Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna startade grupp för att hjälpa äldre att få hem mat

Det är riskgrupperna som drabbas hårdast av corona.
Anna Gullberg är grundare till gruppen som ska hjälpa andra.
Foto: Emelie Langer Strömberg

Låt inte rädslan föra oss längre ifrån varandra, det är Anna Gullbergs budskap när allt fler nu oroar sig för konsekvenserna av Corona.

Hon har startat Facebookgruppen ”Handlingshjälpen” där hundratals nu vill vara med och hjälpa till att köpa mat till bland annat äldre. 

– Det är så himla fint att det finns människor som är beredda att hjälpa personer man inte känner, säger hon. 

Det började med en resa till Stockholm i förra veckan. Anna Gullberg från Falun la märke till det frenetiska handspritandet, personer med munskydd och misstänksamma blickar på offentliga platser så som i kollektivtrafiken.  

– För att klara Corona-pandemin tror jag att vi behöver hjälpas åt och inte vara rädda, säger hon. 

Därför startade Anna Gullberg, som också är medarbetare på Expressen, Facebookgruppen ”Handlingshjälpen” som på mindre än ett dygn har fått över 700 medlemmar i skrivande stund. 

Uppgiften är enkel. Skriv var i Sverige du har möjlighet att hjälpa till att handla till någon som är i en riskgrupp. Så som äldre eller personer med underliggande sjukdomar som kan drabbas hårdare av att bli smittad. 

– Det är jättemånga som sitter och tänker ”vad tusen kan man göra för något?” Man blir lite vilsen. Att hjälpa någon man inte känner, som med det praktiska att handla, det är en liten handling som kan ha ganska stor betydelse. Både för den enskilda personen som får hjälp men också för smittspridning. Om färre går och handlar, så är det färre som är där ute.

Många ställer upp

Redan har många från olika delar av Sverige skrivit i gruppen.

– Det gick väldigt fort. Det har rasat in folk som vill vara med. Det är så himla fint att det finns människor som är beredda att hjälpa personer man inte känner. Det behöver vi i ett sånt här läge, att människor ställer upp. Jag är orolig att människor sluter sig, bunkrar upp och låser dörren och är där rädda.

Fler liknande initiativ har tagits den senaste tiden. På torsdagen skrev Expressen om Malin och Ida som startat en liknande grupp. För Annas del tänker hon också framåt och funderar på vad som kan hända om många inom hemtjänsten blir sjuka. 

– Även om inte alla behöver hjälp just nu kommer det en morgondag och en nästa vecka.

Anna menar att paniken kring Corona i sig kan bli farlig.

– Ju räddare folk blir desto mer irrationella blir folk. Hittar man sätt där man samarbetar och hjälper varandra, som när människor organiserar sig på ett bra sätt sätt så kan det ha betydelse. Det är ingen jättegrej, men det är viktigt ändå att få mötas och känna att man kan bidra på något vis. 

Björn Hedensjö, psykolog, om hur man bäst hanterar sin eventuella oro för coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.