Annie Lööf är tydlig med att det inte blir någon gemensam alliansbudget. Foto: Linn Malmén/TTAnnie Lööf är tydlig med att det inte blir någon gemensam alliansbudget. Foto: Linn Malmén/TT
Annie Lööf är tydlig med att det inte blir någon gemensam alliansbudget. Foto: Linn Malmén/TT
Trycket i Anna Kinberg Batras Moderaterna är stort på att en gemensam alliansbudget ska läggas. Foto: Pelle T Nilsson/IBLTrycket i Anna Kinberg Batras Moderaterna är stort på att en gemensam alliansbudget ska läggas. Foto: Pelle T Nilsson/IBL
Trycket i Anna Kinberg Batras Moderaterna är stort på att en gemensam alliansbudget ska läggas. Foto: Pelle T Nilsson/IBL

Annie Lööf vill inte fälla regeringen

Publicerad

KARLSTAD. Annie Lööf välkomnar alliansens jättekliv i Expressen/Demoskops väljarbarometer.

Men säger bestämt nej till att gå fram med en gemensam budget och fälla regeringen med SD:s hjälp, trots trycket i M.

Alliansen kan bilda regering först efter ett val, menar Centerledaren.

– Det finns en stor risk att Stefan Löfven kastar in handduken under mandatperioden i ljuset av det interna trycket när opinionssiffrorna för S, men också hela regeringen, är så pass låga, säger hon.

Alliansen drar ifrån rejält i Expressens och Demoskops väljarbarometer för februari. Allianspartierna samlar 42,6 procent mot regeringens 35,2. Framför allt går det bra för M, C minskar något sen sist.

– Jag skulle inte vara säker på hur stabil den här regeringen är de kommande åren. Det finns en stor risk att Stefan Löfven kastar in handduken under mandatperioden i ljuset av det interna trycket när opinionssiffrorna för S, men också hela regeringen, är så pass låga, säger Annie Lööf efter att ha öppnat Centerpartiets kommundagar i Karlstad med ett tal med mycket fokus på flyktingfrågan.

En av helgens stora snackisar i korridorerna handlar om huruvida alliansen bör gå fram med en gemensam budget och därmed fälla regeringen.

Säger nej till SD

Lööf, som tagit en paus från föräldraledigheten, konstaterar att även Anna Kinberg Batra sagt nej till att samarbeta med SD som hon kallar ett "opålitligt populistparti".

– Det skulle vara att ta hela alliansen som politisk gisslan där SD dikterar villkoren för vilken politik en sådan regering skulle driva. Jag vill ha en ny regering i det här landet. Jag vill att alliansen bildar regering men det måste ske först efter ett val, säger hon.

En rundringning Expressen gjorde till partiets distrikt tidigare i veckan visar ett starkt motstånd mot att fälla regeringen med en gemensam alliansbudget. Men även om gräsrötterna i det egna partiet skulle vända, på samma sätt som skett inom M, står Lööf fast.

– Jag tror att det är troligare att den här regeringen själva kastar in handduken om opinionsraset blir allt för stort. Men alliansen och Centerpartiet är redo att ta ansvar. Vi är vana vid att förhandla och vid att komma överens. Vi är vana att regera. Skulle det vara ett faktum att regeringen avgår så är vi självklart redo. Men vi är inte redo att ta över med SD, säger hon.

Nej till S också

Karin Jonsson, C, distriktsordförande i Östergötland, öppnade i en intervju för att bilda alliansregering med stöd av S i stället för SD.

Men den kalla handen gentemot Stefan Löfven kvarstår:

– Centerpartiet har sagt att vi kommer inte att ingå i något regeringssamarbete med S, vi kommer inte att ingå något regeringssamarbete med SD, säger hon.

Lööf presenterade under fredagen partiets förslag att sänka ingångslönerna för nyanlända.

– Det viktigaste är att det är lägre ingånglöner än i dag för de nyanlända, så att man har möjlighet att komma i arbete och slippa leva på bidrag. Det tjänar samhället på och den enskilda tjänar på det, säger hon.

Samtidigt hotar Annie Lööf att hon är beredd att lagstifta om inte parterna lyssnar.

– Det är ganska ovanligt att vi tar till detta. Men jag vill se att fler människor som kommer till vårt land kommer i arbete. Jag blir bedrövad när jag ser den passivitet som varit från regeringens sida där man inte lägger några förslag för att förbättra integrationen, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag