Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Takanens ord om Benny Fredriksson

Anna Takanen gav förra året ut debutromanen ”Sörjen som blev” om hur det är att växa upp som barn till ett krigsbarn från Finland.Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
En kondoleansbok för Benny Fredriksson på Kulturhuset i Stockholm.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anna Takanen var teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern när vd:n Benny Fredriksson tog livet av sig för drygt två år sedan.

I ”Sommar i P1” berättar hon om den svåra tiden och vad han lämnade efter sig.

– Nu har tiden gått och det jag bär med mig är energin som Benny visade och kärleken till teatern, säger hon i sitt sommarprat.

Skådespelaren, regissören och författaren Anna Takanen har en lång bakgrund på och vid Sveriges teaterscener. Vintern 2017-2018 jobbade hon som teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern, när kritiken mot vd:n Benny Fredrikssons ledarskap publicerades i bland annat Aftonbladet.

Tidningen fälldes senare av Pressens Opinionsnämnd för att ”grovt ha brutit mot god publicistisk sed”. Även SVT fälldes av Granskningsnämnden för ett av sina inslag.

Den 7 december kallade teaterledningen till ett möte och Fredriksson meddelade att han skulle avgå.

– Jag berättar efter mötet för Benny att jag är orolig, men han försäkrar mig om att det behöver jag inte vara, att han vill det här, under rådande omständigheter, säger Anna Takanen, i sitt sommarprat.

Anna Takanen om kollegan Benny Fredriksson

Men den 17 mars tog Benny Fredriksson sitt liv och Anna Takanen var tillsammans med ett fåtal kolleger med på begravningen.

– Han fick var och en av oss att känna sig speciella, och han delade ut hemligheter att gemensamt vårda när man mötte honom på tu man hand på hans tjänsterum. Alla har sin version, sin sanning om Benny, och vad som hände med Benny, säger hon i programmet.

Anna Takanen beskriver sorgen efteråt och hur hon försökt bearbeta det som hände.

– Jag har också anklagat mig själv, och det är likadant för andra i min närhet, att vi kunde ha gjort mer och jag har lärt mig svåra saker av det som hände. Ingen kommer helskinnad ur ett drev, ingen. Inte heller de som är i närheten och inte heller de som har drivit drevet, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.