Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Wahlgren i bråk – ombord på flygplan

Varnad av flygbolaget. När Anna Wahlgren skulle resa till Goa i Indien fick hon en varning av flygbolaget vid mellanlandningen i Qatar.
Foto: Stefan Söderström

Författaren Anna Wahlgren, 71 - känd för bland annat "Barnaboken" - har fått hjälp av vänner att fly Sverige.

Hon befinner sig just nu i Goa i Indien.

Men vid mellanlandningen i Qatar fick hon en kraftig varning av flygbolaget.

- Jag ska säga att jag minsann kunde ha suttit i finkan i Qatar vid det här laget, skriver Wahlgren på sin hemsida.

Anna Wahlgren har haft ett par tuffa år bakom sig efter boken "Felicia försvann", skriven av Wahlgrens dotter Felicia Feldt.

Wahlgren har berättat att hon numera är luspank och att hon tiggt pengar av vänner och bekanta.

Och inte blev hon gladare när Stadsteatern i Stockholm satte upp pjäsen "Felicia försvann" som bygger på dotterns upplevelser i boken.

Fick inte dricka alkohol

I sin blogg skrev hon före avresan:

"I morgon förmiddag flyr jag både snöslask och storstad, just nu den kolossalt centrala. Tacksamt har jag utnyttjat det som förr i världen - i gamla romarriket inte minst - kallades gästvänskap. Till dess ger jag mig vila och rekreation, är meningen, och det är tack vare alla er kära och era hjälpande händer som detta alls blir möjligt.

Ni som fanns för mig och finns. Ni som ville mig väl och gjorde och gör mig väl. Ni som blev min vila och min ro. Ni som återupprättade det människovärde som så skändligen gått förlorat. "

Anna Wahlgren skriver om dramatiken på Dohas internationella flygplats i Qatar, där hon mellanlandade med Qatar Airways.

"Jag ska säga att jag minsann kunde ha suttit i finkan i Qatar vid det har laget. Men man beslöt storståtligen att släppa mig vidare till Indien med destination Goa. Däremot kunde man inte lova att jag skulle få resa tillbaka till Stockholm med Qatar Airways. Det skulle jag få fråga efter, några dagar innan den tänkta hemresan... så skulle jag ha klart for mig att det berodde enkom på att jag var så gammal. "You are OLD. That's why we let you go..." Och under den tretimmars fortsatta färden till Goa från Doha var jag förbjuden att inta alkoholhaltiga drycker, förklarades mig nogsamt. "Jaså, varför då?" "Det är en policy vi har, när någon brutit mot säkerhetsbestammelserna."

Wahlgren förklarar vad hon gjort - i flygplanet hade hon rökt så kallade e-cigaretter, som drivs av ett batteri.

"Jag tilldelades en andra klassens varning for att jag rökt. Äkta arabiska poliser svärmade runt mig (i rullstolen) på flygplatsen som upprörda flugor med mitt pass som vandringspokal. Överdjävulen beslöt sig till sist för att släppa i väg mig, utan finka. Tills vidare. Därför att jag var så gammal."

Varnades igen

Expressen har, både via mejl och hennes kontaktperson i Sverige, sökt Anna Wahlgren för kommentarer.

Lotta Berglin, ansvarig för Qatar Airways pr och information i Norden, säger:

- Vid den händelse att en passagerare ombord på Qatar Airways inte följer de säkerhetsregler som gäller utfärdas inledningsvis en första klassens varning av flightens kabinchef. Om denna varning inte efterföljs utfärdas en andra klassens varning av kaptenen på flighten. För att ha fått en andra klassens varning måste man först ha fått, men inte efterföljt, en första klassens varning.

Ständigt rökförbud

- Alla Qatar Airways flighter är helt rökfria. Rökförbudet omfattar även elektroniska cigaretter. Detta meddelas tydligt i högtalarna före flygets avgång.

Vad gäller denna specifika händelse vill Qatar Airways inte kommentera.

Wahlgrens tunga tid

• JANUARI 2012: Dottern släpper bok

Anna Wahlgrens dotter, dramatikern Felicia Feldt, ger ut sin bok "Felicia försvann" (Weyler förlag), där hon beskrev en uppväxtmiljö med en mamma som använde mycket alkohol, hade okonventionella uppfostringsmetoder och inte fanns där för sina barn.

• OKTOBER 2012: Wahlgren släpper bok

Wahlgren släpper boken "Sanning eller konsekvens" på eget förlag, där hon ger sin syn på konflikten.

JULI 2013: Tigger pengar på bloggen

Wahlgren tigger om pengar på sin blogg: "Jag har levt på banklån sedan denna dotters bok kom."

JANUARI 2014: Blir varnad under flygresa

Wahlgren reser den 11 januari till Goa och tackar på hemsidan sina kamrater som gjort resan möjlig. Vid en mellanlandning blir hon varnad.

Utdrag ur Anna Wahlgrens blogg

”Jag ska säga att jag minsann kunde ha suttit i finkan i Qatar vid det här laget. Men man beslöt storståtligen att släppa mig vidare till Indien med destination Goa. Däremot kunde man inte lova att jag skulle få resa tillbaka till Stockholm med Qatar Airways. Det skulle jag få fråga efter, några dagar innan den tänkta hemresan... så skulle jag ha klart för mig att det berodde enkom på att jag var så gammal. "You are OLD. That's why we let you go..." Och under den tretimmars fortsatta färden till Goa från Doha var jag förbjuden att inta alkoholhaltiga drycker, förklarades mig nogsamt. "Jaså, varför då?" "Det är en policy vi har, när någon brutit mot säkerhetsbestämmelserna."


”Jag tilldelades en andra klassens varning för att jag rökt. Äkta arabiska poliser svärmade runt mig (i rullstolen) på flygplatsen som upprörda flugor med mitt pass som vandringspokal. Överdjävulen beslöt sig till sist för att släppa i väg mig, utan finka. Tills vidare. Därför att jag var så gammal.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.