Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Lindstedt slår tillbaka mot UD

Upprepade larm om att Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt inte skötte fallet – Leif Brännström berättar.
Tidigare Kina-ambassadören Anna Lindstedt står åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.Foto: JONAS LINDKVIST/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Anna Lindstedt på väg in i rättssalen.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gui Minhai har suttit fängslat i Kina sedan 2015. I februari dömdes han till 20 års fängelse.Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Tidigare Kina-ambassadören Anna Lindstedt slår tillbaka mot kritiken mot henne. 

I en mejlväxling med DN skriver hon att direktiven från UD varit otydliga – och att hon tidigare upplevt att man hade varit nöjd med hennes arbete.

Anna Lindstedt står just nu åtalad för brott mot rikets säkerhet på grund av händelser under hennes tid som Kina-ambassadör. UD menar att Lindstedt på egen hand har förhandlat med Kina om den fängslade svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai. 

I en mejl-intervju med DN bemöter hon för första gången anklagelserna. Hon skriver till tidningen att det känns ”Kafka-likt” att stå åtalad med sina chefer som vittnar mot henne. 

– Jag är åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt och har inte förhandlat. Än mindre med främmande makt. Däremot har jag ansträngt mig för att en svensk medborgare skulle friges. Det känns mycket märkligt att under sådana premisser vara åtalad för brott mot Sverige, säger hon till tidningen.

Anna Lindstedt: ”Jag har tackats” 

Under rättegången har Lindstedt hävdat att hon inte tagit emot kritik mot sig, och på DN:s fråga om det svarar hon: 

– Jag har inte fått kritik för min hantering av ärendet, tvärtom har jag flera gånger tackats för mina och ambassadens initiativ.

Lindstedt skriver vidare till tidningen att UD:s direktiv gällande Gui Minhai har varit otydliga, men att ambassaden och departementet har haft en fungerande dialog.

– Hanteringen av ärendet har förändrats eftersom Gui Minhais belägenhet har förändrats. Direktiven har därför ibland varit konkreta och ibland inte funnits alls.

UD visste inte om att hotellmötet skulle äga rum

Den 18 januari 2019, sex dagar före det sedermera ökända mötet på Hotell Sheraton i Stockholm, skickade ambassadör Anna Lindstedt ett mejl till UD i Stockholm. Där skrev hon att den kinesiske affärsmannen Kevin Liu ”som samarbetat med Sverige i många år och även brinner för svenskt-kinesiskt kulturutbyte, har bestämt sig för att erbjuda Angela Gui någon form av anställningsförhållande och har bett mig facilitera ett möte”.

UD fick däremot ingen information om att mötet skulle handla om Angela Guis far, den fängslade förläggaren Gui Minhai, enligt åtalet.

Under mötet upplevde Angela Gui sig sen pressad av en av de närvarande affärsmännen. Hon har sagt att hon upplevde att affärsmannen ville tysta henne och att hon skulle sluta göra saker som gav hennes pappas fall medial uppmärksamhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.