Annétthe döms till 3,5 år för grovt bedrägeri

Annétthe Zettergren döms till 3,5 års fängelse.

Annétthe Zettergren, 58, dömdes i dag för att lurat Värmlands landsting på fyra miljoner kronor och sin sambo på nästan en miljon kronor.  

Tingsrätten gav henne straffet 3,5 år i fängelse och skadestånd på 4,4 miljoner kronor för grovt bedrägeri. 

– Jag är relativt nöjd. Hon döms ju, säger åklagaren Barbro Brännlund. 

Tidigare moderata landstingspolitikern och sjukgymnasten Annétthe Zettergren har enligt tingsrätten lurat landstinget på fyra miljoner kronor och sin sambo på 965 000 kronor.

Åklagaren yrkade på fyra års fängelse och på torsdagen kom domen i Värmlands tingsrätt – 3,5 år i fängelse och skadestånd på 4,4 miljoner kronor för grovt bedrägeri i två fall.  

– Hon har utnyttjat ett system som inte går att kontrollera. Ett system som bygger på förtroende. Hon har dessutom utnyttjat intet ont anande patienter. Hon har gått som en hustomte på vårdcentralen utan att ha blivit ifrågasatt. Hon har till och med kunnat skriva ut frikort till patienter, sa åklagaren Barbro Brännström under slutpläderingen. 

Så dolde hon svindleriet

Nu är Brännström nöjd med domen, och har inte bestämt om hon ska gå vidare med den. 

– Det skulle vara roligt att få det prövat hur högt egentligen straffvärdet är. Jag anser att det ligger långt över liknande fall om man tittar på till exempel summorna. Men här har det skett i en verksamhet som man egentligen inte kan kontrollera utan i stället bygger på förtroende, säger Brännlund till TT.

Maxstraffet för grovt bedrägeri är sex år och domen mot Annétthe Zettergren ligger i den övre delen av straffskalan. 

Zettergrens advokat, Richard Schönmeyr, tycker att straffet var lite för högt. 

– Vi har tittat igenom domen, den var ganska välskriven. Vi tycker väl kanske att straffet var lite för högt, annars har vi inte tänkt klart än om saker och ting, säger han till TT. 

De har inte tagit ställning om de kommer överklaga domen. 

Miljonbedrägeriet uppdagades under sommaren 2012 då det visade sig att Annétthe Zettergren varit på sammanträden i Karlstad samtidigt som hon tagit emot patienter på sin mottagning 16 mil bort och begärt ersättning för dem.  

Fejkade 13 000 behandlingar

Drygt 120 personer hördes i åtalspunkten som gäller bedrägeri mot landstinget. Av dem var det absoluta flertalet personer som namngivits i falska patientjournaler som kvinnan som sjukgymnast upprättat för att dölja svindleriet mot landstinget.

Från 2007 till 2012 fejkade Annétthe Zettergren 13 000 behandlingar, enligt tingsrätten. 

"Inte fråga om slarv"

Annétthe Zettergren ska stanna kvar i häkte till dess domen vinner laga kraft. Tingsrätten tvivlar inte på att Annétthe Zettergren haft uppsåt med det hon gjort.

"Det är uteslutet att det under så lång tid och i den omfattning som är aktuell skulle kunna ha varit fråga om "slarv". För tingsrätten framstår det som uppenbart att Annétthe Zettergren har varit medveten om vad hon har gjort."

Annétthes systerson dömdes också i dag för grovt penninghäleri till villkorlig dom och samhällstjänst.

La pengarna på skor

Annétthe Zettergren var länge efterlyst och det visade sig att hon flytt till Thailand. Där levde hon lyxliv med de stulna pengarna och spenderade 50 000 kronor i månaden på hotell, restaurangbesök, kläder, väskor, skor, smycken, taxiresor och utflykter. 

Gömde sig i Thailand

Expressen kunde också visa bilder på efterlysta Annétthe Zettergren vid gömstället i Thailand. 

Annétthe Zettergren greps av polis den 29 mars efter sex månader på flykt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.