Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööf (C) vill
inte möta medier

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annie Lööf.
Foto: Anna-Karin Nilsson

C-ledaren Annie Lööf kommer till SVT:s "Agenda" i kväll.

Men vill inte möta andra medier i samband med programmet.

I stället är det partisekreterare Michael Arthursson som tar frågorna om de rekordlåga opinionssiffrorna:

– Det är inget konstigt, säger han.

I kväll debatterar Lööf mot Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt direkt i "Agenda"-studion.

Tre timmar innan programmet ringer SVT:s "Agenda" upp Expressen.se. Annie Lööfs stab har just meddelat att den inte vill att SVT släpper in några journalister i tv-huset när Lööf är där.

– Jag har pratat med Centern och de vill inte att journalisterna ska komma in, så det måste vi respektera, sade Mikael Pettersson på "Agenda" vid 18-tiden.

"I veckan"

Det beskedet förklaras så här av Anna-Karin Nyman, presschef hos Annie Lööf:

- Vi har förstått att det är många medier som vill prata med Annie om opinionssiffrorna, men vi har den ordningen att det är partisekreteraren som tar de frågorna. Han är tillgänglig för kommentarer.

 Men vi vill prata med Annie Lööf om läget i stort, inte bara opinionssiffrorna. 

- Det finns det möjlighet till i veckan, säger Anna-Karin Nyman.

Partisekreterare Michael Arthursson säger att Centern ser allvarligt på de låga siffrorna, och att de nu måste bli bättre på att formulera sin politik. Men det är inte Annie Lööfs uppgift att prata om varför väljarna flyr partiet.

– Vi har en ordning, både i Centerpartiet och i andra partier, att partisekreteraren är den som tar sig an opinionssiffror, vare sig de går upp eller ner. Det är inget konstigt, säger Michael Arthursson.

 Finns det inte ett värde i att just partiledaren kommenterar det låga väljarstödet som Centerpartiet har? 

– Vi tycker att det här är en bra arbetsordning, att Annie Lööf fokuserar på det politiska innehållet, och vi fokuserar på den här typen av frågor, säger Michael Arthursson.

I Sifos senaste undersökning, på uppdrag av SvD och GP, hamnade Centern, där det nya idéprogrammet varit starkt kritiserat i de egna leden, på 3,2 procent - en statistiskt säkerställd sänkning med 1,3 procentenheter sedan i december. Det är Centerns sämsta resultat någonsin i Sifos mätningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.