Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Johansson tar avstånd från Centerns historia

På 1930-talet skulle Centerpartiet bevara den svenska folkstammen "mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement".
Nu tar riksdagsledamoten Annie Johansson avstånd från partiets främlingsfientliga förflutna.
- Det skäms jag för, säger hon.
I dåvarande Bondeförbundets – som senare bytte namn till Centerpartiet – partiprogram från 1933 stod det följande på punkt fyra:

"Förfärligt"

"Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar."
Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Annie Johansson tycker att "det känns förfärligt".
– Det är något som jag och även de centerpartister som är aktiva i dag verkligen tar avstånd i från. Det var någonting som präglade samhället på den tiden och det fanns sådana här yttringar i flera partier. Det skäms jag för att de citaten myntades då, säger hon.

Tvättat byken i bok

Partiet har för något år sedan låtit en författare skriva en bok om skeendena på 1930-talet.
– Vi tyckte att vi kunde kosta på oss att få fram berättelsen om vad som präglade Centerpartiet och många andra partier då. I dagens ljus är det förkastligt att ha sådana åsikter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.