Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annas 5-åriga dotter skulle "skyla sig"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anna am Zoll blev förvånad när badvakten stoppade hennes femåriga dotter Iris.
Foto: Privat

När Anna am Zoll, 41, var på badhuset i Kumla blev hon ställd när en badvakt stoppade hennes femåriga dotter Iris, rapporterar Na.

Badvakten ska ha bett Iris ta på sig en bikiniöverdel.

– Jag tycker att det här är ett samhällsproblem, säger hon.

Badhuset Djupadalsbadet ligger väldigt nära Anna am Zolls bostad i Kumla. Hon och hennes tre barn brukar åka dit och bada ofta.

Men i söndags blev badbesöket en annorlunda upplevelse, något som Na har skrivit om.

När Anna och hennes femåriga dotter, Iris, var på väg till toaletterna stoppades de av en badvakt.

– Badvakten ifrågasatte varför hon inte har en bikiniöverdel. Jag trodde det var ett skämt och frågade om det ser ut som att hon behöver en bikiniöverdel. Då svarade badvakten "Det är så det ska vara" eller "Det ser bättre ut så", eller något liknande.

"Det här är ett samhällsproblem"

Efter besöket på Djupadalsbadet kunde Anna am Zoll inte släppa händelsen. Hon ringde till enhetschefen på kommunen i Kumla, Håkan Hultberg, och förklarade vad som har hänt.

– Jag tänker att det här handlar om ett omdöme som man bör ha när man jobbar som badvakt. Man behöver kunna se skillnad på en liten flicka på fem år och en utvecklad vuxen.

Anna upplever att hon fått upprättelse efter samtalet med chefen, som lovade att ta ärendet vidare. Enligt henne handlar det inte om att peka ut en enskild individ, utan att belysa en sexualisering av barn som hon ser som ett stort problem.

– Men jag tycker att det här är ett samhällsproblem och vill därför belysa det extra. Man måste ta sitt ansvar som förälder att påpeka när sådant sker. Jag såg Iris reaktion – hon blev helt förvirrad och förstod ingenting.

Enhetschef: "Ett missförstånd"

Håkan Hultberg, enhetschef på Kumla kommuns fritidsavdelning, har inte hört talas om att något liknande ska ha hänt på Djupadalsbadet tidigare. Han förstår Anna am Zolls frustration.

– Jag tänkte att någon kanske har missförstått eller övertolkat reglerna vi gick igenom innan sommaren, säger han.

Håkan Hultberg har ännu inte fått bekräftat vilken badvakt som ska ha bett Anna am Zolls dotter att skyla sig, men han har varit i kontakt med personalen som jobbar på badhuset.

– Jag förtydligade reglerna. När det gäller små barn är det upp till föräldrarna att ta hand om dem. Det är ju ingen stor sak egentligen. Vi vill att alla ska ha det trevligt och bra här.

Nu ska policyn om badkläder, och möjligtvis andra regler, förtydligas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.