Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anne Ramberg om domen: "Hör inte hemma i en svensk domstol"

Svenska Advokatsamfundets generalsekreterare kritiserar nämndemannasystemet och den friande domen i Solna tingsrätt: "Den hör inte hemma i en svensk domstol", säger hon.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Mannen friades från anklagelserna om hustrumisshandel. I domen skriver man även att kvinnan borde ha vänt sig till makens familj, inte polisen, eftersom paret gifts enligt sharialag.
Foto: ALEXANDER DONKA

Ta bort nämndemännens individuella röst och ge dem en kollektiv så att de aldrig kan rösta över domarna.

Det säger Svenska Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg efter den kritiserade misshandelsdomen i Solna tingsrätt.

– Den här domen hör inte hemma i en svensk domstol.

Solna tingsrätt friade i februari en man som stått åtalad misstänkt för att ha misshandlat sin fru. Enligt rätten kom mannen från en ”bra familj” och kvinnan var opålitlig. I domen står det dessutom att kvinnan borde ha kontaktat makens familj i stället för polisen, eftersom paret gifts enligt sharialag. 

Nämndeman i Solna tingsrätt förespråkar sharialagar 

Två nämndemän ansåg att mannen skulle frias, medan en nämndeman och rådmannen ville att han skulle fällas. I sådana lägen döms det mildaste straffet ut så mannen friades. Centerpartisten Ebtisam Aldebe – som kandiderat till riksdagen och förespråkat sharialagar – var en av dem som ville fria mannen. 


LÄS MER: Tingsrätten: Misshandlad kvinna borde inte ha vänt sig till polisen 

https://twitter.com/anneramberg/status/970364300501102594

Anne Ramberg om domen i Solna: "Hör inte hemma i en svensk domstol"

Domen har mötts av skarp kritik från flera håll och Solna tingsrätt har inlett ett ärende efter att chefsrådmannen fått kännedom om den.

– Den här domen hör inte hemma i en svensk domstol, säger Anne Ramberg.

Hon har länge ifrågasatt det nuvarande nämndemannasystemet samt det faktum att nämndemännen utses från de politiska partierna.

– Nu när vi sett att Sverigedemokraterna fått ett så stort uppsving i kommuner och landsting så har vi fått in dem i de allmänna domstolarna och i förvaltnings- och migrationsdomstolarna. Där kan man ju diskutera det lämpliga i och med att deras stora politiska kamp är att begränsa invandringen, säger Ramberg.

Och fortsätter:

– Är det då så att man söker asyl och så vet man att det sitter en sverigedemokrat i rätten så kan ju inte det kännas så särskilt övertygande, i alla fall är det inget som inger förtroende.


LÄS MER:  Solna tingsrätt inleder ärende efter kritiserade domen 


Ramberg: Domstolarna återspeglar inte vårt samhälle 

Det är även väldigt svårt att rekrytera nämndmän, något som enligt Anne Ramberg, lett till att de inte alls är representativa för det de ska representera – folket.

– Det blir väldigt mycket pensionärer och unga människor och därmed blir en stor del av befolkningen inte blir representerade i rätten – de arbetsföra. Domstolarna återspeglar inte heller hur vårt samhälle ser ut, mångfalden.

Vad krävs för att det ska bli lättare att få fler att vilja bli nämndemän?

– Ska man få folk att komma så måste det ju finnas något lockande i det. Det ska inte vara så att man ska avstå från sin inkomst för att sitta i rätten.

Anne Ramberg vill även ta bort nämndemännen i de högre instanserna, kammarrätter och hovrätter, där de enligt henne inte fyller någon funktion.
Foto: YLWA YNGVESSON

Skadar förtroendet för rättsväsendet

Anne Ramberg vill även ta bort nämndemännen i de högre instanserna, kammarrätter och hovrätter, där de enligt henne inte fyller någon funktion i och med att de inte längre har uppdraget att ompröva beslut utan i stället överpröva .

– Men i brottmål och vissa andra typer av mål så har de en funktion. Jag tycker dock att vi allt oftare ser olyckliga händelser när nämndemän inte har förstått sin roll. Det är dock väldigt sällan att det förekommer nämndemannadomar av den här karaktären men det är ju inte ägnat att inge förtroende för rättsväsendet precis, säger hon syftar på den friande misshandelsdomen i Solna tingsrätt.

Ramberg vill även se ett system där nämndemännen får en en kollektiv röst i stället för en individuell som de har i dag. 

– På så sätt kan de inte rösta över juristdomaren. Det tycker jag vore lämpligt. Som det ser ut i dag är det inte ändamålsenligt.

https://twitter.com/RogerHaddadLib/status/970418063781842945

Även från politiskt hålla har Solna tingsrätts dom mötts av kritik.

"Jag vill inte ha politiskt tillsatta nämndemän i domstolarna. Och jag vill definitivt inte ha sådana som förordar sharialagar i Sverige", Skriver Roger Haddad. Liberalernas rättspolitiska talesperson på Twitter. 

https://twitter.com/BuschEbba/status/970408380648034313

Bush Thor: Risk för ökad främlingsfientlighet

Även Ebba Bush Thor, Kristdemokraternas partiledare, har reagerat starkt på den friande domen.

"Vissa värderingar får inte vara valbara i Sverige. Då drabbas redan utsatta hårt, främlingsfientligheten riskerar att öka. Ska vårt samhälle hålla ihop så måste vi tala samma etiska språk", skriver hon på Twitter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.