Annie Johansson tar avstånd från Centerns historia

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

På 1930-talet skulle Centerpartiet bevara den svenska folkstammen "mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement". 

Nu tar riksdagsledamoten Annie Johansson avstånd från partiets främlingsfientliga förflutna.  

- Det skäms jag för, säger hon. 

I dåvarande Bondeförbundets – som senare bytte namn till Centerpartiet – partiprogram från 1933 stod det följande på punkt fyra:

"Förfärligt"

 "Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar."

 Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Annie Johansson tycker att "det känns förfärligt".

 – Det är något som jag och även de centerpartister som är aktiva i dag verkligen tar avstånd i från. Det var någonting som präglade samhället på den tiden och det fanns sådana här yttringar i flera partier. Det skäms jag för att de citaten myntades då, säger hon.

Tvättat byken i bok

 Partiet har för något år sedan låtit en författare skriva en bok om skeendena på 1930-talet.

 – Vi tyckte att vi kunde kosta på oss att få fram berättelsen om vad som präglade Centerpartiet och många andra partier då. I dagens ljus är det förkastligt att ha sådana åsikter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.