

Man kan fundera på målmedvetenheten.


LÄS MER: Nya succésiffror för Annie Lööf

Annie Lööf har i flera undersökningar större förtroende än Alliansen-kollegan Anna Kinberg Batra.
Foto: Nils Petter Nilsson

Ringer man runt till centerpartister nu får man bara höra lovord. Det är inte konstigt. Partiet har ökat i mätningarna, vunnit förtroende i sakfrågor och ledaren är till och mest populär av alla, enligt någon undersökning. Klart folk är glada.

Det konstiga är att det nästan alltid varit så under Annie Lööfs tid som ledare. De har hyllat henne hur illa läget än sett ut. Hennes första kris, ett halvår efter Åre, den minns knappt ingen, men då var det skandaler på departementet och kaos i ledningen. Distrikten svarade lugnt att de litade på Annie. Sedan vållade nya partiprogrammet krigsrubriker. Samma svar i telefonerna.

– Vi älskar Annie!

Det knorrades inte ens när partiet i valet 2014 inte klarade av att kapitalisera på moderaternas kollaps.

Ska man förstå Centerpartiet – särskilt i det nya politiska landskapet – måste man nog förstå vilken investering partiet har gjort i sin partiledare.

Hur långsiktigt de tänker.

För bara några år sedan skrattade folk i korridorerna åt Centerpartiets förnyelse. Den var inte lika genuin som Moderaternas. Stureplan och lite liberala floskler; det är bara yta. Skrapar du på marknadsliberalen dyker det upp ett särintresse som gör affärer med sossar vilken dag som helst – bara det gynnar det egna partiet.

Sa man.

– Ge dem sänkt dieselskatt eller någon subvention till mjölkbönderna så går de med på vad som helst, som en moderat i regeringskansliet uttryckte det.

Vad har vi i politiken nu?

En så kallad nymoderat ledare som inte bara lagt om sakpolitiken utan nu också själva principen för hur partiet ser på regeringsmakten. Och det bara två år efter att Reinfeldt flytt fältet. Hur ihärdiga var de med sitt projekt?

Centerpartisterna säger det Centerpartiet sagt i femton år. Vi regerar inte med socialdemokrater.

Man bör kanske börja lyssna på dem.

Det finns förstås en invändning. I 32 kommuner och 6 landsting styr centerpartister tillsammans med antingen socialdemokrater eller miljöpartister. De har ett pragmatiskt arv i det här partiet.

Men på riksnivå gäller inte det längre. Det säger de alla, de som känner Annie Lööf. Det här är ett idéparti nu och vi håller på våra principer.

Hennes besked i Agenda i söndags, menar de, var självklart. Står valet mellan att regera med ett Sd-anstruket Moderaterna och ett LO-beroende Socialdemokraterna, då väljer Centerpartiet att inte regera alls. Hellre opposition.

Den andra delen av resonemanget, frigörelsen från alliansen är faktiskt inte heller ny. I den analys Annie, då Johansson, skrev åt partiet efter 2010 års val fanns det gott om sakpolitisk udd riktad mot arbetarrörelsen. Lägre löner, plattare skatter, mindre kollektivism. Men, mindre uppmärksammat, var vad analysen sa om det borgerliga samarbetet.

”Alliansen är medlet för att nå Centerpartiets mål, inte ett mål i sig”, skrev Annie. Och med de orden i ryggen valdes hon ett år senare till ledare. För att opponera mot de sturska Moderaterna.

Tänk tanken att centerpartisterna faktiskt vet vad de vill. Att de kommer vägra välja mellan två onda ting i valet 2018 och under mandatperioden efter det. Tänk om de är uthålliga.

Då återstår bara en fråga:

Vad ska de med sin principfasthet till?


LÄS MER: K-G Bergström om hur Lööf vill skärpa oppositionsrollen


Annie Lööf valdes till partiordförande för Centerpartiet för sex år sedan.
Foto: Robban Andersson

Det rimliga svaret är växa. Den här generationen centerpartister drömmer stort. Och tänker man strategiskt finns det ett glasklart sätt att tolka beskedet i Agenda:

Det är inte i valet 2018 Centerpartiet ska ta över borgerligheten utan i valet 2022.

Vad passar bättre då, än att sitta i opposition efter nästa val? Alltmedan en ensam moderat statsminister försöker regera med hoppande majoriteter eller – om hon misslyckas – har uppgiften att samla ett söndrat parti alltmedan en sliten rödgrön koalition tuffar på i låtsasregerandet precis som nu.

Frågar man människor i partiledningskretsen viftar de bort resonemanget.

– Annie skulle aldrig tänka så.

Nej, hon verkar inte vara typen som ger upp om en match i bottenstriden för att spara krafterna till toppmötet veckan därpå.

Fast hon har faktiskt själv pekat i den här riktningen.

I Åre, när hon blev vald, sa hon att partiet skulle få 20 procent 2022. Då skulle man vara agendasättande. Och ha en egen statsministerkandidat.

De tänker som sagt långsiktigt.

I ungdomsförbundet har man redan börjat prata om ”Annieansen”.


LÄS MER: Lööf: "Vi ska inte ge fri lejd för ryska intressen"


Situationen för Lööf och Centerpartiet liknar på många sätt den i Miljöpartiet när Maria Wetterstrand stod på toppen.
Foto: AXEL ÖBERG

På många sätt liknar situationen den i Miljöpartiet när Maria Wetterstrand stod på toppen. Man har tio procent i opinionen, en mycket populär ledare, profilfrågor som ligger i tiden och förmånen att slå underifrån mot ett stort, men också ganska vilset, parti.

Också i Miljöpartiet närde man förhoppningar.

Det gick som det gick.

En vanlig förklaring till fiaskot är att man svek sina väljare i sakpolitiken. De mörkgröna miljöpartisterna, lyder teorin, blev förbannade och stack. Jag undrar det. De där gamla traditionalisterna, Carl Schlyter och hans väljare, de röstar väl på Miljöpartiet ändå. Det torde vara de nya väljarna som har lämnat. De unga, identitetsröstande, som gillade att bära en tygpåse med partiets logga på, de som gick i gång på bra slogans.

Den typen av väljare som, att döma av väljarflödena, flockas runt Annie Lööf nu.

De kanske blir upprymda av hennes idé om att krossa jantelagen.

Att den där regelsamlingen, formulerad av Axsel Sandemose i en roman, inte alls är en kritisk skildring av en inskränkt, missunnsam sossestat som Annie Lööf tror, det är en annan sak.

Sandemose var politisk ombytlig, men skrev ”En flykting korsar sitt spår” i början av 1930-talet, under sin mest intensiva vänsterperiod. Han hängde på Teatercaféen i Oslo och kallade sig kommunist. Jantelagen är en kritik av de förtryckande borgarna och inskränkta lantisarna i hans lilla hemort Nyköping på Mors.

Men en sådan sak, att det finns en verklighet att förhålla sig till, det kommer Annie Lööfs väljare bry sig om först när hon kommit till makten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.