Centerpartiet från tv-presskonferensen.
Centerpartiet från tv-presskonferensen.

Annie Johanssons djärva utspel: C ska nå 20 procent

Publicerad
Uppdaterad
Här är Annie Johanssons djärva utspel.
Den favorittippade partiledarekandidaten säger att Centerpartiet återigen ska vara ett av Sveriges största partier - redan om tre val.
- Min målsättning är att vi ska nå 20 procent till valet 2022, sa hon på presskonferensen.
centern presenterade i dag tre personer som kan ta över ordförandeposten i Centerpartiet efter Maud Olofsson.
De personer som lyfts fram som huvudkandidater är Anna-Karin Hatt, IT- och regionminister, Annie Johansson, riksdagsledamot och Anders W Jonsson, riksdagsledamot.
I slutet av augusti ska de tre personerna ha blivit en, som blir valberedningens kandidat till partistämman i september.
En undersökning på Expressen.se lyfte fram Annie Johansson som storfavorit. Hon fick 66 procent av rösterna. Anders W Jonsson fick 14 procent och Anna-Karin Hatt 13 procent.
– Alla medlemmar, kretsar och distrikt får möjlighet att diskutera och lämna synpunkter på vem man vill se som partiledare, säger Stefan Tornberg, valberedningens ordförande.
Partiet går ut med att man har för avsikt att ha en mycket öppen process.
– Alla inom Centerpartiet och alla som är intresserade av Centerpartiet bjuds in för att få fram en bra kandidat, säger Stefan Tornberg.

"Gjort en klassresa"

Efter att kandidaterna presenterats fick de själva ordet. Anna-Karin Hatt var först ut.
– Jag gillar att låta andra få växa och ta plats. Jag tror att många väljare längtar efter det Centerparti jag ser framför mig, säger Anna-Karin Hatt och fortsätter:
– Jag har gjort en klassresa. Jag vet hur det känns att växa upp som dotter till en psykiskt sjuk pappa. Jag vet hur det kan kännas att vara ensamstående med två barn och kämpa för att få livspusslet att gå ihop.
Hon säger också att hon följt med bakom Maud Olofsson i tio år. Hon säger att hon har sett mycket som gjorts bra, men också mycket som kan göras bättre.
– Vi är ett parti som inte kärat ner oss vare sig i staten eller i nationalekonomi. Vi vågar se hur människor har det. Vi ser att det är alldeles för billigt att smutsa ner i naturen och alldeles för svårt att vara miljövän, säger Anna-Karin Hatt.

"Trygghet, frihet och hållbarhet"

Annie Johansson sammanfattar sin bild av Centerpartiet med "trygghet, frihet och hållbarhet".
– Trygghet när vi är som mest utsatta. Frihet genom lika villkor oavsett var vi bor i landet. Jag vill ha en trygg värld där vi hjälper dem som är mest utsatta. Många människor i dag behöver samhällets hjälp.
Hon pratar också om miljön.
– En vass miljöpolitik som låter Sverige gå före och ta på sig ledartröjan internationell är också en vass industripolitik för fler och växande företag i Sverige.

"Viktigt att förbättra"

Hon gjorde en gång ett medvetet val att gå in i Centerpartiet. Hon vill att fler människor ska kunna göra ett sådant medvetet val.
– Efter mina år som kommunpolitiker, ledare i ungdomsförbundet och riksdagsledamot har jag en väldigt stark inblick i rörelsen. Om jag skulle få förtroendet att leda Centerpartiet skulle jag kombinera det viktiga arbetet i regeringen med det än viktigare arbetet att förbättra Centerpartiet. Vi behöver utveckla en modern och attraktiv centerpolitik, säger Annie Johansson.

"20 procent"

Annie Johansson säger att partiet till valet 2022 ska ha nått 20 procent av väljarna.
Anders W Jonsson fortsatte som sist ut. Han pratar om sitt arbete som barnläkare.
– Att ha kontakt med min yrkesbakgrund är oerhört viktigt för mig. Även om jag inte har varit heltidspolitiker så länge har jag funnits med som fritidspolitiker länge.
Under valet 2010 blev han invald som riksdagsledamot. Han var med och analyserade valrörelsen och valresultatet efter det senaste valet, något han gjorde tillsammans med Annie Johansson.
– Jag kandiderar till att få bli nästa partiledare av precis samma anledning som jag en gång ville bli ersättare i skolstyrelsen. Jag är intresserad av att förändra samhället och ser politiken som ett sätt att göra det på.
Han pratar om frihet.
– Genom mitt arbete som barnläkare träffar jag dem som inte upplever frihet. De frågor som många upplever som viktiga är om de ska få vård när de blir sjuka. Centerpartiet har inte varit ett parti som har haft svar på frågorna. Jag ska driva på för att Centerpartiet ska vara ett parti som har svar på frågorna på välfärdsområdet. Därför kandiderar jag till att bli partiledare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag