Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annahita, 31, slutar shoppa under hela nästa år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annahita vill inspirera fler att konsumera mindre.
Foto: Privat
– Hela min garderob är full med produkter, säger hon.
Foto: Shutterstock (Genrebild)

Annahita Yazdi har fått nog av konsumtionshetsen.

Med målet att leva mer klimatsmart ger hon nu upp skönhetsbloggandet, flygresorna och shoppingen.

– Många av oss som lever i väst har för det mesta ett överflöd av saker, säger hon.

Inget mer skönhetsbloggande.

Inga flygresor.

Ingen shopping.

Så lyder 31-åriga bloggaren Annahita Yazdis löfte till sig själv inför det nya året. Marknaden, planeten, köphysterin och skönhetsbranschen ligger till grund för beslutet, förklarar hon i ett blogginlägg.

– Många av oss som lever i väst har för det mesta ett överflöd av saker, mer än vi behöver. Hela min garderob är full med produkter, säger hon.

”Det här är fan inte en lek”

Annahita, som bor i Stockholm, har sedan länge skrivit om bland annat skönhet på sin blogg och har under de senaste tre åren fått hem ett stort antal prover på smink och andra produkter från företag.

Annahita vill motverka konsumtionshetsen.
Foto: Privat

Det, i kombination med torkan och bränderna som präglat årets sommar, blev startskottet för en ny inställning, berättar hon.

– Det här är fan inte en lek och att jag inte kunde fortsätta som jag gjort, insåg jag. Jag vill prata mer om att inte konsumera av klimatskäl.

Vill inspirera fler att konsumera mindre

I samband med beslutet att trappa ner på konsumtionen av klimatskäl valde Annahita Yazdis också att skippa flyget till Paris. Hon valde tåget i stället.

– Det var jättefint och var mycket mer bekvämt än att flyga. Jag sov en natt på tåget och det var en trevlig upplevelse som jag kommer göra om.

Nu slutar Annahita blogga om skönhetsprodukter, berättar hon.
Foto: Shutterstock (Genrebild)

Annahita ser fram emot ett år fritt från shopping och menar att fler borde tänka i samma banor. Särskilt inför julen.

– Jag och många i min omgivning skulle klara sig i flera år på att inte köpa fler saker och använda det vi har tills det inte går att använda längre och laga sakerna som går sönder. Ett köpfritt år är en bra praktisk övning i att använda det jag redan har, säger hon.

– Det vore fantastiskt om åtminstone en person väljer tåget framför flyget eller avstår från att köpa något under en eller två månader. Kanske också avstår från att köpa julklappar?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.