Efter att ha avgått som Moderaternas partiledare byter Anna Kinberg Batra nu ut politiken mot skolbänken. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESEfter att ha avgått som Moderaternas partiledare byter Anna Kinberg Batra nu ut politiken mot skolbänken. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Efter att ha avgått som Moderaternas partiledare byter Anna Kinberg Batra nu ut politiken mot skolbänken. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Kinberg Batra ska nu föreläsa och diskutera ledarskap i turbulenta tider för forskare och studenter på Handelshögskolan i Stockholm Foto: SVEN LINDWALLKinberg Batra ska nu föreläsa och diskutera ledarskap i turbulenta tider för forskare och studenter på Handelshögskolan i Stockholm Foto: SVEN LINDWALL
Kinberg Batra ska nu föreläsa och diskutera ledarskap i turbulenta tider för forskare och studenter på Handelshögskolan i Stockholm Foto: SVEN LINDWALL

Anna Kinberg Batras comeback – här är nya uppdraget

Publicerad

Det var turbulenta tider när Anna Kinberg Batra avgick som Moderaternas ledare. Nu ska hon lära studenter hur man pallar trycket i motvind.   

– Jag kan inte säga att jag lyckades helt, eftersom jag redan har slutat. Men jag hann få mer erfarenhet av detta än de flesta, säger hon till Dagens Industri.

Anna Kinberg Batra har lämnat politiken bakom sig. Men erfarenheten av att vara ledare i turbulenta tider släpper hon inte riktigt taget om, även om hon byter riksdagen mot skolbänken.

I Dagens Industri berättar hon om sitt kommande steg. Hon ska föreläsa och diskutera ledarskap i turbulenta tider för forskare och studenter på Handelshögskolan i Stockholm som hon själv lämnade för 18 år sedan. 

– I en väldigt extrem tid har jag lärt mig vikten av att vara tydlig, att göra mitt allra bästa i läget så som det är för stunden. Du har inte alltid fullständig information men måste ändå våga fatta beslut. Det tror jag att politiker och företagsledare har gemensamt, säger hon till tidningen. 

Anna Kinberg Batra berättar att sociala medier har förflyttat makt till anställda, kunder och väljare vilket påverkar ledarskapet. 

– Det har politiken lärt sig och ligger där några steg före näringslivet, säger hon till DI.

 

SE ÄVEN: Anna Kinberg Batra: "Jag vet hur man leder under tryck"  

 

Det man minst anar

Politiken är mer konfliktorienterad, enligt den före detta ledaren. Men hon tror att det finns maktspel även inom näringslivet dit hon är på väg.

– Man måste förhålla sig till det man minst anar, när man minst anar det, och det omedelbart. Det är det nya normala i politiken och det tror jag att der blir mer och mer i näringslivet också, säger hon till DI.

– Du måste vara reaktiv med också orka ha blicken framåt, orka prioritera rätt. Jag kan inte säga att jag lyckades helt, eftersom jag redan har slutat. Men jag hann få mer erfarenhet av detta än de flesta.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag