Som teaterchef hade Benny Fredriksson skapat en succéteater med stora publikframgångar på Kulturhuset Stadsteatern. Men det fanns kritik mot personalpolitiken.
I spåren av #metoo vittnade ett 40-tal nuvarande och tidigare anställda om hans hårda ledarstil i ett upprop i Aftonbladet, och Fredriksson avgick i början av december.
Trots att få vågade försvara honom öppet fick han mycket stöd under turbulensen. Det berättar Anne Sofie von Otter för tyska Die Zeit, i en första intervju sedan makens självmord.
– Stödet var enormt. Jag hade båda hans två telefoner och läste alla sms. De var fyllda med kärlek och värme: ”Allt kommer att bli okej Benny”.
”Han var trasig”
Anne Sofie von Otter skulle uppträda på operahuset i Sydney i mars, och Benny Fredriksson var med på resan. Han hade då drabbats av en djup depression och posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, berättar hon.
– Jag frågade honom rakt ut, tänker du på självmord, överväger du det? Det förnekade han. Men han var trasig, riktigt sjuk.
I Australien valde Fredriksson att avsluta sitt liv, 58 år gammal. Efter hans död presenterade teatern en internutredning, som hade inletts efter anklagelserna.
Hyllade Fredriksson
Inget i den gav stöd för anklagelserna om sexuella trakasserier, däremot fanns exempel på tystnadskultur och arbetsmiljöproblem.
Samtidigt gick många stjärnskådisar och andra tidigare medarbetare ut offentligt och hyllade Fredrikson som människa och teaterman.
– Benny var ingen kvinnotjusare. Han var en hård chef, och kunde skrika ibland, var otålig, det är nog sant. Men anonyma vittnen påstod att folk på teatern gömde sig av rädsla när han kom, och så var det verkligen inte, säger von Otter.
Hon berättar att musiken hjälpt henne att hantera sorgen.
– Mest saknar jag Bennys humor, han var så rolig. Och så lojal.
Expressen har sökt Anne Sofie von Otter via hennes manager.
MÅR DU DÅLIGT? DET FINNS HJÄLP ATT FÅ:
Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.
Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.
En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.
Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.
Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.
Hjälplinjen: 0771-220060.
Jourhavande präst: Nås via 112.
Mind: mind.se.
Självmordslinjen: 901 01.
Chatt: mind.se.
Jourhavande medmänniska, nätter 21-06, 08-702 16 80.
SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.
Telefonjouren: 08-34 58 73.
Källa: mind.se och www.spesistockholm.se
LÄS MER: Vännernas sorg efter Benny Fredrikssons död – Helena Bergström: ”Djup sorg”