Svenska Advokatsamfundets generalsekreterare kritiserar nämndemannasystemet och den friande domen i Solna tingsrätt: "Den hör inte hemma i en svensk domstol", säger hon. Foto: ROGER VIKSTRÖMSvenska Advokatsamfundets generalsekreterare kritiserar nämndemannasystemet och den friande domen i Solna tingsrätt: "Den hör inte hemma i en svensk domstol", säger hon. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Svenska Advokatsamfundets generalsekreterare kritiserar nämndemannasystemet och den friande domen i Solna tingsrätt: "Den hör inte hemma i en svensk domstol", säger hon. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Mannen friades från anklagelserna om hustrumisshandel. I domen skriver man även att kvinnan borde ha vänt sig till makens familj, inte polisen, eftersom paret gifts enligt sharialag. Foto: ALEXANDER DONKAMannen friades från anklagelserna om hustrumisshandel. I domen skriver man även att kvinnan borde ha vänt sig till makens familj, inte polisen, eftersom paret gifts enligt sharialag. Foto: ALEXANDER DONKA
Mannen friades från anklagelserna om hustrumisshandel. I domen skriver man även att kvinnan borde ha vänt sig till makens familj, inte polisen, eftersom paret gifts enligt sharialag.  Foto: ALEXANDER DONKA

Anne Ramberg om domen: "Hör inte hemma i en svensk domstol"

Publicerad

Ta bort nämndemännens individuella röst och ge dem en kollektiv så att de aldrig kan rösta över domarna.

Det säger Svenska Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg efter den kritiserade misshandelsdomen i Solna tingsrätt.

– Den här domen hör inte hemma i en svensk domstol.

Solna tingsrätt friade i februari en man som stått åtalad misstänkt för att ha misshandlat sin fru. Enligt rätten kom mannen från en ”bra familj” och kvinnan var opålitlig. I domen står det dessutom att kvinnan borde ha kontaktat makens familj i stället för polisen, eftersom paret gifts enligt sharialag. 

Nämndeman i Solna tingsrätt förespråkar sharialagar 

Två nämndemän ansåg att mannen skulle frias, medan en nämndeman och rådmannen ville att han skulle fällas. I sådana lägen döms det mildaste straffet ut så mannen friades. Centerpartisten Ebtisam Aldebe – som kandiderat till riksdagen och förespråkat sharialagar – var en av dem som ville fria mannen. 

 

LÄS MER: Tingsrätten: Misshandlad kvinna borde inte ha vänt sig till polisen 

https://twitter.com/anneramberg/status/970364300501102594

Anne Ramberg om domen i Solna: "Hör inte hemma i en svensk domstol"

Domen har mötts av skarp kritik från flera håll och Solna tingsrätt har inlett ett ärende efter att chefsrådmannen fått kännedom om den.

– Den här domen hör inte hemma i en svensk domstol, säger Anne Ramberg.

Hon har länge ifrågasatt det nuvarande nämndemannasystemet samt det faktum att nämndemännen utses från de politiska partierna.

– Nu när vi sett att Sverigedemokraterna fått ett så stort uppsving i kommuner och landsting så har vi fått in dem i de allmänna domstolarna och i förvaltnings- och migrationsdomstolarna. Där kan man ju diskutera det lämpliga i och med att deras stora politiska kamp är att begränsa invandringen, säger Ramberg.

Och fortsätter:

– Är det då så att man söker asyl och så vet man att det sitter en sverigedemokrat i rätten så kan ju inte det kännas så särskilt övertygande, i alla fall är det inget som inger förtroende.

 

LÄS MER:  Solna tingsrätt inleder ärende efter kritiserade domen 

 

Ramberg: Domstolarna återspeglar inte vårt samhälle 

Det är även väldigt svårt att rekrytera nämndmän, något som enligt Anne Ramberg, lett till att de inte alls är representativa för det de ska representera – folket.

– Det blir väldigt mycket pensionärer och unga människor och därmed blir en stor del av befolkningen inte blir representerade i rätten – de arbetsföra. Domstolarna återspeglar inte heller hur vårt samhälle ser ut, mångfalden.

Vad krävs för att det ska bli lättare att få fler att vilja bli nämndemän?

– Ska man få folk att komma så måste det ju finnas något lockande i det. Det ska inte vara så att man ska avstå från sin inkomst för att sitta i rätten.

Anne Ramberg vill även ta bort nämndemännen i de högre instanserna, kammarrätter och hovrätter, där de enligt henne inte fyller någon funktion.Foto: YLWA YNGVESSON

Skadar förtroendet för rättsväsendet

Anne Ramberg vill även ta bort nämndemännen i de högre instanserna, kammarrätter och hovrätter, där de enligt henne inte fyller någon funktion i och med att de inte längre har uppdraget att ompröva beslut utan i stället överpröva .

– Men i brottmål och vissa andra typer av mål så har de en funktion. Jag tycker dock att vi allt oftare ser olyckliga händelser när nämndemän inte har förstått sin roll. Det är dock väldigt sällan att det förekommer nämndemannadomar av den här karaktären men det är ju inte ägnat att inge förtroende för rättsväsendet precis, säger hon syftar på den friande misshandelsdomen i Solna tingsrätt.

Ramberg vill även se ett system där nämndemännen får en en kollektiv röst i stället för en individuell som de har i dag. 

– På så sätt kan de inte rösta över juristdomaren. Det tycker jag vore lämpligt. Som det ser ut i dag är det inte ändamålsenligt.

https://twitter.com/RogerHaddadLib/status/970418063781842945

Även från politiskt hålla har Solna tingsrätts dom mötts av kritik.

"Jag vill inte ha politiskt tillsatta nämndemän i domstolarna. Och jag vill definitivt inte ha sådana som förordar sharialagar i Sverige", Skriver Roger Haddad. Liberalernas rättspolitiska talesperson på Twitter. 

https://twitter.com/BuschEbba/status/970408380648034313

Bush Thor: Risk för ökad främlingsfientlighet

Även Ebba Bush Thor, Kristdemokraternas partiledare, har reagerat starkt på den friande domen.

"Vissa värderingar får inte vara valbara i Sverige. Då drabbas redan utsatta hårt, främlingsfientligheten riskerar att öka. Ska vårt samhälle hålla ihop så måste vi tala samma etiska språk", skriver hon på Twitter. 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag