Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Lindstedt delgiven misstanke om brott

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, har delgivits misstanke om brott för sitt agerande i fallet med den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai, rapporterar Ekot.

– Hittills så har utredningen stärkt mig i min uppfattning att de misstankar som finns är välgrundade, säger åklagaren Hans Ihrman till Ekot.

I mars inledde åklagarmyndigheten en förundersökning gällande de hemliga möten som Anna Lindstedt ska ha arrangerat i Stockholm om Gui Minhai.

Men först nu står det alltså klart att Lindstedt formellt delgivits misstanke om brott. Det bekräftar Hans Ihrman för Ekot.

– Hittills så har utredningen stärkt mig i min uppfattning att de misstankar som finns är välgrundade och därför så har jag formulerat en beskrivning av den misstänkta gärningen som också har delgivits i samband med förhör, säger Ihrman till Ekot.

Åklagaren om Anna Lindstedt

Han vill dock inte säga vad de konkreta misstankarna är, men säger att det misstänkta brottet är egenmäktighet i förhandling med främmande makt.

Ihrman beskriver brottsrubriceringen för Ekot:

– Typiskt sett handlar det om att en person som är officiellt ombud för Sverige och Sveriges intressen godtyckligt agerar, utan att ta hänsyn till gällande spelregler. I det här fallet ett viktigt konsulärt ärende.

Han vill inte svara på om fler personer är misstänkta. Han kan inte heller säga när förundersökningen kan tänkas vara klar.

Anna Lindstedt har förnekat brott och välkomnat utredningen. 

UD kände inte till hemliga möten

Bakgrunden till utredningen är de möten som ägde rum på hotell Sheraton i Stockholm den 24-25 januari tidigare i år. Då reste den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter, Angela Gui, till Sverige för att träffa Anna Lindstedt, Sverigeambassadör i Kina. Kinesiska representanter deltog också på mötet.

Angela Gui har efteråt berättat att hon kände sig pressad av de kinesiska affärsmännen att sluta prata med medier om sin pappa.

Och UD har sagt att varken utrikesminister Margot Wallström, S, eller annan personal på UD kände till mötena i förväg.

Det misstänkta brottet, egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, kan ge högst två års fängelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.