Annie Lööf. Foto: Anna-Karin Nilsson
Annie Lööf.  Foto: Anna-Karin Nilsson

Annie Lööf (C) vill
inte möta medier

Publicerad

C-ledaren Annie Lööf kommer till SVT:s "Agenda" i kväll.

Men vill inte möta andra medier i samband med programmet.

I stället är det partisekreterare Michael Arthursson som tar frågorna om de rekordlåga opinionssiffrorna:

– Det är inget konstigt, säger han.

I kväll debatterar Lööf mot Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt direkt i "Agenda"-studion.

Tre timmar innan programmet ringer SVT:s "Agenda" upp Expressen.se. Annie Lööfs stab har just meddelat att den inte vill att SVT släpper in några journalister i tv-huset när Lööf är där.

– Jag har pratat med Centern och de vill inte att journalisterna ska komma in, så det måste vi respektera, sade Mikael Pettersson på "Agenda" vid 18-tiden.

"I veckan"

Det beskedet förklaras så här av Anna-Karin Nyman, presschef hos Annie Lööf:

- Vi har förstått att det är många medier som vill prata med Annie om opinionssiffrorna, men vi har den ordningen att det är partisekreteraren som tar de frågorna. Han är tillgänglig för kommentarer.

Men vi vill prata med Annie Lööf om läget i stort, inte bara opinionssiffrorna.

- Det finns det möjlighet till i veckan, säger Anna-Karin Nyman.

Partisekreterare Michael Arthursson säger att Centern ser allvarligt på de låga siffrorna, och att de nu måste bli bättre på att formulera sin politik. Men det är inte Annie Lööfs uppgift att prata om varför väljarna flyr partiet.

– Vi har en ordning, både i Centerpartiet och i andra partier, att partisekreteraren är den som tar sig an opinionssiffror, vare sig de går upp eller ner. Det är inget konstigt, säger Michael Arthursson.

Finns det inte ett värde i att just partiledaren kommenterar det låga väljarstödet som Centerpartiet har?

– Vi tycker att det här är en bra arbetsordning, att Annie Lööf fokuserar på det politiska innehållet, och vi fokuserar på den här typen av frågor, säger Michael Arthursson.

I Sifos senaste undersökning, på uppdrag av SvD och GP, hamnade Centern, där det nya idéprogrammet varit starkt kritiserat i de egna leden, på 3,2 procent - en statistiskt säkerställd sänkning med 1,3 procentenheter sedan i december. Det är Centerns sämsta resultat någonsin i Sifos mätningar.

Erik Paulsson Rönnbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag