Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anna Kinberg Batra: "Vad visste Löfven?"

Anna Kinberg Batra. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) tyder IT-skandalen på "ett systemfel". Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter Transportstyrelsens uppmärksammade IT-skandal rasar nu flera oppositionsledare på Twitter.

Nu riktas skarp kritik mot regeringen och statsministern.

"Mycket allvarligt att Sveriges säkerhet äventyrats. Vad visste Stefan Löfven, när och hur säkrar vi andra uppgifter?", skriver Anna Kinberg Batra (M) på Twitter.

IT-skandalen kring Transportstyrelsen och regeringens agerande får kritik av oppositionspartierna.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra är bara en av de som uttryckt sin oro på Twitter.

"Regeringen, ytterst statsministern, har ansvar för Sveriges säkerhet. Nu måste ett antal frågor om detta besvaras"

https://twitter.com/KinbergBatra/status/887944125886193665

Hans Wallmark (M), Moderaternas försvarspolitiske talesperson, tycker att regeringen inte duckar för frågor kring IT-skandalen.

– Det här är djupt allvarligt och bekymmersamt. Det finns så många frågor men så få svar och så lite intresse från regeringen att följa upp detta. Det är svåra säkerhetsintressen som har satts på spel, säger han.

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund ser allvarligt på händelsen.

"Mycket allvarligt om det är sant; Regeringen fick information om myndighetens lagbrott – men reagerade inte", skriver Björklund på Twitter.

Enligt försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) tyder IT-skandalen på "ett systemfel".

– Det här är inget som en ensam person har åstadkommit utan en statlig myndighet i en stor organisation. Det finns ingen tvekan om att generaldirektören brustit i omdömet men det faktum att något sådant här kan inträffa i en statlig organisation tyder på systemfel, säger han.

Jan Björklund. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Går att spåra personer med hemlig identitet

Det var den 10 mars 2016 skickade Transportstyrelsen ut adresser till alla de med skyddad identitet som äger en personbil. Då myndigheten skulle rätta till felet skickades ytterligare ett mejl med känsliga uppgifter.

Hela det svenska körkortsregistret, med bilder, läckte ut till icke säkerhetskontrollerade tekniker i Östeuropa. Även känslig information om vägar, hamnar, broar och tunnelbanor i Sverige har läckt. Bedömare hävdar att informationen kan innebära fara för rikets säkerhet.

Med de hemliga uppgifterna går det bland annat att spåra personer med skyddad identitet, efterlysta fordon samt var och när värdetransportbilar kör.

Den 6 juli stod det klart att Maria Ågren slutade som generaldirektör för Transportstyrelsen eftersom hon utressed för brott som kunde hota rikets säkerhet.

 

LÄS MER: Regeringen kräver att Maria Ågren ska avskedas  

 

Efter IT-skandalen kring Transportstyrelsen avgick ordförande Rolf Annerberg. På en pressträff under torsdagen meddelade  infrastrukturminister Anna Johansson (S) att Anita Johansson har utsetts till ny ordförande.