Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf-effekten:
Högsta nivån på 27 år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annie Lööf har all anledning att se glad ut efter senaste opinionsmätningen.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Annie Lööf-effekten håller i sig. 

Centerpartiet når i Expressen och Demoskops första opinionsmätning för året sin högsta nivå sedan 1990. 

– Allt fler uppskattar att vi står upp för våra värderingar om en human flyktingpolitik, menar partisekreteraren Michael Arthursson.

Den nya mätningen från Demoskop på uppdrag av Expressen visar att det alltjämt är stenhårt mellan de två blocken men att alliansen har ett marginellt försprång.

41 procent av väljarna vs 39,5 procent för de rödgröna. 

För Centerpartiet är det ny opinionssuccé, 9,4 procent vilket är en ytterligare ett snäpp bättre än i december (+0,2) och en historisk hög siffra. 

– Det är högsta nivån på 27 år, och det är notabelt att det håller i sig. Man verkar ha hittat en lyckad position, där man har knaprat från Liberalerna men även över blockgränsen, om än i liten mängd, konstaterar Anders Lindholm, vd för Demoskop. 

– Om man har ledsnat på MP och vill ha något grönt inslag så är Centerpartiet ett alternativ. 

Men det handlar i det här fallet också om en trolig Annie Lööf-effekt. 

Lööf har störst förtroende

Centerns ledare är den partiledare som har störst förtroende av samtliga partiledare, vilket i sig är anmärkningsvärt med tanke på att det finns partier som representerar betydligt större väljarbaser.

– Annie Lööf har stigit fram mer än de andra partiledarna, en spännande resa med tanke på att hon började så skralt. Hon har gått från att spela roll till att vara med på riktigt och det är något som väljarna efterlyser, säger Anders Lindholm. 

För Centerns partisekreterare Michael Arthursson ingjuter rekordnoteringen hopp inför valet nästa år.

– Vi känner stort stöd för vårt ständiga arbete för att minska sociala och regionala klyftor. Allt fler uppskattar att vi står upp för våra värderingar om en human flyktingpolitik, kombinerat med ordning och reda och en ökad trygghet i hela landet. 

– Annie Lööf går i spetsen för ett nytt ledarskap för Sverige. Vi kommer tillsammans med de andra allianspartierna att jobba målmedvetet för en ny alliansregering efter nästa val, säger Michael Arthursson. 

Demoskops väljarbaromerter januari 2017

V: 8,1 (0,6)

S: 26,7 (0,9)

MP: 4,7 (-0,5)

C: 9,4 (0,3)

L: 4,7 (-0,1)

M: 24,3 (2,0)

KD: 2,6 (-0,6)

SD: 16,2 (-2,3)

FI: 2,1 (-0,4)

Osäkra: 13,8 (-0,5)

Antal genomförda intervjuer: 1 251. Undersökningen bygger på Expressens senaste demoskopmätning (i procent) som gjordes 16 december 2016.

Rättelse: I en första version angavs fel jämförelsesiffra för V. Sedan förra mätningen har de ökat 0,6 procentenheter. Siffran 2,3 procentenheter, som först angavs, är i jämförelse med valresultatet 2014.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.