Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annas stora förvåning – när hon såg körkortsbilden

Årtal och regler som gäller.
Anna Dahlqvists ansikte hamnade på pojkvännens körkort – men hur kunde det hända?Foto: Privat

Det ska inte kunna hända.

Men på något vis hamnade Anna Dahlqvists ansikte och namnunderskrift på fel körkort – vilket sedan potentiellt hade kunnat användas som en ID-handling.

Nu inleder Transportstyrelsen en utredning. 

I vintras skickade Anna Dahlqvist, 41, in handlingar för att förnya sitt körkort på grund av namnbyte, men efter en tid uppgav Transportstyrelsen att de aldrig fått in några papper.

Hennes ansökan fanns inte registrerad någonstans.

– Det var konstigt, tänkte jag, säger Anna.

Men sedan blev det snurrigt.

När Anna Dahlqvists pojkvän Peter Östlingsson nyligen hämtade ut sitt förnyade körkort upptäckte paret att något inte stod helt rätt till.

Körkortet hade rätt namn och rätt personnummer – men bilden var fel. Bilden föreställde Anna. Även namnunderskriften tillhörde Anna.  

– Det är så sjukt. Det var adresserat till honom, med min bild och min namnteckning, med hans personnummer och namn, säger Anna.

Paret frågar sig nu: Hur är det möjligt?

Till saken hör att de inte har varit ett par särskilt länge. De är heller inte registrerade som ett par någonstans och bor inte ens tillsammans. Nej, de bor till och med i helt olika län. Anna på Lidingö i Stockholms län, pojkvännen i Vagnhärad i Södermanlands län.

Efter att Expressen varit i kontakt med Transportstyrelsen återkom myndigheten med en trolig förklaring till det inträffade.

Transportstyrelsens förklaring

Efter en förlustanmälan av körkortet 2018 fick Annas pojkvän hem de papper som sedan ska skickas in till Transportstyrelsen, men det kom att dröja. Enligt myndigheten ska Anna sedan, på något vis, ha råkat skicka in sin bild samt namnteckning men med pojkvännens papper.

Till saken hör dock att Annas pojkvän själv var hos Trafikverket i våras för att fotografera sig för körkortet, vilket innebär att det borde ha funnits två olika bilder kopplade till personnumret i systemet.

Förvirrande?

Ja, det är det även för Transportstyrelsen, Anna och hennes pojkvän.

– Men då förstår man ju varför det skickades hem till honom och hela den biten i alla fall. Men det är ändå helt otroligt att det går, säger Anna.

Ett körkort kan användas som ID-kort, vilket gör fallet allvarligt. 

– Kan jag handla på krediter med det här? Det är ju en identitetshandling som inte är korrekt. Nu är ju vi laglydiga människor men sånt här skulle kunna hamna i så fel händer, säger Anna.

Inleder utredning direkt

Att det är allvarligt bekräftas av Transportstyrelsen.

– Någonstans har de blandat ihop det och inte märkt av det. Vi gör alltid en kontroll på ett förnyat körkort, där vi jämför bild och underskrift med föregående körkort, och man kan väl säga att här har det brustit riktigt ordentligt. Och det ser vi ganska allvarligt på, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, och fortsätter:

– Den här kontrollen är viktig och och vi kommer att behöva göra en utredning för att se hur det här har kunnat inträffa. Hade den kontrollen fungerat som den ska hade det här uppmärksammats. 

Är det en manuell kontroll eller sköts det av ett system?

– Det är en manuell kontroll till största utsträckning.

”Det är helt galet”

Det faktum att två personer har kunnat få ut en alternativ ID-handling på det här viset är något som Transportstyrelsen ser extra allvarligt på.

– Det är klart att det är allvarligt, för våra rutiner har inte fungerat som de ska fungera. Just för att det är ett körkort och en ID-handling, så där måste allt fungera som det ska. Vi kommer att gå vidare med det här.

Anna köper Transportstyrelsens förklaring, och kan även skratta åt missödet, men hon är också bekymrad.

– Det är helt galet. Det ska ju inte kunna gå? säger hon.

Anna Dahlqvists ansikte hamnade på pojkvännens körkort.Foto: Privat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.