Anna-My låtsades sälja sex: ”Otroligt obehagligt”

Anna-My och Ylva låtsades sälja sex till okända män.
Foto: SVT

Filmarna Anna-My Novotny och Ylva Johansson sa att de var 17 år gamla när de gav sig ut på Malmös gator och utgav sig för att sälja sex.

Nu sänds dokumentären ”Männen som köper sex” på SVT

– Att det är så lätt att köpa sex. Det är fruktansvärt provocerande.  

Enligt Brottförebyggande rådet (Brå) anmäldes förra året 1 400 misstänkta fall där en vuxen person har köpt sex av ett barn. 

Av dessa är det bara 10 personer som dömts för brott. 

De siffrorna hade dokumentärfilmarna Anna-My Novotny och Ylva Johansson i bakhuvudet när de för ett studentarbete bestämde sig för att wallraffa som prostituerade tonåringar – och filma det. 

Anna-My Novotny och Ylva Johansson sa att de var 17 år gamla.
Foto: SVT

– Man sätter alltid så stor fokus på kvinnan, eller i det här fallet flickan, som säljer sex. Det är inte de som är problemet. Problemet är att det finns män i Sverige som tycker att det är okej att köpa sex, säger Anna-My. 

Var artiga: ”Men orden var annorlunda”

Varken att börja sälja eller köpa en kropp är svårt. 

Det räckte med att Ylva och Anna-My la ut en annons på nätet med rubriken ”artonårig tjej på besök i Skåne”, för att svaren skulle börja hagla in. 

Männen som ville köpa sex för under 3 000 kronor eller en avsugning för under 1 000 var många och på bara en vecka hade de fått över 500 samtal och 200 meddelanden. 

De flesta männen var både trevliga och artiga. Precis som om det var ett tandläkarbesök de var ute efter, uppger Anna-My. 

– Men orden var annorlunda. De lät lugna på rösten men använde ord precis som i en porrfilm. ”Tar du analt också” eller ”var ska jag spruta” kunde de fråga som om det var världens vanligaste fråga. 

Männen de pratade med var trevliga men använde ord som var som tagna ur en porrfilm.
Foto: SVT

Sa att de egentligen inte ville 

När de väl var dags att träffa ett antal utvalda män hade både Ylva och Anna-My hjärtat i halsgropen. Men trots att de var nervösa visste de hela tiden att den andra skulle stå och iaktta mötet om något skulle gå fel. 

De valde dessutom alltid en offentlig plats mitt på ljusa dagen för att träffa männen. 

– För oss var det ju lugnt. Men vi tänkte hela tiden på hur obehagligt det måste vara för den som faktiskt är 17 år och är i den situationen. 

Varje möte gick till på ungefär samma sätt. Den av Ylva eller Anna-My som stämt träff med mannen berättade att hon hade ljugit i annonsen och att hon egentligen bara var 17 år. 

Möter upp en potentiell sexköpare.
Foto: SVT

Hon gick sedan vidare till att berätta att hon egentligen inte ville sälja sex och sa: ”jag vill bara ha snabba pengar”. För att vara säker på att meddelandet verkligen gick fram upprepade hon flera gånger att hon kände sig osäker och hade ont i magen över beslutet. 

Men trots att de uppgav att de både var underåriga och egentligen inte ville sälja sex fortsatte samtliga män att övertala tjejerna om att genomföra förbindelsen – något som chockade Anna-My. 

– Jag trodde att männen intalat sig själva att det är okej. Att de inte skadar någon. Men vi sa verkligen att vi hade ont i magen och inte ville så det spelar ju uppenbarligen ingen roll. 

Inte rädda att åka fast 

Anna-My menar även att hon märkte en förändring i männens beteende efter att de uppgett att de inte är myndiga. 

I stället för att fråga om de ville ha en kaffe frågade en av männen om han kunde bjuda på en läsk och nivån på männens tal anpassades efter ett barn. 

– Det var så extremt provocerande. 

Ylva och Anna-My vill rikta blickarna mot dem som köper sex.
Foto: Privat

Männen som ville köpa Anna–Mys och Ylvas kroppar kom från alla samhällsklasser och det var både unga och gamla som kontaktade dem genom annonsen. 

Inte ett enda meddelande eller samtal kom från en kvinna. 

– Flera av dem sa att de kunde träffas innan de skulle hämta barnen eller bad oss att bara skicka sms så deras fru inte skulle upptäcka dem. 

En sak till hade många av männen gemensamt. De var inte rädda för att åka fast. 

– De använde sina riktiga namn och ringde från sina registrerade telefonnummer. Det är som att de inte ens tänker på att det de gör är brottsligt. Som att det inte finns några konsekvenser av att köpa någons kropp. 

”Alla är någons son”

Dokumentären ”Män som köper sex” finns nu att se på SVT och Anna–My och Ylva hoppas på att kunna rikta allmänhetens blick mot dem som köper sex. 

– Och alla som köper sex har en gång varit små. Alla är någons son. Vi måste börja uppfostra våra söner till att inte bli en av dem, säger Anna-My. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.