Annie Lööf ändrade sig om månggifte

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annie Lööf.
Foto: Jens L'Estrade

Centerledaren Annie Lööf säger att hon aldrig varit för månggifte.

Men under hennes tid i Centerpartiets ungdomsförbund var hon positiv till idén om att flera personer skulle gifta sig med varandra.

Det visar ett blogginlägg från 2006 som Ekot i Sveriges Radio rapporterar om.

Debatten kring Centerpartiets nya idéprogram har skapat en kris inom partiet. Bland annat har partiledare Annie Lööf vid flera tillfällen tvingats ta avstånd från kontroversiella förslag som fri invandring, slopad arvsrätt och månggifte.

Partiledaren har nyligen uppgett att hon aldrig varit för idén att flera personer ska få gifta sig med varandra. Men enligt Ekot stämmer inte detta. I maj 2006, då Annie Lööf var vice ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund, skrev hon om månggifte i positiva ordalag.

"Stolt över stämman"

Ungdomsförbundet hade då precis avslutat sin stämma och antagit ett nytt politiskt program. På sin blogg räknade Annie Lööf upp följande punkter under rubriken "Stolt över stämmans beslut":

"Avskaffa lagen om anställningsskydd. Skrota Ams, CSN, migrationsverket, dublinförordningen. Inför lokala skattebaser och ta bort skatteutjämningssystemet mellan kommunerna.  Inför euron i Sverige.  Månggifte för de som önskar."

En anonym läsare undrade då om man verkligen skulle få gifta sig flera stycken.

"Denna fråga har blivit en bild för att förklara vad staten ska fixa och inte fixa. En rent ideologisk fråga. Jag tycker inte staten och lagar ska avgöra hur och med vem min granne eller jag själv väljer att leva. Det kan vi göra bäst själva. Skulle min granne välja två män och gifta sig med dem så skulle jag varken flytta därifrån eller bry mig. Det är hennes/hans val," svarade Annie Lööf på bloggen, enligt Ekot.

Ändrade sig

Då var Annie Lööf ogift och hette Johansson i efternamn. I dag är hon partiledare och näringsminister. Och när Ekot i sin lördagsintervju nyligen frågade henne om idéprogrammets kontroversiella förslag ändå inte låg nära de åsikter hon själv hade innan hon blev partiledare svarade hon:

– Nej, jag har aldrig stått för månggifte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.