Utanför Liberalerna finns både kritiker och de som välkomnar beslutet som under dagen fattades av Liberalernas partiråd: Att verka för en borgerlig regering med stöd från Sverigedemokraterna.
SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterar beslutet:
– Som jag sagt tidigare, under mer än tio år faktiskt, så kommer Sverigedemokraterna aldrig stänga dörren för samtal med något riksdagsparti, det gäller fortfarande, säger Jimmie Åkesson.
– Däremot är det inte intressant för mig och Sverigedemokraterna att utgöra stödhjul åt en regering som inte ger oss inflytande som står i proportion till vår storlek. Just den punkten är faktiskt inte förhandlingsbar, och jag förmodar att detsamma gäller för alla andra partier.
Löfven: ”Vad som händer efter nästa val är upp till svenska folket”
Statsminister Stefan Löfven, S, kommenterar beslutet i ett sms:
”Vi socialdemokrater är tydliga med att vi aldrig kommer att ge ett löntagarfientligt och främlingsfientligt högerparti avgörande makt över hur Sverige styrs. Vad som händer efter nästa val är upp till svenska folket. Vi går till val självständigt, som eget parti, och söker stöd för vår politik och en regering som kan bygga Sverige starkare och tryggare.”
Liberalernas nya linje välkomnas av den trolige statsministern om det blir en borgerlig regering efter nästa års val.
”Jag välkomnar dagens besked från Liberalerna. Sverige behöver en nystart och en borgerlig regering som har kraft att ta tag i kriminaliteten, arbetslösheten och utanförskapet”, skriver Ulf Kristersson i ett Facebookinlägg.
https://www.facebook.com/UlfKristerssonM/posts/2952939904941680Ebba Busch välkomnar Nyamko Sabunis seger i partirådet
Beskedet välkomnas av Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
”Välkommet besked från L i dag. Beklagar att man fortsatt kommer förhandla budget med Löfvenregeringen. Men oavsett detta är dagens besked ett viktigt steg närmare maktskifte och en politik som sätter sakfrågor och Sveriges bästa främst”, skriver Ebba Busch på Twitter.
https://twitter.com/BuschEbba/status/1376187261163872257Centerpartiets partiledare Annie Lööf kommenterar beslutet på Instagram:
”Vi är nu det enda allianspartiet som säger nej till att förhandla och samarbeta med SD. Jag beklagar att Liberalerna väljer att öppna dörren till ett antiliberalt och främlingsfientligt parti”.
https://www.instagram.com/p/CM9yQqcsQ1k/?utm_source=ig_web_copy_linkFrån de båda miljöpartistiska språkrören kommer också hård kritik.
Märta Stenevi jämför med när dåvarande folkpartiledaren Bengt Westerberg efter valet 1991 vägrade att sitta i samma studio som Ny Demokrati:
”2021 sätter sig Liberalerna bekvämt ner i soffan, bredvid Jimmie Åkesson. Bedrövligt”, kommenterar Stenevi.
Per Bolund skriver att även han beklagar att L ”valt att öppna upp för samarbete med ett främlingsfientligt parti med rötter i nazismen”.
Tidigare ledaren: Partiets själ står på spel
Liberalernas tidigare partiledare Maria Leissner har inför beslutet varit starkt kritisk till den nuvarande ledningens vägval.
I en intervju i Studio Ett sa Leissner att Liberalerna säljer ut sin själ om man väljer att inleda ett samarbete med SD.
– Om det någon gång är tillfälle att bryta normen så är det nu, när partiets själ står på spel, sa Maria Leissner i P1.
När Expressen når henne direkt efter dagens beslut säger hon:
– Jag förstår inte vad som avsågs av partirådet när man öppnar upp för ytterlighetspartier. Just nu vill jag inte uttala mig förrän jag har begripit det, säger hon.
I övrigt har hon inte följt dagens debatt i sin helhet och vill avvakta med att kommentera mer än så.
MOTSTÅNDAREN: FUNDERAR PÅ ATT SLUTA
Christer Nylander i Liberalernas partistyrelse - och riksdagledamot för partiet - är en av dem som varit öppet mot Sabunis linje att öppna för ett samtal med SD.
Han är beredd på att lämna båda efter valet skriver DN.
– Jag kommer inte lämna riksdagen denna mandatperiod. Men jag funderar på var jag ska jobba efter nästa val, säger han till tidningen.
Expressen har även talat med tidigare partiledaren Lars Leijonborg som avböjer att kommentera Liberalernas beslut.