Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anna Kinberg Batras skarpa kritik: ”Tänker inte fnissa”

Anna Kinberg Batra berättar om kritiken hon fick som partiledare. Foto: Skärmdump / TV4

Anna Kinberg Batra fick utstå kritik som hennes manliga företrädare aldrig tidigare fått, det säger hon i TV4:s Nyhetsmorgon

– När för- och efterträdarna gjorde det ansågs det ju vara seriöst och ansvarsfullt och positivt. Men det var där jag fick kritik för att vara tråkig.

Det blev 997 stormiga dagar på partiledarposten för Anna Kinberg Batra i Moderaterna.  I hennes nya bok "Inifrån" berättar hon om hur hon upplevde den stormiga tiden i svensk politik efter valet 2014. I boken berättar hon om den kritik som hon fick utstå, kritik mot hennes person – och i TV4:s "Nyhetsmorgon" på lördagsmorgonen utvecklar hon kritiken. 

I programmet får hon frågan om hon tänkt på den kritik som riktades mot hennes person, och Kinberg Batra svarar att hon försökte att inte tänka på den så mycket.  

– En del, inte för mycket, då blir man väl alldeles tokig, utan jag tänkte mest på att försöka sköta mitt jobb och så får väl folk ha en massa åsikter om frisyren eller nåt sånt där, det är upp till var och en. 

Fick utstå mer kritik – för att hon var kvinna

Anna Kinberg Batra menar att hon, som den första kvinnan på partiledarposten, mötte kritik som hennes manliga företrädare aldrig fått utstå själva. När de ansågs vara tuffa och handlingskraftiga, ansågs hon tråkig när hon gjorde samma saker, berättar hon i Nyhetsmorgon. 

– Men det är ju andra saker som händer med en kvinna på den här nivån, än med före- och efterträdarna. Just det här med att vara seriös och allvarstyngd och så, det fick jag ju kritik för i tider av flyktingkris och terrorism och säkerhetspolitisk oro. Och då måste man fråga sig, ska verkligen statsministern, eller hon som vill bli statsminister, stå och fnissa då eller lägga huvudet på sned och vara lite mer kvinnlig - eller ska hen, oavsett vem det är, kanske ta i hårdare mot brottslighet, säger hon. 

– Jag valde nummer två, att vara seriös och ta tag i grejer och ändra politiken och ställa krav och det brukar ju vi tycker att moderatledaren ska göra. Och när för- och efterträdarna gjorde det ansågs det ju vara seriöst och ansvarsfullt och positivt. Men det var där jag fick kritik för att vara tråkig. 

Anna Kinberg Batra tillsammans med efterträdaren Ulf Kristersson och företrädaren Fredrik Reinfeldt. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

"Mer kommentarer om hur snäll man är"

Anna Kinberg Batra har tidigare berättat för Expressen att man har andra förväntningar på sig som kvinna i politiken. 

– Det är alltid höga förväntningar på partiledare och det ska det vara, men det är mer kommentarer om hur snäll man är, hur mjuk eller mysig man är på ett sätt som jag inte hört av företrädare.

I "Nyhetsmorgon" säger hon att hon aldrig tänkte vika sig för kritiken, och att det går att vara både seriös och ha humor – utanför jobbet.

– Jag tror var sak har sin tid, kräva hårdare tag mot terrorism är seriöst, jag tänker inte fnissa då, jag tycker att det hade varit fel att göra. Men däremot tar jag inte mig själv på nåt större allvar, man kan absolut spänna av och fnissa är som helst, både på jobbet och hemma - när det är läge. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!