Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf: C är redo för kompromiss om flyktingar

Så vill Centerpartiet förändra migrationspolitiken.
Annie LööfFoto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bilden som sprids av Centerpartiets linje i migrationsfrågan är felaktig, menar Annie Lööf inför förhandlingarna i migrationskommittén som inleds under tisdagseftermiddagen.

Partiet är berett att kompromissa, och hoppas på en uppgörelse där Moderaterna ingår, säger centerledaren till Expressen.

Samtidigt försvarar hon de liberaliseringar partiet enats om med S, L och MP.

– Jag är inte särskilt lättöverkörd, säger Annie Lööf.

Centerpartiet har under Annie Lööfs ledarskap intagit en liberal ytterkantsposition i riksdagen när det gäller migrationspolitiken.

Hon var starkt kritisk när gränskontroller infördes under flyktingkrisen och kallade Stefan Löfvens drastiska omläggning av politiken för ”beklämmande”.

Inför valet i fjol var partiet också med och drev fram den så kallade gymnasielagen, som innebar att 9 000 ensamkommande unga fick ny möjlighet att stanna i Sverige. Och som en del av regeringsförhandlingarna med Socialdemokraterna efter valet fick partiet igenom en utvidgning av rätten till familjeåterförening.

Lööf: Vi är pragmatiska

Inom inte minst Socialdemokraterna har det här fått många kommunalråd att se rött och kräva att S-ledningen kör över Centern när en ny migrationspolitik nu ska mejslas fram.

Men enligt Annie Lööf är Centern både pragmatiska och kompromissvilliga och vill ha en lösning där Sveriges asyllagstiftning är i linje med övriga EU.

– Framförallt vill vi ha breda och blocköverskridande uppgörelser nu. Vi vill ha en migrationslagstiftning som ligger i linje med övriga EU-länders. Vi tycker att den ska anpassas mer till andra EU-länder, både vad det gäller försörjningskrav och anhöriginvandring, säger hon till Expressen.

Sträcker ut hand till M

Inför migrationssamtalen som inleds i riksdagen på tisdagseftermiddagen har Moderaterna skärpt sin linje avsevärt och lagt fram krav som går helt på tvärs med den linje Centern har drivit. Men Annie Lööf tror på en kompromiss med Moderaterna. 

– Jag vill att så många partier som möjligt ingår i en bred blocköverskridande migrationsuppgörelse. När vi slöt uppgörelsen för ett antal år sedan var det många partier som stod bakom den: Hela alliansen och nuvarande regeringspartierna, och jag hoppas det kan bli så även här, säger hon.

Men kan ni tänka er att vidta åtgärder som kraftigt minskar antalet asylsökande till Sverige?

– Vi har en politik som står för både ordning och reda och medmänsklighet. Det är ingen hemlighet att många av de förslag vi lagt genom åren kommer innebära att det eventuellt blir ett minskat söktryck till Sverige. Det har att göra med att vi harmoniserar många av regelverken med övriga EU-länder.

Retoriken från Centerledaren är mer nedtonad än hur det tidigare ofta låtit, och även från regeringen menar man att C är mer kompromissvilliga än den allmänna bilden gör gällande.

– Själva syftet är att vi ska hitta gemensamma vägar framåt. Det kommer inte bli Moderaternas politik som till 100 procent får genomslag och det kommer heller inte bli Centerpartiets politik till 100 procent, säger Annie Lööf.

Avfärdar S-kritik

Samtidigt försvarar hon de liberaliseringar partiet drivit igenom som en del av januariöverenskommelsen. Och kraven från profilerade S-kommunalråd om att Centern ska köras över avfärdar hon.

– Jag är inte särskilt lättöverkörd får jag väl säga, säger Annie Lööf. 

– Vi har en politik som står upp för små barns möjligheter att förenas med sin mamma och pappa. Det har vi gemensamt med Socialdemokraterna nu sett till. Vår politik handlar om att vi ska ha en migrationspolitik som håller över tid, där så många partier som möjligt backar upp den. Det är det enskilt viktigaste för att skapa stabilitet och långsiktighet, fortsätter hon.

Vad säger du till de kommunalråd som säger att de inte har råd att ta emot fler. Att ekonomin är för pressad? 

– Många av de kommuner som tagit emot allra flest är ju faktiskt Centerstyrda kommuner. Vi är väl bekanta med detta och det är av den anledningen som vi har en politik för en bättre integration, säger Annie Lööf och pekar bland annat på att partiet vill stärka den kommunala ekonomin genom höjda statsbidrag. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.