Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööf: Centern har försökt få Eskil Erlandsson att avgå sedan i höstas

Eskil Erlandsson
Foto: EVELINA CARBORN EXP / EVELINA CARBORN EXP
Annie Lööf
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Centerledaren Annie Lööf säger till SVT att partiledningen har försökt tvinga Erlandsson att avgå i flera månader.

– Jag tycker att det är synd att han inte lyssnade in det och valde att avgå i höstas, säger hon till SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

Centerpartiets partiledning har sedan i november försökt förmå Eskil Erlandsson att lämna sin riksdagsplats.  Det var Expressen som först berättade om den förre landbygdsministerns ”olämpliga uppträdande” och tafsande på kvinnliga riksdagsledamöter i Moderaterna.

– Jag tycker att det är synd att han inte lyssnade in det och valde att avgå i höstas, säger Annie Lööf till SVT.

Det är i SVT:s  intervjuprogram ”Mats möter” med politiske kommentatorn Mats Knutson som Annie Lööf i dag svarar för första gången på frågor om anklagelserna mot Eskil Erlandsson.

Agerade omedelbart

Annie Lööf säger att partiet har agerat mot den tidigare ministern och menar att det skett både snabbt och kraftfullt.

– Vi agerade omedelbart. Det här började i höstas då Moderaterna tog kontakt med oss och redogjorde för oacceptabla beteenden av Eskil Erlandsson. Redan några dagar senare uppmanade Centerpartiets gruppledare Eskil Erlandsson att avgå, säger Annie Lööf till Mats Knutson

Eskil Erlandsson ville inte avgå säger Annie Lööf och menar att ett parti inte har befogenhet att tvinga en riksdagsledamot att lämna riksdagen.

– Det är ju inte partiledningen som bestämmer när någon ska lämna riksdagen utan det krävdes en lång rad av samtal innan Eskil Erlandsson själv valde att avgå, säger hon i SVT.

Mats Knutson ställer frågan: Känner du att du kunde ha agerat på något annat sätt under den här processen?

– Nej, vi har agerat resolut. Så fort vi har fått reda på saker har vi agerat gentemot Eskil Erlandsson. Oavsett vem man är eller vilken position man har så är det här oacceptabla beteenden, som får konsekvenser. Och vi har uppmanat Eskil Erlandsson att avgå sedan i november månad. Jag tycker att det är synd att han inte lyssnade in det och valde att avgå i höstas. Nu är det så och att han valde att avgå i förra veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.