Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anne Rambergs hårda ord om M-förslaget: ”Oerhört stötande”

Anne Ramberg: ”Direkt olämpligt”
Anne Ramberg anser att Johan Forssells förslag om skärpta minimistraff för våldtäkt är fel.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Forssell vill höja minimistraffen från två till tre år.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

En debattartikel i Aftonbladet från Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell väckte ont blod hos Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet.

I artikeln avkräver Forssell regeringen på höjt minimistraff för våldtäkt, ett löfte som redan borde ha införlivats, menar han.

Men Anne Ramberg riktar kritik mot förslaget.

– Direkt olämpligt och aningslöst, anser hon.

Justitieminister Morgan Johansson:

– Socialdemokraterna gick till val på att skärpa straffet för våldtäkt, och det kommer vi naturligtvis att göra.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell att minimistraffen för våldtäkt borde höjas. Från två år – till tre, menar han.

”Vi behöver ta krafttag för att komma till rätta med sexualbrotten”, går det att läsa i artikeln.

Idén fick Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, att se rött.

https://twitter.com/anneramberg/status/1155208125970079745?s=20

– Den stämning som råder i dag i Sveriges riksdag går egentligen åt ett håll: hårdare straff. Det, tycker jag, finns anledning att reagera skarpt emot. Rent generellt finns inget som talar för att hårdare straff har en avhållande effekt, det finns ingen forskning som tyder på det, säger hon till Expressen och fortsätter:

– Att höja lägsta straffet för våldtäkt till tre år, det tycker jag är oerhört stötande. Särskilt i ljuset av att våldtäktsbegreppet är väldigt utvidgat och omfattar en rad gärningar eller handlingar som i min mening inte kan ha ett lägsta straffvärde på tre års fängelse.

Samtidigt menar Johan Forssell i sin debattartikel att förslaget ska återspegla brottets allvar.

”Dagens minimistraff på två års fängelse speglar inte alls brottets allvar. Två års fängelse är dessutom innan både villkorlig frigivning och olika former av straffrabatter, till exempel på grund av gärningsmannens ålder. I praktiken kan därför det avtjänade straffet bli betydligt kortare”, skriver han.

Forssell: Regeringen har inte agerat

Moderaterna presenterade redan i november 2017 en rad åtgärder för att ”förbättra rättsväsendets hantering av sexualbrott”, vilket Johan Forssell skriver i artikeln. Han menar att ingenting – trots att motionen fått stöd i riksdagen – har hänt på regeringsnivå.

– Man kan inte bara verka för strängare straff. Jag tycker att den sittande regeringen varit ambitiös med att skärpa straffen. Den moderata kritiken är kanske inte befogad, de satt ju själva i regeringen i många år, säger Anne Ramberg.

I mail till expressen svarar Forssell på Rambergs kritik:

 ”Advokatsamfundets generalsekreterare har tydligen uppfattningen att Moderaternas förslag om straffskärpningar för våldtäkt skulle vara stötande. Det är beklagligt att Anne Ramberg inte alls verkar vilja se frågan ur ett brottsofferperspektiv. Jag tror att många människor håller med mig om att vad som är verkligt stötande är den mycket stora ökningen av utsattheten för sexualbrott. Allt fler människor i Sverige upplever rädsla för att röra sig på gator och torg. Så borde det inte behöva vara och vi moderater kommer fortsätta presentera förslag för att göra Sverige tryggare och ge varje brottsoffer upprättelse”, skriver han.

Forssell riktar kritik mot justitieminister Morgan Johansson.

”Det har nu gått mer än fjorton månader sedan en majoritet i Justitieutskottet uppmanade regeringen att skärpa straffen för våldtäkt. Ändå har inte Morgan Johansson gjort någonting för att nå dit, inte ens tillsatt en utredning. Jag tycker det är väldigt svagt. En regeringen som beskriver sig själv som feministisk borde vara mer intresserad av att ta krafttag mot de sexualbrott som minskar väldigt många kvinnors frihet i Sverige.”

I maj förra året klubbade riksdagen igenom regeringens förslag om en samtyckeslag, där brotten oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp infördes. Även minimistraffen för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjdes, från fyra års fängelse till fem.

Lagen förbjöd även sex med personer som inte uttryckligen sagt ja, eller aktivt visat att den vill delta – vilket innebar att det inte längre krävdes att gärningsmannen använt sig av våld eller hot om våld, eller utnyttjat offrets särskilt utsatta situation, exempelvis sömn eller drogpåverkan.

https://twitter.com/JohanForssell/status/1155379148682080256?s=20

På Twitter har Johan Forssell bemött Anne Rambergs tweet, där han ironiskt tackar för generalsekreteraren inlägg i debatten.

Ministern: ”Vi kommer skärpa straffen”

I ett mejl till Expressen skriver justitieminister Morgan Johansson:

”Socialdemokraterna gick till val på att skärpa straffet för våldtäkt, och det kommer vi naturligtvis att göra.

Genom våra reformer under förra mandatperioden så är sexualbrottslagstiftningen emellertid redan den strängaste någonsin. Bland annat infördes samtyckeslag och oaktsamhetsbrott, och straffet för grov våldtäkt skärptes. Dessutom vidgades lagstiftningen så att den som i dag köper sex av en person som utsatts för människohandel kan dömas för våldtäkt.

Vi har alltså redan gjort mer än vad Moderaterna gjorde under sina åtta år i regeringsställning, men vi kommer nu att skärpa straffrätten ytterligare. Jag kommer inom kort att ge en utredare i uppdrag att se över flera frågor på sexualbrottsområdet, däribland straffskalorna.

Som Johan Forssell är väl medveten om medförde den utdragna regeringsbildningen att Sverige under hela hösten inte hade någon regering. Det gjorde oundvikligen att processen drog ut på tiden. Genom samarbetet med C och L kan reformarbetet fortsätta.”

Expressen har sökt Johan Forssell för en kommentar.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.