Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Annie Lööf: Andra behöver röra på sig

Annie Lööf väntas ha samtal med Stefan Löfven i veckan. Foto: TOVE ERIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Som tidigast på onsdag ska Stefan Löfven presentera det alternativ han ser som regering. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

På måndagen uppges Centerpartiets partistyrelse ha samlats i ett hemligt möte. Detta efter att Stefan Löfven ska ha gett återkoppling på de krav Annie Lööf ställt på Stefan Löfven för att släppa fram honom som statsminister. 

– Jag börjar tro att de kommer att kunna få ihop detta nu, säger den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. 

– Vi har inga kommentarer kring de uppgifterna, säger Annie Lööfs pressekreterare Hannes Hervieu. 

Under helgen hade Socialdemokraternas partistyrelse möte i Sörmland. Något som ska ha avslutats med att Stefan Löfven (S), enligt uppgifter till SVT, återkopplade till Annie Lööf (C) med anledning om de krav hon ställt på S för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Detta följdes av att talmannen gav Stefan Löfven mer tid på sig att presentera ett regeringsunderlag. 

– Jag börjar tro att de kommer att kunna få ihop detta nu, just eftersom Löfven begär mer tid. Det är lite som när det nappar. När man känner ett försiktigt ryck, då har man napp men man har inte fått upp fisken ännu och behöver lirka, säger den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. 

På måndagen uppges, enligt uppgifter till SVT, även Centerpartiets partistyrelse ha samlats, då på hemlig ort. Under eftermiddagen ska även Centerpartiets riksdagsgrupp ha anslutit till det hemliga mötet. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet är S, MP och L redo att gå till skarpa förhandlingar. Däremot väntar man fortfarande på Centerpartiet och Annie Lööf.

– Jan Björklund har skaffat sig ett tydligt mandat för en historisk omsvängning. Annie Lööf har inte det ännu, säger en allianskälla till Aftonbladet.  

Lööf: Andra måste röra på sig

Innan måndagens möten uppges ha startat publicerade Annie Lööf ett Instagram-inlägg i vilket hon återigen valde att lyfta några av kraven. I inlägget skrev hon också att "grunden för en regering är det politiska innehållet" och att "vår ambition är att det politiska innehållet kan föra Sverige framåt i regeringsfrågan". 

Till inlägget fick hon en rad kommentarer. En av följarna skrev att han tror att väldigt många av de som röstade på C inte gjorde det för att få en S-regering. 

Annie Lööf svarar honom då: 

"Helt rätt. De röstade på oss för att få genomslag för vår liberala politik och att få till en alliansregering utan SD-stöd. Eftersom väljarna inte gav stöd för en ren alliansregering har jag prövat en rad olika alternativ för hur alliansen kan bilda regering och hålla ihop. Även där har vi mötts av nej. Nu prövar vi vägen via vår liberala, borgerliga politik för att se om den kan leda oss framåt i processen". 

På frågan om när vi har en statsminister svarar hon: 

"När även andra har rört på sig – så att vi kan se mindre blockeringar och mer fokus på att hitta gemensamma vägar framåt". 

Kan dröja innan omröstning

Kraven från både L och C lades fram i förra veckan och särskilt Annie Lööf tryckte på att kraven, som bland annat gällde sänkta marginalskatter och en friare hyressättning på bostäder, inte var förhandlingsbara. Men att det inte skulle vara förhandlingsbart avfärdar Stig-Björn Ljunggren, som snarare menar att det pågår förhandlingar i alla högsta grad just nu. 

– Ja, det gör dem. Det Annie Lööf måste mena är icke förhandlingsbart måste vara att själva inriktningen, inte att hon inte kan tänka sig att förhandla. 

Tidigast på onsdag kommer Stefan Löfven att presentera regeringsunderlaget för talmannen. 

Stig-Björn Ljunggren säger att det kan ta flera veckor. 

– Rent konstitutionellt kan han skjuta upp det hur länge som helst, men det är inte helt orimligt att det kan ta ytterligare ett par veckor. Men då måste Löfven verkligen visa att han fått C och L på kroken. 

Det har hänt – och det händer nu

23 november: Talmannen Andreas Norlén (M) beslutar om att riksdagen ska rösta om Stefan Löfven (S) som statsminister. Stefan Löfven skulle då senast den 3 december berätta om vilja partier han tänkt sig bilda regering med – för att gå till en skap omröstning i kammaren på onsdagen den 5 december. Om Stefan Löfven behövde mer tid fanns möjlighet att få det. 

27 november: Annie Lööf (C) gick ut i en intervju i DN och sade att hon kan tänka sig att överväga att släppa fram Stefan Löfven som statsminister om han går med på en rad sakpolitiska krav. Annie Lööf sade också att C inte vill sitta i en regering med S. 

28 november: Jan Björklund (L) gick ut och sade att L också, mot en rad sakpolitiska krav, kan tänka sig ett släppa fram Stefan Löfven som statsminister.  Detta efter ett beslut i en oenig partistyrelse. L meddelade också att det inte är aktuellt att sätta sig i en regering med S. 

2 december: Stefan Löfven begärde – och beviljades mer tid av talmannen innan han presenterar sitt regeringsunderlag. 

5 december: Tidigast då kommer Stefan Löfven att presentera sitt regeringsunderlag.