Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Starbrink tvingas bort från L:s partistyrelse

Anna Starbrink tvingas bort från Liberalernas partistyrelse
Anna Starbrink (L).Foto: /IBL / /IBL
Anna Starbrink tvingas lämna L:s partistyrelse.Foto: TT NYHETSBYRÅN / Claudio Bresciani/TT

Anna Starbrink, regionalråd i Stockholm (L), tvingas lämna partistyrelsen vid landsmötet, rapporterar SvD.

Orsaken, enligt L-toppen, är att hon ville ha Erik Ullenhag som partiledare i stället för Nyamko Sabuni.

– Några har väl blivit petade som jag, andra har velat sluta på egen begäran, säger hon till tidningen.

Efter sex år tvingas Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm (L), bort från sin post i partistyrelsen, rapporterar SVD.

Det officiella beskedet uppges komma vid landsmötet den 15-17 november. Enligt valberedningens förslag ska partiet då byta ut hela 14 av sammanlagt 25 namn i partistyrelsen.

– Några har väl blivit petade som jag, andra har velat sluta på egen begäran. I mitt fall har man nog uppfattat mig som lite besvärlig och därför har jag blivit avsatt och avpolletterats av den nya ledningen. Jag var ju väldigt tydlig med att jag ville ha Erik Ullenhag som partiledare och inte Nyamko Sabuni, säger Anna Starbrink till SVD.

Anna Starbrinks uppfattning avfärdas dock av valberedningens ordförande, Lars Persson Skandevall. Han säger till SVD att förändringen i partistyrelsen ska bidra till geografisk spridning och mer varierade kompetenser.

Ville att L skulle ingå i regeringen

När Liberalerna skulle välja en efterträdare till Jan Björklund uppkom en spricka i partiet. Den uppgjordes till störst del av de som föredrog Erik Ullenhag och de som föredrog nuvarande partiledaren Nyamko Sabuni.

Anna Starbrink var en öppen förespråkare för Erik Ullenhag, och tillhörde det led inom L som var positivt till överenskommelsen mellan S, MP, C och L. 

I intervjun med SVD säger L-toppen att hon gärna också hade drivit samarbetet längre – genom att ta plats i regeringen.

– Den linjen uppfattas säkert som långtgående i ett läge när partiet verkar fundera på vägvalet framåt även om Nyamko Sabuni säger att vi ska hålla fast vid Januariavtalet. Men där skulle jag önska mig lite mer entusiasm i det samarbetet, säger Anna Starbrink till SVD.

Intern splittring

Sedan Liberalerna valde ny partiledning 28 juni innehar Juno Blom posten som partisekreterare, Johan Pehrson posten som gruppledare, och Christer Hallerby posten som stabschef. De var alla anhängare till ”nej”-sidan vad gäller överenskommelsen med S, MP och C.

Vid tillfället var det dock bara tidigare partiledaren, Jan Björklund, och tidigare partisekreteraren, Maria Arnholm, från ”ja”-sidan som fick lämna sina poster.

I augusti sa Anna Starbrink till Expressen att hon såg det som ett tecken på att Nyamko Sabuni försökte ena partiet.

– Det är klart att vi var många av de som hejade på Erik blev besvikna när han hoppade av kandidaturen och inte blev vald. Men jag skulle säga att jag är positiv och märker att Nyamko Sabuni anstränger sig för att inkludera alla, även de som hellre skulle ha sett en annan partiledare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.