Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anna Kinberg Batra:
Vi har en tuff tid nu

Anna Kinberg Batra i "Agenda". Foto: SVT
M-ledaren har blivit mer personlig. Foto: Nils Petter Nilsson

M-ledaren Anna Kinberg Batra har blivit mer personlig i takt med att väljarstödet rasat.

Under partidagarna i Karlstad berättade hon om sin svåra graviditet – och i söndagens "Agenda" berättar hon om att ha en make med indiska rötter.

– Det här är den jag är, säger Anna Kinberg Batra.

Anna Kinberg Batra har hyllats efter sitt tal på Moderaternas partidagar i Karlstad. Partiledaren liknade partiets läge nu med när Sverige låg under med 0-4 mot Tyskland under en fotbollsmatch 2012, men lyckades kvittera.

I talet, beskrivet som ett ödestal för henne mitt i partiets kris, blev hon också personligare än tidigare. Bland annat berättade hon om sin svåra graviditet då hon fick flera blodproppar och fick ligga på sjukhus i tre månader.

– Jag låg där på rygg och undrade, ska jag dö nu, sa hon bland annat.

– Då var jag nere för räkning, nu står jag här med er.

Men det personliga stannar inte där. I söndagens "Agenda" i SVT pratar Anna Kinberg Batra om sin uppmaning om att inte direkt fråga personer med utomeuropeiskt utseende varifrån de kommer.

 

LÄS MER: Anna Kinberg Batra: Man tänker "ska jag dö nu"

 

Pratade om makens ursprung

På programledaren Anna Hedenmos fråga om varför M-ledaren lämnat den uppmaningen svarar hon att det beror på att hon är van vid sådana frågor i sitt privatliv då hennes man, komikern David Batra, har rötter i Indien.

– Min man har ju utomeuropeisk bakgrund så jag är van hemifrån att det är mycket frågor om varifrån man kommer innan man börjar prata om annat. Jag tycker man måste ha en politik som gör att alla oavsett vem man är och var man kommer ifrån, kan växa, säger Anna Kinberg Batra i "Agenda".

Efter medverkan i programmet säger hon:

– Det här är den jag är. Jag är en sådan som jobbar hårt, som inte knäcks av motgångar och som väldigt gärna vill leda nästa regering. Det ville jag visa i Karlstad, det vill jag visa väljarna och svenska folket också. Sen handlar det om politiken som vi måste bli bättre på att visa.

"Det här är den jag är"

Anna Kinberg Batras allt mer personliga uttalanden kommer samtidigt som partiet befinner sig i en djup kris. Opinionsmätningarna visar bottennivåer i väljarstöd: I flera mätningar är partiet mindre än Sverigedemokraterna.

– Talet i Karlstad var viktigt för mig och jag ville visa att jag menar allvar, och att Moderaterna menar allvar, och vi har haft en tuff tid. Och har det fortfarande. Då gäller det att jobba hårt framåt, säger Anna Kinberg Batra.

Moderaterna har själva sagt att de brustit i kommunikationen med sina väljare, och Anna Kinberg Batra har tagit på sig ansvaret för det. M-ledaren har bland annat kritiserats för att svara på frågor genom att hålla sig till förberedda talepunkter, något som gjort politiken svår för väljare att förstå.

Anna Kinberg Batra säger dock att den mer personliga framtoningen inte är någon strategi för att komma närmare väljarna.

– Nej, alltså, det här är den jag är. Det är så här jag jobbar. Jag ser fram emot att visa hur det också leder till resultat med jobb och trygghet. Det har varit mycket debatt ett tag om vem som tar vem, och för lite om vem som löser samhällsproblem. Det kan vi moderater göra.

Anna Kinberg Batra om "Så ska det låta"

I februari var Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor med som deltagare i "Så ska det låta" i SVT, där hon bland annat rappade Jason "Timbuktu" Diakités "Det löser sig".

Efteråt har programmet anmälts av tittare som menar att SVT inte agerade opartiskt.

Anna Kinberg Batra säger att hon inte planerar att göra liknande framträdanden.

– Jag medverkar gärna i medier och står här, till exempel. Det är mitt jobb att föra ut vad jag tror på och vad vi moderater gör. Men jag tror att Ebba Busch Thor har alliansens bästa sångröst. Vi är bra på olika saker och det där är hon bäst på.