Anna Odell döms för sitt konstverk

Publicerad
Uppdaterad
Anna Odell döms för sitt konstverk.
Konstfackseleven ska betala 50 dagsböter för sitt fejkade självmordsförsök - som kostade psykiatrin 35 kronor.
Anna Odell tycker att domen är märklig:
- Där kommer vi kanske att överklaga, säger hon till Expressen.se.
Konstfackseleven Anna Odell spelade självmordsbenägen och blev omhändertagen när hon irrade runt på Liljeholmsbron i Stockholm.
Nu döms hon för oredligt förfarande och våldsamt motstånd av Stockholms tingsrätt.
Konstnären ska betala 50 dagsböter om 50 kronor.

Medförde omotiverade kostnader

Anna Odell döms för oredligt förfarande eftersom hennes beteende medfört omotiverade kostnader för Norra Stockholms psykiatri.
Tingsrätten uppskattar kostnaderna till minst 35 kronor för injektioner med lugnande medel.
– Jag antog att jag skulle bli fälld för våldsamt motstånd eftersom jag hade erkänt det, säger Anna Odell till Expressen.se.
Däremot ställer hon sig frågande till fällning för oredligt förfarande:
– Rent principiellt verkar det lite märkligt. Där kommer vi kanske att överklaga, vi ska diskutera det.

Trodde inte hon bröt mot lagen

Åtalet om falsklarm ogillas – eftersom Anna Odell inte trodde att hon bröt mot lagen.
Tingsrätten grundar det ovanliga beslutet på att Anna Odell innan hon skred till verket frågat en advokat om hon skulle begå något brott och fått som svar att hon inte gjorde något olagligt.
Konstfackseleven slipper också att betala skadestånd till S:t Görans sjukhus.
Anna Odell har trots domen tänkt fortsätta arbeta med verket ett tag till.
– Det är fortfarande saker jag tycker är intressanta och som jag vill utforska på olika sätt. Jag vet vad jag vill göra sedan, men jag känner mig inte riktigt färdig med det här ännu, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag