Foto: Michael Töpffer
 Foto: Michael Töpffer

Annétthe kan stanna i Thailand - i över ett år

Publicerad

I dag kan Expressen avslöja att den före detta moderatpolitikern Annétthe Zettergren, 58, som misstänks för stort bedrägeri, gömmer sig i Thailand.

Men trots bevisen kan det ta lång tid för svenska myndigheter att få henne utlämnad till Sverige.

– I vissa fall kan det ta över ett år från det att framställningen gjorts till det att en person utlämnas, säger Michael Målqvist, ämnessakkunnig på justitiedepartementets BIRS-enhet.

I fredags lämnade kammaråklagare Barbro Brännlund in en framställning till riksåklagarenheten och justitiedepartementet med målet att få Annétthe Zettergren utlämnad till Sverige. Hon misstänks för att ha plundrat landstinget på fyra miljoner kronor.

– Vi behöver få henne utlämnad så att jag kan väcka åtal, säger Barbro Brännlund.

Men att få Annétthe Zettergren utlämnad till Sverige går inte över en natt. Tvärtom kan det ta upp till ett år innan ett beslut fattas, från det att framställning lämnas in.

– Det finns inget utlämningsavtal mellan Sverige och Thailand. Det hindrar dock inte att Sverige kan samarbeta med stater som vi saknar avtal med eller som inte tillträtt konventioner om utlämning som Sverige är bundet av. Det här är ett system som bygger på att man hjälps åt, säger Michael Målqvist, ämnessakkunnig på justitiedepartementets enhet för brottmålsärenden och internationellt rättsligt samarbete - BIRS-enheten.

– Generellt kan en framställning om utlämning från utomeuropeiska stater ta relativt lång tid att behandla. I vissa fall kan det ta över ett år från det att framställningen gjorts till det att en person utlämnas.

Att det skulle kunna ta ett år att få Annétthe Zettergren utlämnad till Sverige beror på de många steg framställningen måste passera innan ett beslut kan fattas.

– Framställningen översätts av justitiedepartementet och översänds via Sveriges ambassad i utlandet till Utrikesministeriet i det aktuella landet, säger Michael Målqvist.

Barbro Brännlunds förhoppning är dock att processen går betydligt snabbare:

– Just nu räknar jag med att översättningen tar ungefär en vecka. Vi misstänker ju att hon har varit i Thailand sedan den 24 september, och att hon åkte den 23 september. Vi har lyckats spåra en del av hennes biljetter, säger Barbro Brännlund.

Men att få en person utlämnad är, trots långa processer, möjligt. Enligt uppgifter som SVT:s Rapport har tagit del av greps 276 internationellt efterlysta personer med svensk bakgrund utomlands under förra året.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag