Annelie Nordström lämnar S – går med i Fi

Annelie Nordström avgick som Kommunals ordförande efter skandalen.
Foto: Olle Sporrong
Nu lämnar hon även Socialdemokraterna – hon går till Feministiskt initiativ.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter den djupa Kommunal-skandalen tvingades fackförbundets ordförande Annelie Nordström avgå.

Bland annat bjöds porrstjärnan Puma Swede in till nakenshower – för fackmedlemmarnas pengar.

Nu blir Annelie Nordström med i Feministiskt initiativ – något hon ska satsa på helhjärtat, skriver hon på DN Debatt.

Skandal efter skandal kring fackförbundet Kommunal avslöjades för drygt ett år sen. Fackförbundet visade sig ha använt sig av medlemmarnas pengar för att – bland annat – driva en lyxkrog och en spaanläggning. Vid två tillfällen anordnades även nakenshower, dit bland andra den svenska porrstjärnan Puma Swede var inbjuden för att dansa för gästerna.

Som följd tvingades flera Kommunaltoppar att avgå, däribland ordförande Annelie Nordström. Nordström har länge varit aktiv socialdemokrat, men nu väljer hon att lämna partiet för att i stället gå till Feministiskt initiativ. Det skriver Nordström själv på DN Debatt.

Fi som motvikt mot nationalism

I debattinlägget skriver hon att helhjärtat kommer engagera sig i partier, "med målsättningen att vi ska ta plats i riksdagen i valet 2018".

"En stor del av mitt yrkesliv har jag vigt åt att förbättra villkoren för kvinnor i låglöneyrken. Att kvinnokodade yrken har lägre löner, får lägre pensioner, att kvinnor har sämre möjligheter inom idrotten och behandlas kränkande i rättssystemet är inte av naturen givet. Det är medvetna val som har blivit djupt rotade strukturer som är fullt möjliga att förändra. Med en kraftfull feministisk politik kan allt detta och mycket mer förbättras", skriver Annelie Nordström i debattinlägget.

Ex-kommunal-ordföranden menar att det behövs en motkraft till den nationalism och isolationism som hon ser växer fram i politiken. Den rollen tror hon att Feminsitiskt initiativ kan spela, skriver hon.

Annelie Nordström: Därför väljer jag Fi

I sitt inlägg på DN Debatt punktar Annelie Nordström upp anledningarna till att hon byter parti. Hon skriver att:

1. Fi kan få män, kvinnor, gamla och unga, folk på landsbygden och i städer, att uppleva hoppfullhet som behövs för att hålla ihop samhället.

2. Hon uppskattar att Fi vill "utveckla vardagsdemokratin i lokalsamhället" och kontakten mellan politiskt förtroendevalda och väljare.

3. Fi har utvecklat en genomarbetad politisk hållning inom de flesta områden – och Annelie Nordström delar åsikterna i partiet.

4. Hon vill bidra till utveckling av Fi:s politik gällande arbetsmarknadsfrågor, folkhälsofrågor, regionalpolitik och situationen i välfärdstjänsterna.

Expressen har sökt Fi-ledaren Gudrun Schyman för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.