Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anne Lundbergs sorg: ”Ingen kommer glömma”

Hör Anne Lundberg om Björn Natthiko Lindeblad: "Solig, varm, glad och härlig"
Anne Lundberg minns vännen Björn Natthiko Lindeblad.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Sorgen efter Björn Natthiko Lindeblad är stor. 

SVT-profilen Anne Lundberg minns en varm och glad människa – och hans avskedsfest.

– Det var en fest som hade många dubbelbottnade känslor, säger hon.

Efter en tids sjukdom avslutade Björn Natthiko Lindeblad den 17 januari sitt liv den. Omgiven av sin familj intog han det han själv kallar ”ett glas smoothie med det gängse preparatet”

”Tack alla ni som lyste upp mitt liv. Tack för att jag så ofta fick känna mig sedd, förstådd, uppskattad, litad på, stöttad, välkommen, ja till och med älskad”, skriver Björn Natthiko Lindeblad själv på Facebook.

Sorgen efter den förre skogsmunken är stor. Anne Lundberg – som träffat och intervjuat honom många gånger – berättar om Björn Natthiko Lindeblads popularitet:  

– Jag skulle tro att det är väldigt många i dag som säger att de är hans vän – för han hade många vänner. Jag skulle verkligen säga att Björn är min vän och vi fick också förmånen att umgås i slutet eftersom jag gjorde en dokumentär om honom, säger hon. 

– Det var en fantastisk människa att vara nära. Han var så inkluderande, generös och varm och härlig. 

Avskedsfesten: Den var som Björn

Björn Natthiko Lindeblad diagnosticerades 2018 med den obotliga sjukdomen ALS – och var under lång tid medveten om att han snart skulle dö. 

I november höll han en kombinerad 60-års- och avskedsfest. 

– Vi firade att han fick uppleva sin 60-årsdag, men det var också en avskedsfest eftersom han visste att han inte skulle leva väldigt länge till. Det var så mycket Björn att han satt hemma och planerade sin begravning, vilka låtar som skulle spelas och så. Och så kände han ”nej, men jag vill vara med och höra talen”. Och så blev det fest i stället, säger Lundberg. 

– Ingen av dem som var med på festen – och vi var ganska många – kommer att glömma den. Den var som Björn är solig, varm, glad, härlig.

https://www.instagram.com/p/CY3R1aJsHep/

”Som en lucka i tiden” 

Programledaren Navid Modiri sörjer sin vän:

– Det Björn är för mig är i första hand en kompis, en person som har funnits hos mig när det varit tufft, när det varit kul. Vi har varit på äventyr tillsammans och suttit i väldigt värdefulla samtal. I första hand är han min vän. Sen finns det något ovanligt med den här figuren, som är att han inte bara kan en massa saker. Björn är vis. Det är något annat. Men jag kan inte sätta ord på det, säger Modiri.

– När han pratar är det som att ibland pratar från en lucka i tiden som alltid har funnits. 

Vad kommer du minnas av Björn? 

– Jag kommer minnas Björns skratt och hur hans ögon helt försvann när han skrattade. Det är få saker som jag älskade så mycket som att få Björn att skratta så mycket så att det är en massa streck i ansiktet. Ett orange russin, det är det bästa jag vet. Jag gjorde det nästan till mitt uppdrag att få honom att bryta ihop. 

– Jag vill lägga till att han aldrig kommer dö. Det finns så mycket sagt, inspelat och lämnat – i text, ljud och bild. Men också så många frön han planterat hos människor han träffat. Det går inte, han kan inte försvinna.

Sarah Dawn Finer skriver på Instagram att hon egentligen skulle träffat Björn Natthiko två veckor före hans död.

”Men bara ett fåtal dagar innan, så behövde du - helt självklart - göra ett återbud. Imorse nås jag av nyheten att du nu, bara ett par dagar senare, har somnat in. Omgiven av dina nära och kära. Du levde ditt liv i kärlek och har både i livet och kommer så i döden, lära oss så mycket om livet och att vara människa”.

https://www.instagram.com/p/CY3FIRfsvcU/?utm_source=ig_web_copy_link

Så minns Navid Modiri sin kollega och vän

"Kämpade kroppen är borta, men Björn är kvar".

Så hjälpte läkaren Björn att dö – ”Lätt beslut”

Läkaren Staffan Bergström gav råd om preparatet till Björn Natthiko Lindeblad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.