Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööf avbryter semestern efter krisen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Cornelia Nordström

Efter den tunga kritiken från flera partidistrikt och efter de rekordlåga siffrorna.

Nu avbryter partiledaren Annie Lööf sin semester i Thailand, vilket SVT var först med att berätta, för att lösa krisen.  

– Hon är på väg hem och kommer att komma hem de närmaste dagarna, säger Anna-Karin Nyman, presschef hos Annie Lööf, till Expressen.se. 

I dag presenterar Expressen  en ny Demoskopundersökning som visar att Annie Lööf får sin sämsta siffra någonsin. 

– Förtroendet för Annie Lööf är nu extremt lågt, säger Anders Lindholm, vid för Demoskop. 

De dystra siffrorna kommer i samband med en tung tid för partiledaren Annie Lööf – då flera tunga partimedlemmar kritiserat henne öppet i medier efter att hon la fram det nya partiprogrammet. Vissa partidistrikt vill till och med göra ett helt eget partiprogram. 

Tänkt vara tyst

Partiledaren Annie Lööf har de senaste dagarna varit på semester i Thailand. Men nu väljer hon att avsluta sin utlandssemester i förtid och åker hem. 

– Hon är på väg hem och kommer att komma hem inom kort. Det är lättare att hantera mediefrågor på hemmaplan och hon har känt att hon vill delta i debatten eftersom den har dragit i väg ganska mycket och man diskuterar mest radikala förslag som inte är särskilt aktuella för partiet. Till slut känner man att nu drar debatten i väg så mycket att det skymmer vad vi står för. Hon vill vara så tillgänglig som möjligt, säger Anna-Karin Nyman, till Expressen.se. 

SVT uppger att Annie Lööf kommer att vara med i Aktuellt-studion i morgon torsdag. 

Tidigare under onsdagen uttalade hon sig om partiprogrammet från sin semesterresa i Thailand. Hon tycker själv att stora delar av förslaget till idéprogram är "väldigt bra". Och egentligen hade hon tänkt vara tyst för att inte störa den remissbehandling som pågår i partiet fram till den 5 februari.

– Men jag känner nu att vissa frågor skyler den viktiga idédebatten, säger Lööf till TT på telefon från Thailand.

Månggifte och slopad arvsrätt var hon tveksam till redan i en TT-intervju före jul, men hon säger nu att det också behöver göras förtydliganden om andra delar, till exempel fri invandring.

Ombuden avgör

Hur stora delar av förslaget som slutligen kommer att finnas kvar i det nya idéprogrammet avgörs av de 520 ombuden på extrastämman i mars.

– Jag har som ambition att ha kvar stora delar av det som handlar om den gröna decentraliseringen. Däremot behöver vi dra ifrån vissa delar – månggifte är en sådan del och vi behöver utveckla vissa skrivningar, till exempel vad man menar med läroplikt, öppna gränser och fri rörlighet, säger Lööf.

Förslaget har arbetats fram av en särskild arbetsgrupp med deltagare från norr till söder. Trots att Annie Lööf inte varit direkt inblandad i arbetet förknippas en del av de mer nyliberala inslagen med utspel hon tidigare gjort. Men Lööf slår bakut mot sådana kopplingar.

Tydligt fokus

– Jag har aldrig kallat mig för nyliberal och Centerpartiet kommer heller aldrig att bli ett nyliberalt parti. Vi ska vara ett jordnära parti som står för människors självbestämmande, decentralisering, en god miljö och socialt ansvar. Det är de kärnvärdena Centerpartiets nya idéprogram ska handla om, säger hon.

– Det viktiga för mig när vi klubbar programmet i mars är att vi har ett tydligt fokus på decentralisering, för det är det som skiljer Centerpartiet från andra partier, en genuin tanke om människors självbestämmande, om kommuner och regioners självbestämmande – ibland på bekostnad av staten och EU.

Idéprogrammet

• Centern ska vara ett liberalt, decentralistiskt parti.

• Invandringen bör i princip vara fri.

• Det förutsätter liberalisering av arbetsmarknaden med flexiblare löner och regler.

• Vill ha ett plattare skattesystem med låga marginalskatter.

• Slopa skolplikten: föräldrar och målsmän har plikten att se till att barnen får en god utbildning.

• Makten ska flyttas till regionerna som bör få egna skattebaser och lagstiftning.

• Landsbygdsfrågor intar en central plats i programmet.

• Miljöfrågan är partiets viktigaste.

• Personlig frihet och demokratiska rättigheter är viktigare än nationella intressen.

Källa: Centerpartiet (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.