Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Författaren Anna Wahlgren är död

Anna Wahlgren fyllde 80 år under torsdagen och avled efter en längre tids sjukdom under fredagen.
Anna Wahlgren
Foto: OLLE SPORRONG

Författaren Anna Wahlgren har gått bort i sitt hem i indiska Goa efter en längre tids sjukdom, bekräftar hennes familj.

Wahlgren blev rikskänd på 1980-talet för sin bok ”Barnaboken” som blev omåttlig populär, men vars metoder kritiserades. Hon blev 80 år gammal.

– Hon var mycket kärleksfull och vänlig, säger halvbrodern Sven-Harry Karlsson.

– Det var imponerande att vara i hennes närhet, säger journalisten Kristina Hedberg.

Anna Wahlgren fyllde 80 år så sent som i torsdags. 

Anna Wahlgren flyttade till Indien 2016 och avled stillsamt i sitt hem i Goa under fredagen efter en längre tids sjukdom, uppger dottern Isadora Cugler för TT.

– Jag hörde henne aldrig säga något negativt om andra människor, säger Sven-Harry Karlsson, halvbror till Anna Wahlgren, till Expressen.

Anna Wahlgren var mamma till nio barn, bland andra akademiledamoten Sara Danius som gick bort i cancer 2019. 

Avled efter en lång tids sjukdom

Expressen har varit i kontakt med ett av Anna Wahlgrens barn som bekräftar dödsfallet. Wahlgrens barn skriver i ett gemensamt uttalande:

Vi sörjer vår mamma djupt. Vi är tacksamma för allt hon gav till oss, till sina barnbarn, barnbarnsbarn och till så många fler, ända in i det sista”.

Familjen har kommenterat Anna Wahlgrens bortgång på hennes Facebooksida:

Med sorg i hjärtat vill vi, Annas familj, meddela att vår älskade mamma har lämnat oss. Hon avled i sviterna av en lång tids sjukdom i hennes älskade Goa. Hon var i närvaro av familj när hon stillsamt lämnade oss. Vi är så klart förkrossade över det som hänt men glada över att hon fick uppleva sin 80-årsdag”, skriver familjen bland annat i inlägget.

Under sin karriär skrev Anna Wahlgren romaner, dikter och noveller. Hennes mest kända verk är ”Barnaboken” från 1983, som såldes i omkring en halv miljon exemplar. 

”Barnabokens” metoder kritiserades

I boken gav Anna Wahlgren råd om barnuppfostran, varav flera uppfattats som kontroversiella. Bland annat ”sova hela natten”-metoden, där föräldrar fick råd om att inte plocka upp barnen om nätterna. En av personerna som offentligt kritiserade bokens metoder var barnläkaren Lars H. Gustafsson.

Journalisten Kristina Hedberg gjorde dokumentären ”Hela Sveriges mamma” om Anna Wahlgren som sändes i SVT 2018. 

Hon säger att hon hade mejlkontakt med Wahlgren fram till för några veckor sedan.

– Vissa jobb slutar aldrig och så var det med henne, säger Kristina Hedberg.

I en kommentar i DN skriver Hedberg ”att närma sig henne var som att gå mot rinnande lava”.

Hur skulle du beskriva henne som person?

– Hon var en otroligt komplex person. På många sätt en konfliktfylld person, men också ovanlig som kvinna i offentligheten. Hon var konsekvent, ”köttade på” och drev sin linje. Hon ville inte behaga, säger Kristina Hedberg, och fortsätter:

– Det var imponerande att vara i hennes närhet. Det var både spännande och läskigt och mycket som var roligt.

”Hon var småbarnsföräldrarnas guru”

Förläggaren Eva Bonnier gav ut ”Barnaboken” och hade ett tätt samarbete med Anna Wahlgren under drygt ett års tid på 1980-talet.

– Man får komma ihåg att det är snart 40 år sedan boken kom ut. Jag var ganska ung, småbarnsmamma. Hon var något äldre och också småbarnsmamma. Hon hade en rad barn som alltid var med henne på alla möten vi hade, säger Eva Bonnier.

– Då, på den tiden, hade boken en stor framgång. Anna blev småbarnsföräldrarnas guru under en period. En del av det som hon sa var kontroversiellt redan på den tiden, men blev mer kontroversiellt så småningom, fortsätter Eva Bonnier.

Karin Sörbring möter Anna Wahlgren – Berättar om nya familjen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.