Annie Lööf: Håller tummarna för Biden

Så påverkas ekonomin av valet i USA
Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.
Foto: EVA TEDESJÖ/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas partiledare, Nyamko Sabuni.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: ALI LORESTANI / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterpartiets ledare, Nooshi Dadgostar.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
1 / 7

Världens ögon blickar mot USA när landet går till val i dag.

Nu har flera svenska politiker uttalat sig om sina förhoppningar för framtiden.

”Med Donald Trump har USA tagit stora steg i fel riktning”, skriver Annie Lööf (C) på Instagram.

Valet i USA påverkar inte bara landets utveckling, utan hela världens. Inför resultatet har flera svenska politiker gått ut med sina förhoppningar om utkomsten.

En av dem är centerledaren Annie Lööf. Hon skriver på Instagram att USA gått åt ”fel riktning” med Donald Trump. 

”Jag håller därför tummarna för att Joe Biden vinner valet. Världen behöver en statsman i Vita Huset igen. En person som värnar och utvecklar internationellt samarbete, propagerar för att USA tar ledartröjan i det globala klimatarbetet och tydligt motsätter sig auktoritära regimer”, skriver hon.

Sabuni: Hoppas på demokratisk vinst

I en skriftlig kommentar till Expressen svarar Liberalernas partiledare, Nyamko Sabuni, att även hon vill se en blå segrare.

– Som liberal hoppas jag på demokratisk vinst. Det skulle innebära att humanism och internationell solidaritet vinner mot populism, protektionism och polarisering, säger hon.

Vänsterpartiets nya ledare, Nooshi Dadgostar, anser att Biden något bättre än Trump.

– Biden är verkligen inte särskilt bra och kommer inte lösa USA:s problem, men han är bättre än Trump. Hoppet i USA finns i den växande vänsterrörelsen kring Bernie Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez. Flera starka vänsterröster ser ut att komma in i kongressen med politik för ekonomisk jämlikhet och klimat, det ser jag fram emot, säger hon i en kommentar.

Löfven: Haft goda samtal med båda

Statsminister Stefan Löfven uppger på Facebook att Socialdemokraterna delar flera värderingar med Demokraterna. Han vill dock inte gå ut med vem han själv hade röstat på i USA-valet.

Som statsminister leder jag en regering som kommer fortsätta att värna det konstruktiva samarbetet mellan Sverige och USA oavsett vilken administration det blir”, skriver han på Facebook.

Den moderate ledaren, Ulf Kristersson, skriver på Instagram att han, om det hade varit möjligt, hade föredragit den tidigare presidenten Ronald Reagan.

”Men i det här valet är Joe Biden den presidentkandidat som tror på ett nära och långsiktigt samarbete med USA:s allierade. Det vore bra för världen, för Europa – och för Sverige”, skriver han.

Busch hoppas stormarna lägger sig

Kristdemokraternas ledare, Ebba Busch, uppger att den nye presidenten – oavsett vem det blir – måste vara en ”ledstjärna för handel och demokrati”. Hon vill se ett stärkt säkerhetspolitiskt samarbete och ett USA som står upp mot ett ”antagonistiskt” Kina.

Hur än det amerikanska folket väljer att lägga sina röster, hoppas vi på att de politiska stormarna lägger sig. Att resultatet respekteras av såväl kandidater som anhängarna”, skriver Ebba Busch på Instagram.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin har gjort ett uttalande på Facebook och nämner ingen specifik kandidat. Hon skriver dock om valets påverkan på den framtida klimatpolitiken.

Imorgon lämnar USA formellt Parisavtalet, och det kommer så klart vara avgörande för vår gemensamma framtid på den här planeten hur USA agerar framöver”, skriver Lövin.

Expressen söker Jimmie Åkesson. Per Bolund har via sin pressekreterare tackat nej till att ge en kommentar.

Se mer

Så ser opinionsläget ut nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.