Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf gick ut med högsta betyg

Annie Lööf gick ut gymnasiet med toppbetyg.
Foto: Cornelia Nordström

STOCKHOLM. Näringsminister Annie Lööf var flitig med läxorna och fick högsta möjliga betyg. Men överlag var det si och så med ministrarnas och kommunalrådens insatser i skolan.

Påverkar skolbetygen ditt förtroende för politikerna?

Annie Lööf (C) gick ut gymnasiets samhällsvetenskapliga linje med MVG i alla ämnen, motsvarande 5,0 med de gamla sifferbetygen. Justitieminister Beatrice Ask (M) var uppenbarligen också ambitiös, med 4,9 från humanistisk linje. Hennes partikamrat, kommunalrådet Magnus Sjödin i Sundsvall, hade måttliga 2,1. Snittet för landets statsråd, partiledare och kommunalråd i de 20 största kommunerna låg på 3,8, visar Lärarnas Tidning genomgång.

Språk och samhällskunskap tycks ha passat de flesta bättre, medan det gick sämre i matte, naturkunskap och estetiska ämnen.

Det är känt att finansminister Anders Borg (M) hade en etta i matte. Det bottenbetyget kan till och med ses som en resurs, enligt statsvetaren Jenny Madestam.

– Han har gjort en resa, tagit igen det med råge och lyckats i alla fall, säger hon till tidningen.

I ett internationellt perspektiv är de svenska politikernas studieinsatser svaga. Men bland de svenska väljarna kan studieresultat som Annie Lööfs rent av mötas med skepsis:

– Väljarna undrar vad hon gjort annat än att sitta med näsan i böckerna, säger Madestam.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.