Annétthe kan stanna i Thailand - i över ett år

Foto: Michael Töpffer

I dag kan Expressen avslöja att den före detta moderatpolitikern Annétthe Zettergren, 58, som misstänks för stort bedrägeri, gömmer sig i Thailand.

Men trots bevisen kan det ta lång tid för svenska myndigheter att få henne utlämnad till Sverige.

– I vissa fall kan det ta över ett år från det att framställningen gjorts till det att en person utlämnas, säger Michael Målqvist, ämnessakkunnig på justitiedepartementets BIRS-enhet.

I fredags lämnade kammaråklagare Barbro Brännlund in en framställning till riksåklagarenheten och justitiedepartementet med målet att få Annétthe Zettergren utlämnad till Sverige. Hon misstänks för att ha plundrat landstinget på fyra miljoner kronor.

– Vi behöver få henne utlämnad så att jag kan väcka åtal, säger Barbro Brännlund.

Men att få Annétthe Zettergren utlämnad till Sverige går inte över en natt. Tvärtom kan det ta upp till ett år innan ett beslut fattas, från det att framställning lämnas in.

– Det finns inget utlämningsavtal mellan Sverige och Thailand. Det hindrar dock inte att Sverige kan samarbeta med stater som vi saknar avtal med eller som inte tillträtt konventioner om utlämning som Sverige är bundet av. Det här är ett system som bygger på att man hjälps åt, säger Michael Målqvist, ämnessakkunnig på justitiedepartementets enhet för brottmålsärenden och internationellt rättsligt samarbete - BIRS-enheten.

– Generellt kan en framställning om utlämning från utomeuropeiska stater ta relativt lång tid att behandla. I vissa fall kan det ta över ett år från det att framställningen gjorts till det att en person utlämnas.

Att det skulle kunna ta ett år att få Annétthe Zettergren utlämnad till Sverige beror på de många steg framställningen måste passera innan ett beslut kan fattas.

– Framställningen översätts av justitiedepartementet och översänds via Sveriges ambassad i utlandet till Utrikesministeriet i det aktuella landet, säger Michael Målqvist.

Barbro Brännlunds förhoppning är dock att processen går betydligt snabbare:

– Just nu räknar jag med att översättningen tar ungefär en vecka. Vi misstänker ju att hon har varit i Thailand sedan den 24 september, och att hon åkte den 23 september. Vi har lyckats spåra en del av hennes biljetter, säger Barbro Brännlund.

Men att få en person utlämnad är, trots långa processer, möjligt. Enligt uppgifter som SVT:s Rapport har tagit del av greps 276 internationellt efterlysta personer med svensk bakgrund utomlands under förra året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.