Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Wahlgrens ord efter dottern Sara Danius död

Folkkär och en feministikon – många vill hylla och minnas Sara Danius.
Skärmdump från Anna Wahlgrens inlägg på Facebook.
Anna Wahlgren hyllar sin dotter. Hon skriver att lovord ”med all rätt” strös över hennes dotter efter hennes bortgång under natten till lördagen.
Foto: OLLE SPORRONG
Sara Danius avled i cancer. Hon blev 57 år.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Bilden visar Anna Wahlgren tillsammans med sina sex barn 1972.
Foto: LEIF Å ANDERSSON / IBL
Sara Danius.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Anna Wahlgren har hyllat sin dotter Sara Danius i ett emotionellt inlägg på Facebook.

Hon skriver att lovord ”med all rätt” strös över hennes dotter efter hennes bortgång under natten till lördagen.

”Vi visste alla det senaste halvåret att utgången bara kunde bli en,” skriver Anna Wahlgren om dotterns sjukdom.

Sara Danius, 57, litteraturprofessor och före detta ständig sekreterare i Svenska Akademien, gick bort i bröstcancer natten till i går.

Under söndagen skriver hennes mamma, författaren Anna Wahlgren, ett långt inlägg på Facebook, där hon hyllar sin dotter, och hennes kamp mot sjukdomen.

”Med all rätt strös lovorden över min äldsta dotter Sara som lämnade oss - och hela Sverige - natten till igår den 12 oktober. Nu är hon död. Bröstcancern spred sig obevekligen. Vi visste alla det senaste halvåret att utgången bara kunde bli en.

Jag vill tacka er alla som har bett för henne, för mig och hennes syskon ända sedan hon blev sjuk, för nära sex år sedan. 

”Under hela sitt makalösa arbete för och representation av Svenska Akademien sedan hon blev invald som ledamot och senare som ständig sekreterare och frontfigur för densamma, undergick hon en mycket tät, krävande, utmattande och tidvis olidlig behandling. 

”Av det visade hon ingenting utåt. ”

Hon tackar även de som visste om att Sara Danius cancer hade kommit tillbaka, och som respekterade hennes önskan att hålla det privat, samt Stockholms Sjukhem där hon vårdades.

Orden om Saras relation till brodern

Anna Wahlgren skriver vidare att ”många kanske inte kände till hennes stora barnakärlek” och förklara varför hon valt den bild som syns i Facebookinlägget.

Bilden är tagen av Anna själv, år 1972, och visar Sara Danius, då tio, med sin yngsta lillebror Aron, drygt ett, i famnen.

”Det låter kanske sötsliskigt, men de älskade faktiskt varandra på ett alldeles speciellt vis,” skriver Anna Wahlgren.

”Han henne och hon honom. Hennes ansiktsuttryck, hennes utstrålning av ömhet och tillgivenhet i det stilla leendet och värmen och förtrogenheten dem emellan avslöjar det.”

Aron, Anna Wahlgrens yngsta barn, dog år 1975 i difteri.

”Därefter hade jag till slut åtta i livet. Nu är det sju,” skriver hon.

Hela Anna Wahlgrens inlägg:

Anna Wahlgrens inlägg.

OM SARA DANIUS

Född: 5 april 1962 i Täby, Stockholm.

Familj: Pappa Lars Danius var författare och militär. Mamma Anna Wahlgren är författare, känd för sina böcker om barnuppfostran. Sara Danius hade flera syskon och halvsyskon, samt en son som heter Leo.

Karriär i urval: Började som journalist, var praktikant på Dagens Nyheter redan på 80-talet. Studerade litteraturvetenskap i Sverige och i USA. Disputerade vid Uppsala universitet 1999. Utsågs till professor i estetik vid Södertörns universitet 2008 och blev professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet 2013. Blev invald på stol sju i Svenska Akademien 2013, och utsågs till ständig sekreterare 2015. I april 2018 lämnade hon Akademiens arbete och var bara passiv ledamot. I februari i år lämnade hon formellt. 

Familjen bekräftade dödsfallet under lördagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.