Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Annie Lööf avbröts av SD-anhängare

Annie Lööf avbröts av en kvinna som skrek: "För ett rättvist samhälle rösta på SD." Det fick Annie Lööf att lugnt säga: "Här är en till som vill upp och hålla tal." Foto: Sven Lindwall

Alliansen lyckades inte förnya sig tillräckligt mycket och det är en av orsakerna till att förra regeringen miste makten.

Det sa Annie Lööf i sitt tal.

- Reformivern gick på sparlåga, konstaterade hon.

Centerledaren riktade också vass kritik mot regeringens jobbpolitik.

- Det är inte direkt ett under av regeringsduglighet vi sett, sa Lööf.

Karin Olsson, kulturchef på Expressen, betygsätter talet



"Annie Lööf inleder med en historisk referens, och berättar om de självägande böndernas kamp mot statlig klåfingrighet. En strålande inledning som fångar Centerns ideologi och skapar den högtidliga stämning som ett Almedalstal ska ha. Sedan sänks kvaliteten. Talet tyngs av språklig fantasilöshet, med många nötta fraser. Uttryck som att lämna avbytarbänken, vara klädd i gåbortskostymen och stå med mössan i hand är välbekanta, men söver samtidigt publiken.

Framförandet är statsmannamässigt, säkert och värdigt. Ibland får man dock känslan att hon tror sig tala inför åhörare som är lite långsamma. Vid retoriska darlings som "stängt på grund av socialism" är hon lite väl angelägen om att fyndigheten verkligen ska gå fram."

Annie Lööf inledde med att blicka tillbaka till partiets rötter - att stå för näringsfrihet och frihandel och böndernas situation.

- Det är inte direkt ett under av regeringsduglighet vi sett, säger Annie Lööf i talet, säger hon och poängterar att borgligheten behövs.

Hon knyter an till Almedalen 2012 då hon efterlyste ett alliansen 2.0 – förnyelse och förändring.

- Alliansen behöver utvecklas för att inte avvecklas, säger Annie Lööf och fortsatte:

- Vi satt bekvämt stilla i båten i stället för att resa segel och ändra kurs, säger hon.

Centerledaren menar att misslyckandet med att förnya sig utgör en del av förklaringen till att alliansen förlorade regeringsmakten.

- Reformivern gick på sparlåga, konstaterade Centerledaren i sitt tal.

Nu måste alliansen blicka framåt och ge förslag på reformer, även om debatten blir het, menar Lööf som radar upp fyra områden:

Fri företagsamhet som skapar jobb i hela landet, grön tillväxt, kamp för valfrihet och mångfald, och öppenhet mot omvärlden.

Centerledaren lämnade självkritiken och alliansvisionerna och riktade in sig på statsministern. Precis som Expressen kunde avslöja redan i morse attackerade Lööf Stefan Löfvens jobbpolitik.

- Att 590 ungdomar får ett tröstpris i form av en praktikplats tar inte bort det faktum att Stefan Löfven använder ungas jobb som en bankomat, säger Annie Lööf.

Centerledaren återknöt i sitt tal till partiets nya förslag om grön skatteväxling för 4,2 miljarder som Lööf presenterade under en pressträff i Almedalen tidigare under söndagen.

Bland annat vill C ta bort arbetsgivaravgiften under två år för den egenföretagare som anställer sin första medarbetare samt höja brytgränsen för kommunal inkomstskatt.

- Ibland låter det som att Sverige blivit ett skatteparadis. Det låter så ibland när man diskuterar. Det stämmer inte, säger Lööf.

Plötsligt avbröts Centerledaren av en kvinna som skrek:

- För ett rättvist samhälle rösta på SD.

Det fick Annie Lööf att lugnt säga:

- Här är en till som vill upp och hålla tal, säger hon och fortsätter sitt tal:

- Tillväxt är en förutsättning för bättre miljö, säger Lööf som vill koppla samman ekonomisk utveckling med partiets miljöpolitik.

Annie Lööf poängterade också vikten av valfrihet inom välfärden och äldreomsorgen.

- I dag presenterade jag ett förslag om att alla som är över 75 år ska ha rätt att få hjälp under ett antal timmar med vad de 'n behöver, säger Annie Lööf.

Centerpartiets ledare pekar Lööf på Islamiska statens härjningar när hon talar om öppenhet.

- Den borgerlighet jag är en del av står för dagens reglerade invandring och med öppenhet mot omvärlden, säger hon.

- Vibehöver ett mer kostnadseffektivt och effektivt mottagande så att människor lättare kommer in i det svenska samhället, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!