Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Starbrink (L) skulle visa satsning – tälten borta

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Regionrådet Anna Starbrink (L) skulle visa upp regionens satsning på provtagningstält i utsatta områden – men tälten fanns inte på plats.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ronna, i Södertälje, var en av platserna där det inte fanns något provtagningstält.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Regionrådet Anna Starbrink (L) bjöd in medier för att visa hur regionen satsar på provtagningstält i socioekonomiskt utsatta områden. 

Men uppvisningen slutade i magplask när tälten inte fanns på plats. 

– Hur svårt ska det vara att få något svar, någon måste ju kunna ge besked, sa Anna Starbrink, rapporterar Länstidningen, LT, i Södertälje

Expressens reporter Frida Sundkvist har tidigare granskat regionens bristande testverksamhet i Ronna och andra socioekonomiskt utsatta områden. 

Efter den omfattande kritiken mot region Stockholms förmåga att nå ut till boende i socioekonomiskt utsatta områden – under måndagen bjöd Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd, in medier för att visa regionens provtagningstält i områdena Geneta och Ronna i Södertälje. 

Informationen om provtagningstälten i områdena fanns på regionens hemsida. 

Tält saknades – nästan inga vaccinationstider för medborgarna

Men när sällskapet kom till Gneta saknades provtagningstältet – och likaså i Ronna. 

Innan det saknade tältet i Geneta upptäcktes hade Anna Starbrink dessutom besökt en vaccinationsmottagning i området. Då visade det sig att det nästan inte fanns några vaccinationstider att boka för invånarna, eftersom vårdpersonal fortfarande vaccineras på mottagningen. 

Södertälje är bland de kommuner i Sverige som har lägst antal vaccinerade personer enligt Folkhälsomyndigheten, rapporterar LT

Regionrådet ringde runt för att försöka få svar kring varför tälten inte fanns på plats. 

– Hur svårt ska det vara att få något svar, någon måste ju kunna ge besked, utbrast Anna Starbrink, frustrerat och tydligt missnöjd med situationen, rapporterar LT. 

Har pandemin och vaccineringen blivit en klassfråga? frågade LT.

– I de områden där livet redan är tufft, där man har sämre hälsa och sämre möjligheter att vara delaktig i nyhetsflödet är det svårare att nå ut. Jag skulle kanske hellre kalla det för en segregationsfråga, sa Anna Starbrink. 

”Det som under måndagen skulle bli en uppvisning från Liberalerna inom Region Stockholm i hur man satsar på provtagning i socioekonomiskt utsatta områden – blev i stället en uppvisning i hur svårt Region Stockholm har att få ut rätt information”, skriver LT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.