Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf: Alliansen överlever en valförlust

Centerpartiets ledare och näringsminister Annie Lööf och Expressens reporter Elisabeth Marmorstein tar en glass under mötet på Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm.
Foto: Jens L'Estrade

Annie Lööf är beredd på tuffa förhandlingar om höstbudgeten.

Hennes främsta krav är att företagen slipper ansvaret för den andra sjuklöneveckan.

I Expressens sommarintervju slår C-ledaren fast att det femte jobbskatteavdraget ska genomföras, flaggar för en försäljning av Vattenfalls utländska del och menar att alliansen kommer att överleva en valförlust.

- Om olyckan är framme och vi får en socialistregering nästa år så kommer alliansens fyra partier att bli ett oppositionsalternativ, säger hon.

Förra sommaren fick hon avbryta semestern på grund av DN:s avslöjande om de vidlyftiga festnotorna på Tillväxtverket. Och i julas, när hon hoppades på två lediga veckor i Thailand, tvingades hon flyga hem i förtid efter turbulensen kring idéprogrammet. Men den här sommaren har Annie Lööf kunnat vara ledig i tre veckor. Firat 30-årsdagen med stor fest hemma i villan i Nacka, varit på bilsemester i Portugal med maken och umgåtts med familjen hemma i småländska Maramö.

Debuterande sommartalare

Ett grönt kort i golf har det också blivit, mest för att kunna följa med maken som är inbiten golfare.

- Jag får vara glad om jag hinner följa med på var tionde runda, säger hon med ett leende.

I dag vid lunchtid debuterar Annie Lööf som sommartalare på Djurgården i Stockholm. Hennes viktigaste prioriteringar inför alliansens sista höstbudget är satsningar på en giftfri vardag, mer pengar till landsbygdsprogrammet, fler lärlingar och sänkta kostnader för företag. Mest krut lägger hon på slopandet av den andra sjuklöneveckan.

- För mig är det viktigt att minska risken för företagare så att de kan anställa fler och få människor med en lång sjukdomshistoria att bli mer attraktiva på arbetsmarknaden.

Tidigare har Centerpartiet slagit fast att det är företag med upp till 50 anställda som ska slippa sjuklöneansvaret. Inför budgetförhandlingarna finns inte den begränsningen med, vilket ger en kostnad på mellan 1,5 och 2 miljarder.

Välkomnar KD:s förslag

Den andra hjärtefrågan är ett utbyggt lärlingssystem. Annie Lööf välkomnar gårdagens förslag från Kristdemokraterna om att personer upp till 30 år ska kunna anställas som lärlingar i tre år.

Även FP-ledaren Jan Björklunds krav på en miljardsatsning på gymnasielärlingar får tummen upp.

- Det är bra att fler partier hakar på lärlingsreformerna. Vi ska både se hur vi kan utvidga gymnasielärlingssystemet och hur vi kan få in det tyska systemet i Sverige. Då handlar det om lite äldre personer.

Men alliansens i särklass största satsning i höstbudgeten handlar om skattesänkningar. Löftet om det femte steget i jobbskatteavdraget, höjd brytpunkt för statlig skatt och sänkt skatt för pensionärer ska uppfyllas, enligt C-ledaren. Det slukar drygt 16 miljarder.

- Många av de skattesänkningarna leder till fler jobb. Sen är det viktigt att hålla våra vallöften om det finns ekonomiskt utrymme.

"Vi är fyra som förhandlar"

Det är inte bara budgeten som kräver tuffa förhandlingar. Under vintern, när allianspartierna har avverkat sina stämmor, börjar arbetet med det gemensamma valmanifestet. De arbetsgrupper som tillsattes hemma hos Annie Lööf i Maramö i vintras har börjat sitt arbete och kommer att leverera resultat efter årsskiftet.

I valmanifestet vill Annie Lööf ha in sänkta arbetsgivaravgifter för mindre företag. Under Almedalsveckan i somras föreslog hon en sänkning för de tio första anställningarna, vilket skulle kosta 6 till 7 miljarder.

- Centerpartiet kommer att gå till val på sänkta arbetsgivaravgifter.

Anders Borg brukar vara kallsinnig mot era krav om sänkta arbetsgivaravgifter, gillar inte privata arbetsförmedlingar och vill inte höja a-kassan eller utöka undantagen från turordningsreglerna. Hur ska du vinna över Anders Borg?

- I regeringen ingår vi som fyra partiledare som förhandlar och det återstår att se vem som drar det längsta strået, både inför denna budget och inför valmanifestet nästa år. Någon gång kommer våra reformer att genomföras.

Det finns en uppfattning bland moderata stödröstare att KD behövs i alliansen på grund av sina mer konservativa värderingar men att C inte behövs på samma sätt. Varför behövs egentligen Centerpartiet?

- Vill man ha en gedigen politik för småföretag, tuffa reformer för att fler unga ska få jobb, en borgerlig miljöpolitik och en landsbygdspolitik, då är Centerpartiet det enda parti som har den agendan.

Du leder Sveriges rikaste parti. Vilken betydelse har alla era miljoner kommande valår?

- Det innebär möjligheter att satsa på marknadsföring och att anställa många duktiga medarbetare. Men till syvende och sist handlar det om vår politik och den kan man aldrig köpa.

"Lätt vara efterklok"

En av sommarens stora nyheter var Vattenfalls nedskrivning på närmare 30 miljarder, till stor del beroende på köpet av det holländska kraftbolaget Nuon. Annie Lööf slår fast att det var en usel affär.

- Den var precis lika dålig som köpet av kärnkraft och kolkraft i Tyskland under Socialdemokraterna. Men det är lätt att vara efterklok.

Vad tycker du om att dina allianskollegor pekat ut Maud Olofsson som ensamt ansvarig för affären?

- Maud Olofsson var ansvarig minister men ansvaret för köpet ligger hos styrelsen. Det är de som har gjort analys och konsekvensbedöming och jag kan konstatera att de har informerat regeringen. Men exakt hur turerna har gått måste man fråga de som var involverade. Jag satt inte i regeringen då.

Har du diskuterat det med Maud Olofsson?

- Självklart. Det som är viktigt att konstatera är att Maud var ansvarigt statsråd och det finns inga formella skyldigheter att fatta beslut i regeringen. Nu ska KU granska detta och det är väl bra om de går på djupet kring vad som hände och inte hände.

Centerpartiet ville sälja ut delar av Vattenfall redan 2010, bland annat kolkraftverk i Tyskland. Nu flaggar finansmarknadsminister Peter Norman för en liknande lösning. Hur ser du på det?

- Det är rimligt att vi har ett statligt ägt bolag som har hand om den svenska energimarknaden. Men jag ser ingen anledning till att ett statligt energibolag ska äga smutsig kolkraft i Tyskland. Vi bör se över ägarstrukturen och titta på fler partner och en möjlig avyttring av det utländska.

Sommartalen

Vem?

C-ledaren och närings- ministern Annie Lööf, 30. Gift med Carl-Johan Lööf.

Var?

Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm.

När?

Onsdagen den 14 augusti klockan 12.00.

Dagsform?

Utvilad efter en tre veckor lång semester och laddad inför tuffa budget- förhandlingar vill Annie Lööf satsa på "jobbskaparlinjen" och göra Centerpartiet till småföretagarpartiet nummer ett.

Vad?

För första gången sommartalar centerledaren Annie Lööf. Kommer presentera sina huvudkrav inför alliansens sista höstbudget.

5 frågor

1 Vilket är ditt bästa minne från sommaren 2013?

- När jag fyllde 30. Jag hade stort kalas hemma på altanen med alla kompisar.

2I den senaste mätningen från Expressen/Demoskop får Centerpartiet 3,2 procent. Hur ser du på det?

- Det är alldeles för låga siffror. Nu har vi ett år framför oss när det måste vända och det är jag övertygad om kommer att ske.

3 Vilken blir valets största fråga?

- Jobben.

4 Vilken är ditt partis viktigaste profilfråga kommande år?

- Hur vi skapar jobb och en grön omställning.

5 Nästa år är krävande med två val. Hur laddar du?

- Med att möta många människor, läsa mycket och vara ute i naturen, springa.

Tror du att Centerpartiet klarar sig kvar i riksdagen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.