Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annétthe kan få fyra år för bedrägeriet

Annétthe Zettergren vid rättegången.Foto: Roger Vikström

Landstingspolitikern Annétthe Zettergren är misstänkt för att ha lurat landstinget på fyra miljoner kronor och sin sambo på näsan en miljon kronor.

I går kom åklagarens krav: fyra års fängelse.

– Jag menar att det är styrkt att hon gjort sig skyldig till grovt bedrägeri. Jag anser att hon ska dömas för grovt bedrägeri både mot landstinget och mot sin sambo, sa kammaråklagaren Barbro Brännström under slutpläderingen enligt SVT Värmlandsnytt.

Detta har hänt

Under sommaren 2012 skrev lokalpressen att Annétthe Zettergren hade varit på sammanträden i Karlstad samtidigt som hon tagit emot patienter på sin mottagning som ligger 16 mil bort.

I augusti samma år blev hon polisanmäld av landstinget i Värmland.

Månaden därpå försvann Annétthe Zettergren till Thailand.

Våren 2013, sex månader efter att hon försvunnit, greps hon av thailändsk polis för att sedan föras till Sverige. Där häktades hon för grovt bedrägeri.

25 juli i år inleddes rättegången mot värmlänningen. I går kom åklagarens krav: 4 års fängelse.

Under gårdagen hölls nya förhör och slutpläderingar med Annétthe Zettergren, 58, som är misstänkt för att ha lurat landstinget på fyra miljoner kronor genom att dels skicka falska fakturor till landstinget. Dessutom ska hon ha lurat sin sambo på 965 000 kronor.

Nu yrkar kammaråklagaren på att hon ska dömas till fyra års fängelse.

– Straffvärdet är mycket högt därför att det är ett högt belopp, hon är landstingspolitiker, hon har stor insyn i landstingets verksamhet. Hon har dessutom utnyttjat ett system som inte går att kontrollera. Ett system som bygger på förtroende. Hon har dessutom utnyttjat intet ont anande patienter. Hon har gått som en hustomte på vårdcentralen utan att ha blivit ifrågasatt. Hon har till och med kunnat skriva ut frikort till patienter, sa Barbro Brännström under slutpläderingen enligt SVT Värmlandsnytt.

Annétthe Zettergrens försvarare tycker däremot att åklagarens krav är för hårt.

– Mätvärdet på straffet är för högt. Fyra års fängelse är ett väldigt högt yrkande med tanke på att straffskalan går från sex månaders fängelse till 6 år för grovt bedrägeri. Det är personer som har lurat folk på 11-12 miljoner som har fått fyra års fängelse, säger hennes försvarare Richard Schönmeyr som yrkar på ett och ett halvt till två års fängelse om hon ska dömas.

– Hennes legitimation har dragits in, hon har blivit av med sina politiska uppdrag och har blivit utsatt för extrem publicitet. Det är omständigheter som man ska ta hänsyn till när man gör en straffmätning.

Dom meddelas 26 september.