Anna Kinberg Batras 100 dagar på toppen

Hon knäar när folk vill ta en selfie med henne.
Anna Kinberg Batra, 45, är längre än de flesta.
Nu vill hon bli Sveriges första kvinnliga statsminister.
Men vägen dit är allt annat än rak.

Nio kvinnor har precis berättat för den nya moderatledaren hur det är att i vuxen ålder, med barn och familj, vidareutbilda sig. De pluggar på Örebro universitet för att bli lärare, socionom, läkare, psykolog. De vittnar om pengabekymmer, långa resvägar och ångesten över omtentor på lördagar, när ingen barnomsorg finns.

Anna Kinberg Batra har åkt dit för att lära sig mer om att ställa om sent i livet och omskola sig till ett nytt yrke.

Torra politiska förslag blir smärtsam verklighet i sammanträdesrummet på Örebro universitet. För att kunna bli lärare, berättar en kvinna, jobbar hon extra som städerska för att försörja sina barn, som måste vara långa dagar på dagis. En annan pendlar två och en halv timme varje dag för att bli socionom. En tredje berättar om lyckan när Ica Maxi öppnade vid universitetet, så hon kan handla mat utan att behöva ha med sig barnen.

Som gruppledare satt Anna Kinberg Batra i möten hela dagarna i riksdagshuset. Sen hon valdes till moderatledare den 10 januari reser hon runt i landet och har besökt synagogan i Malmö, varvsarbetare i Göteborg och företag i Karlstad, Västerås och Eskilstuna.

– Jag måste förstå vad som händer där ute för att kunna dra rätt slutsatser. Det kan man inte sitta bara i riksdagshuset och göra, då tror jag det skulle fattas delar, säger hon.

Expressens ledarsida har skrivit att du har varit "anmärkningsvärt osynlig" och Dagens Nyheter att du "har legat väldigt lågt".

– Det får jag väl välja att ta som en komplimang (skratt). Jag är väldigt ödmjuk inför att det är mycket att göra och jag är ny i min roll och det vet jag om. Jag är rätt nyfiken till min natur och min uppgift är att försöka förstå vart samhället är på väg och vart vi borde vara på väg i nästa steg och det kan jag absolut inte räkna ut själv.

När jag innan moderatledaren anländer frågar de nio kvinnorna i Örebro vad de tycker om henne, är det ingen som säger om de sympatiserar med hennes politik eller inte. Alla pratar om det faktum att hon är kvinna.

"Hon kämpar på, det är nog ganska tufft att vara kvinna och partiordförande".

"Hon granskas hårdare och måste bevisa mer".

"Misslyckas en kvinna döms hon hårdare, misstag hänger kvar mycket längre. Karlar kan göra fel, man grottar inte ner sig i sånt som hände för 17 år sen".

"En kvinna måste vakta sig på ett annat sätt. Inte tillåta sig att snubbla".

"Varje gång en kvinna kommer in på ett nytt område, måste hon bevisa att hon klarar det".

Själv säger AKB när jag får en pratstund med henne senare på Lill-Annas café, utvalt av M-kollegan Anders Åhrlin, oppositionsråd i Örebro:

– Jag har säkert fått bevisa mig hårdare genom åren än vad killarna har gjort. Jag har varit första kvinnan eller fått höra "ovanligt att det är en tjej här". Det ställs andra frågor till kvinnor än till män som ju egentligen bottnar i att mannen fortfarande är norm och kvinnan är avvikare. Det känns ju, visst gör det, jag har bara aldrig accepterat det. Kan jag vara med och spräcka ett glastak eller två vill jag gärna göra det om jag kan.

Andra har fallit före henne. Nu är det denna 1,82 meter långa amason som ska försöka spräcka det högst belägna glastaket av alla och bli statsminister i nästa val.

I världens jämlikaste land är det konstigt nog en oerhörd tanke.

Jämfört med de spaltmil som skrevs om Mona Sahlin när hon försökte sig på samma sak är lite skrivet om AKB. Samma saker vevas om och om igen, som att hon talar flytande nederländska och en gång sa att stockholmare är smartare än lantisar. Att det är en moderat som kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister verkar inte riktigt passa in i den svenska mediedramaturgin.

Ingen hänger med henne när hon reser Sverige runt för att lära sig mer om de frågor som är viktiga för medborgarna. Det är bara fotograf Lisa Mattisson och jag, och lokala reportrar på de orter hon besöker.

Hon talar om för de nio pluggande mammorna i Örebro att syftet med besöket är klart:

– Jag är här för att lyssna på er.

När hon slår igen anteckningsboken har hon skrivit upp tre saker som hon ska ta med sig hem: att ekonomin är viktig för studerande föräldrar, att tentorna måste ligga när man kan få barnomsorg och att man ska kunna kombinera arbete, familjeliv och studier.

Efter flera ledande befattningar i riksdagen har Anna Kinberg Batra som nyvald partiledare en helt ny frihet att resa runt i Sverige.
Foto: Lisa Mattisson
"Jag är rätt nyfiken till min natur och min uppgift är att försöka förstå vart samhället är på väg och vart vi borde vara på väg i nästa steg", säger hon.
Foto: Lisa Mattisson
Hennes längd gör att hon ofta får knäa när folk vill ta selfies med henne.
Foto: Lisa Mattisson
Kinberg Batra på scenen på Kapitalmarknadsdagarna i Åre.
Foto: Lisa Mattisson
Med maken David Batra.
Foto: Christian Örnberg
Med kungligheterna.
Foto: David Sica

Hon får som tack en liten statyett med namnet "En dansös som balanserar på gränsen till det omöjliga", en titel som lockar fram varma skratt hos deltagarna och får Anna Kinberg Batra att le lite blygt.

– Det var otroligt starka berättelser. Flera hade brutit upp från både anställningen och pappan till sina barn och kastat sig ut på något nytt under tuffa förhållanden och jobbar jättehårt. Det var otroligt inspirerande. Det är självklart att de bara ska fixa det och fixa det själva. Det fanns inget tvivel runt bordet om det, säger hon till mig efteråt.

I alla sammanhang jag hör och ser Anna Kinberg Batra upprepar hon att hon är ny på jobbet.

Hon är när man möter henne ansikte mot ansikte långt från Fredrik Reinfeldts rutinerade, närmast maskinmässiga uppträdande. Kanske är hon lite nervös i sin nya roll?

Jag konstaterar att AKB i mindre sammanhang inte är den kyligt korrekta i tv-rutan. Hon når fram till dem hon möter. Fast hon ibland verkar sökande, är hon inte osäker. Även om stilen när någon som är kortare vill ta en selfie påminner om Bambi på hal is.

– Hon var trygg och intresserad. Det var jätteroligt att träffa henne, säger läkarstudenten Camilla Rosén i Örebro.

Ett par dagar efter träffen i Örebro, på Kapitalmarknadsdagarna i Åre, står Anna Kinberg Batra med ett gnistrande snölandskap utanför de stora fönstren i entréhallen på Copperhill Mountain Lodge, där delar av filmen "Turist" spelades in.

Äntligen är hon i de svenska fjällen, som hon till vissas förnöjelse påstod sig vara i under skid-VM i Falun.

Ingen nämner fadäsen. I stället får hon än en gång kontakt genom ett anspråkslöst sätt att vara.

– Jag tyckte hon var väldigt tillmötesgående, jag trodde inte att jag skulle få träffa henne. Man uppfattar inte alls henne så när man ser henne på tv, säger Jeanette Fundin, lokalredaktör i Åre för Östersunds-Posten. Hon har tagit sig till Copperhill Mountain Lodge på vinst och förlust och till sin egen förvåning får hon en egen pratstund med Anna Kinberg Batra i en soffa.

Utan några problem växlar Anna Kinberg Batra om till den bestämda person vi är vana vid från tv-rutan när det är dags för henne att ta plats på scenen. Hon håller tal utan manus, stående rakt upp och ner, med kraftfull framtoning. Hon rör sig som en självklar ledare.

Det behövs när frågan återkommer flera gånger:

Decemberöverenskommelsen - vad är det som är bra med den?

– Skälet till att det är det minst dåliga alternativet är att Sverige måste kunna regeras. Den som formar det största underlaget ska kunna få sin statsminister vald och sin budget genomförd, svarar Anna Kinberg Batra TV4:s Jens B Nordström.

Det låter ganska enkelt, och var det när överenskommelsen gjordes. Men under de två och en halv vecka som går tills jag träffar Anna Kinberg Batra nästa gång, bara växer kritiken. Sjunkande stöd i opinionsmätningar för överenskommelsen, intern moderatkritik och rubriken "Låt DÖ dö" på Svenska Dagbladets ledarsida.

Jag träffar moderatledaren för tredje gången på riksdagskansliet vid Mynttorget i Gamla stan 14 april, hennes 45-årsdag. Aftonbladets födelsedagspresent är rubriken "Knivarna i ryggen på Kinberg Batra".

– Det finns en intern debatt, det ska det göra efter ett val. Jag är fortfarande ganska ny, då ska man prövas. Det har tagit tid för valresultatet att sjunka in och det tror jag är ett skäl till mycket av den interna debatten.

– Många moderater är kritiska mot regeringspolitiken, och det är jag också, men de drar slutsatsen att vi enkelt skulle kunna genomföra vår politik och det har väljarna ju underkänt. Vi förlorade faktiskt valet.

I Örebro har hon berättat för mig om stödet från två tidigare moderata statsministrar.

Foto: Lisa Mattisson

– Jag är glad åt att ha god kontakt med och kunna ringa när jag vill till både Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt. Det finns vissa saker som kanske bara dom förstår. I partiledarrollen har man många omkring sig som har bestämda åsikter om vad man måste göra. Det är viktigt att stanna upp och sortera lite i det och känna efter själv. Ibland måste man bara våga fatta beslut.

Dieter Strand, som i valrörelsen 1980 fick unik tillgång till socialdemokraternas ledare, beskrev det så här: "Månaderna i Palmes närhet gav ett starkare intryck än någonsin av hur avgörande beslut fattas av partiledaren själv". Han kallar det "en enmans-show på gott och ont". Det avgörande beslut Anna Kinberg Batra fattat, i strid med en del andra moderater, är att acceptera valförlusten, låta S-MP-regeringen genomföra sin politik, och arbeta fram ett bättre moderat alternativ till 2018.

Hon argumenterar i mötesrummet på riksdagskansliet så kraftfullt för decemberöverenskommelsen, och Moderaternas behov av nystart, att jag tänker att jag kanske har underskattat henne, liksom säkert många andra. Mammorna på Örebro universitet såg henne klarast:

– Det är tufft att komma fram som kvinna, för att det ska vara möjligt måste man vara stark. Ha lite pannben, sa läkarstudenten Camilla Rosén.

Pannben?

– Lite jävlaranamma, enveten. Det är tydligt att hon jobbat hårt, mer än någon man på samma position. Det säger något om henne som person.

På caféet i Örebro fastnar min blick på Anna Kinberg Batras armband, där det står "FUCK" med stora bokstäver (ett mycket fult ord på engelska).

– Det är väl enda sammanhanget som såna uttryck är tillåtna tycker jag, säger Anna Kinberg Batra.

Hon vrider på armbandet så alla bokstäverna syns. "FUCK CANCER".

– Den började jag ha på mig när en ung god vän var cancersjuk. Sen dog han och då upptäckte jag att det var någon annan som var sjuk. Jag tog som vana att så länge det är någon i min närhet som är cancersjuk så har jag den här på mig och pillar på den ibland och tänker på den personen. Det har ju tyvärr blivit jämt. Ju mer man tänker på det desto mer upptäcker man att cancer finns överallt. Det är få saker jag verkligen hatar, men cancer är en av dem.

Kinberg Batra siktar mot samma jobb som Mona Sahlin men är helt annorlunda. Hon påminner mer om Anna Lindh, om inte i längd, så i sin förmåga att växla mellan intelligent effektivitet och mer avspänd kommunikation ansikte mot ansikte.

Katarina Tolgfors, oppositionsråd för Moderaterna i Örebro län, säger till mig efter besöket på universitetet:

– Anna är trygg och grundad i både politik och vem hon är som person, och det är jätteviktigt.

På riksdagskansliet uttrycker AKB det själv så här:

– Det är viktigt att inte låta sig definieras av yta och hur andra bedömer en efter det de ser utifrån. Det finns starka åsikter om politiker och starka åsikter om kvinnor i offentligheten men man måste välja hur mycket energi man lägger på det. Jag försöker fokusera på mitt uppdrag och det förtroende jag har fått och navigera efter det. Om man är trygg i vem man är och vad man bottnar i och vart man ska och vad som är uppgiften, då är man också tryggare i att utsätta sig för bedömning och granskning och kritik.

"I sina enkla men eleganta små jackor mejslar Kinberg Batra fram bilden av sig själv som mörk, skarp och värdig att ha makt med fascinerande precision", skrev journalisten Jenny Nordberg i Svenska Dagbladet.

Jag har också fastnat för de små jackorna. Men runt cafébordet i Örebro förnekar Anna Kinberg Batra att de är hennes signum, och säger att hon har massor av kavajer hemma i garderoben.

– I det här jobbet ingår också att börja vänja sig vid att många känner igen mig och har åsikter om vad jag har på mig eller hur jag ser ut. Det kan jag liksom inte göra mycket åt. Jag får höra ibland att jag skulle vara korrekt, men det skulle vara värre att få höra att jag inte tog mitt jobb på allvar.

En kvinna som vill styra landet måste kunna ta kommandot över män. För vissa, som Angela Merkel och Margaret Thatcher, tycks det inte vara ett problem. Merkel kallas "Mutti" (mamma) även i seriösa nyhetsartiklar. En kvinna som vill leda utan att bli morsa har det svårare.

Anna Kinberg Batra har en snart nioårig dotter, och en kraftfull framtoning. Men hon är absolut ingen morsa. Hon är kvinna, och i det finns en sårbarhet.

– Det är lättare i 20-årsåldern att tro att man är en av grabbarna. Sen vid 40 så har man börjat förstå att man inte är det. Jag försöker göra mitt jobb så bra som möjligt och accepterar inte hinder och skillnader på grund av kön. Man hinner få sina smällar genom åren i mansdominerade miljöer. Såna har jag tränat rätt mycket på både i Moderata ungdomsförbundet, i vuxenpolitiken, och så har jag gått på en mansdominerad utbildning, så jag är ganska van.

Har du något exempel?

– När man reser utomlands som svensk kvinna i ledande ställning, vilket jag gjorde mycket när jag var ordförande i EU-nämnden, då inser man att vare sig man vill eller inte blir man handelsresande i jämställdhet. För oss är det vardag att partiledare och ministrar kan vara både kvinnor och män och vi ställer krav på att det ska vara hygglig fördelning. Men så ser det ju inte ut i alla andra länder. Jag är hemskt van vid att leda en svensk delegation med olika kön, och de man besöker spanar in den äldsta mannen i gruppen och går fram och hälsar på honom. De bara utgår ifrån att det är han som är chefen. Men det är de som får skämmas och kanske lära sig någonting.

Hur känns det i magen när du tänker tanken att kanske bli statsminister en dag?

– Det känns stort. Visst gör det. Om uppgiften känns rätt och viktig och möjlig, då är det roligt. Då trivs jag rätt bra med att ta mig an den, även när den är stor och det är den här. Men jag är bara i början av den resan.

Maken David Batra berättade i sitt "Sommar"-program 2008 om parets kamp för att få barn, som lyckades efter fyra års försök. När Centerkollegan Annie Lööf nyligen avslöjade att hon är gravid, kommenterade Anna Kinberg Batra: "Det är fantastiskt att få barn. Det är det största. Det jag har lärt mig är att det är en fantastisk gåva att få barn och att alla inte kan det".

När jag under några veckor får lite inblick i Anna Kinberg Batras schema står det klart att mycket styrs för att få tid med dottern. Resan till Örebro beskriver hon som "fullt görlig på dan och sen hämta barn".

– Vi har jobbat målmedvetet i ganska många år för att ha både kvinnor och män på ledande positioner. Fredrik Reinfeldt uppmuntrade mig flera gånger när jag tvekade inför att ta tyngre uppdrag. Om jag hade argument av typen: men jag har ju precis fått barn, kan jag verkligen göra det här, då uppmuntrade han mig. Han sa att han ville rekrytera mig och då får vi ordna att det funkar även familjemässigt.

Det finns fler män än man tror som ser kvinnlighet som en yta att attackera, att förminska och förnedra. På resa med Anna Kinberg Batra möter jag en och annan som inte riktigt tycks klara av henne. Om hon ska kunna leda hela Sverige måste hon både kunna hantera dem, visa oss sina mänskliga sidor och nå fram som en person som är en möjlig statsminister.

Hon måste alltså balansera på gränsen till det omöjliga.

Kommer det att gå? Ingen aning. Men det blir spännande att se henne försöka.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra om...

...att fylla 45
"Mitt i skulle jag vilja säga. Jättetrevligt att få tillfälle att fika med kollegerna och få en massa gulliga sms. Att fortsätta vara medelålders. Det är mycket kvar, om man får vara frisk."

...Bildt & Reinfeldt
"Det gäller att inte kasta sig i väg åt fel håll bara för att det krisar och många kräver att man genast ska göra det ena eller andra. Man måste hålla huvudet kallt och då gör det nytta att ibland ringa dem som har varit med förr."

...Indien
"Min man är till hälften indisk och det är roligt att hålla kontakt med släkt och vänner i New Delhi. Man följer inte bara dem, utan framstegen i samhället, både miljö-mässigt och ekonomiskt."

...Hillary Clinton
"Jag inspireras av henne. Jag har sett hur hon fyller rummet energimässigt och verkligen blir lyssnad på. Hon är en karismatisk person med ett genuint engagemang för både jämställdhet och globala frågor."

...sin längd
"Jag är 1,82. När jag var yngre hade jag låga klackar och kutade med ryggen. Nu skiter jag i det. Jag har klackar och sträcker på mig. Så här är jag."

...kläderna

"Jag ska ju lämna barn och hinna till jobbet också på morgnarna, så mest handlar det om att vara hel och ren och någorlunda korrekt. Det är kul med lite färg ibland också, några andra färger än svart och mörkblått."

...Mona Sahlin
"Det är klart att Mona Sahlin var en förebild då när hon blev partiledare. Men nu är det ju snarare Socialdemokraterna som vill konservera vissa maktstrukturer. Det är alliansen som fått fram flera kvinnliga partiledare."

...föräldrarna
"Pappa är inte kvar. Honom förlorade jag 2009. Mamma är fortfarande aktiv fast hon har fyllt 70 och är kommunpolitiker i Gnesta för Folkpartiet. Engagemanget tror jag att jag har hemifrån."

Utdrag ur Anna Kinberg Batras kalender:

Januari

10 Väljs till ny partiledare på Moderaternas extrastämma i Solna.

15 Skriver på DN debatt om att partiet står inför ett omfattande förnyelsearbete.

24 Besöker World Economic Forum i Davos i Schweiz.

29 Möter ungdomar på Fryshuset i Stockholm.

31 Möter moderater i Halland.

Februari

2 Träffar uppsagda varvsarbetare från Götaverken i Göteborg.

3 Träffar FN:s flyktingkommissarie António Guterres.

11 Provkör rallybil inför Rally Sweden 2015 i Karlstad och besöker Löfbergs kaffefabrik.

12 Gör EU-debut som partiledare i Bryssel.

15 I Stockholms synagoga för att hedra offren för terrordåden i Köpenhamn.

16 Besöker Avure Technologies i Västerås.

19 På skid-VM i Falun som hon påstår "sätter Sverige och svenska fjällen på kartan".

Mars

3 Veckans Affärer utser henne till årets mäktigaste opinionsbildare.

4 Deltar i studentafton på Lunds universitet och besöker Malmös synagoga.

13 Företagsbesök i Sörmland hos Gense som tillverkar bestick.

25 Träffar vuxna studenter med barn på universitetet i Örebro.

27 Besöker Åre Kapitalmarknadsdagar.

30 Träffar polis och socialtjänst på Gotland om drogförebyggande arbete.

April

8 Besöker Zound Industries i Stockholm.

13 Besöker finska valkampanjen och statsminister Alexander Stubb.

14 Fyller 45 år och firar med fika på riksdagskansliet.

15 Talar på Livsmedelsföretagens matdag om bättre möjligheter för småföretag

16 Möte med Norges ambassadör Kai Eide.

Källa: Anna Kinberg Batras Facebooksida

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.