Anne Ramberg kritisk mot lagen efter tillslaget mot Gävleimamen

Anne Ramberg anser att lagen om särskild utlänningskontroll behöver ändras.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Gävleimamen Abo Raad och hans 34-årige son togs i förvar av Säpo i slutet av april.
Foto: GEFLE DAGBLAD

Anne Ramberg kritiserar den lag som möjliggjort Säpos frihetsberövande av ett flertal imamer i Sverige.

Generalsekreteraren i Sveriges advokatsamfund säger att lagen om särskild utlänningskontroll, LSU, brister i effektivitet och rättssäkerhet, och behöver ändras.

Under våren har fem framträdande personer inom radikalislamistiska miljöer i Sverige, däribland Gävleimamen Abo Raad, tagits i förvar av Säpo.

Säpo slog till mot Gävleimamen Abo Raad och hans 34-årige son i slutet av april, vilket Expressen tillsammans med Doku var först med att berätta.

Efter 23 år i Sverige kan imamen, som egentligen heter Riyad Abdulkarim Jassim, och hans son utvisas till hemlandet Irak.

Säpo har även begärt och fått Migrationsverket att ta imamen Hussein Al-Jibury i Umeå, imamen Fekri Hamad från Västerås och den muslimska friskolan Vetenskapsskolans vd Abdel-Nasser el Nadi, 54, i förvar.

Alla ingår i samma radikala islamistiska miljöer. 

– Gripandena är ett sätt att ta väck de värsta aktörerna, har terrorforskaren Magnus Ranstorp tidigare sagt till Expressen.

Enligt Försvarshögskolans forskningsrapport om salafism i Sverige, som Magnus Ranstorp har varit med och skrivit, är Fekri Hamad ”en av de mest hårdföra salafisterna i landet”.

Magnus Ranstorp beskriver Fekri Hamad och Abo Raad som ett ”radarpar” och säger att Hamad är Raads ”närmaste man.

Anne Ramberg: Lagen brister i rättsäkerhet och behöver ändras

Anne Ramberg, som inte vill kommentera det enskilda fallet med Abo Raad, kallar lagen om särskild utlänningskontroll för ”en speciell process” och säger att det är stor skillnad i hur den tillämpas gentemot mot andra lagar.

– Det är en lagställning som brister i effektivitet och rättssäkerhet, säger hon till SVT:s Agenda.

– Det måste vara så att Säpo ska kunna vidta åtgärder mot individer som utgör hot mot landet, men i detta fall är det avsaknad av all rättssäkerhet och av insyn. Beviskraven är oerhört låga. Som det är nu är det väldigt otydligt. 

– Man har ingen insyn och samhället har ingen insyn. Domstolen har tillgång till mer info än den berörde och dess försvarare.

Anne Ramberg säger till programledare Kristina Hedberg att hon tycker att lagen om särskild utlänningskontroll ”absolut behöver ändras”.

– Man måste komma ihåg att här handlar det om tilltron till systemet, risken är att det uppfattas som åsiktsregistrering. 

”Han har inte möjlighet att berätta sin version”

Lagen får även kritik från ett något mer väntat håll: Abo Raads försvarsadvokat Alparslan Tügel.

Under lördagen hölls en demonstration för de fem män inom den svenska radikalislamistiska miljön som nyligen frihetsberövats av Säpo.
Foto: STINA STJERNKVIST

Han kritiserar det faktum att Säpos anklagelser mot Raad är belagda med sekretess.

– Jag har fått ta del av dem under den förutsättningen att inte jag sprider dem vidare, säger han till SVT och fortsätter:

– Och det är naturligtvis problematiskt eftersom han (Raad) inte har möjlighet att gå ut och berätta om sin version eller hur han ser på det här, och vad han tycker är fel.

Demonstration för imamerna organiserad av terrordömd

På lördagen demonstrerade upp mot 200 personer mot Säpos agerande mot männen. De samlades på Norrmalmstorg i Stockholm, och tågade sedan mot Gustav Adolfs torg.

En av de som samordnar demonstrationen är tidigare dömd för terrorbrott - misstänkt för att ha försökt ansluta sig till IS, avslöjade Expo tidigare under lördagen.

Amer al-Hasani dömdes 2017 till 15 års fängelse men fick straffsänkning och släpptes nyligen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.