Anna Kinberg Batra har tappat rejält i Novus mätning av väljarnas förtroende för partiledarna. Foto: Nils Petter NilssonAnna Kinberg Batra har tappat rejält i Novus mätning av väljarnas förtroende för partiledarna. Foto: Nils Petter Nilsson
Anna Kinberg Batra har tappat rejält i Novus mätning av väljarnas förtroende för partiledarna. Foto: Nils Petter Nilsson
Johnny Magnusson, tung moderat i Göteborg och ordförande i Västra Götalandregionen, tycker att partiet blivit idéfattigt efter Fredrik Reinfeldt. Foto: Johan JeppssonJohnny Magnusson, tung moderat i Göteborg och ordförande i Västra Götalandregionen, tycker att partiet blivit idéfattigt efter Fredrik Reinfeldt. Foto: Johan Jeppsson
Johnny Magnusson, tung moderat i Göteborg och ordförande i Västra Götalandregionen, tycker att partiet blivit idéfattigt efter Fredrik Reinfeldt. Foto: Johan Jeppsson
Näringsminister Mikael Damberg, S, efterlyser en starkare oppositionsledare. Foto: Pavel Koubek / TTNäringsminister Mikael Damberg, S, efterlyser en starkare oppositionsledare. Foto: Pavel Koubek / TT
Näringsminister Mikael Damberg, S, efterlyser en starkare oppositionsledare. Foto: Pavel Koubek / TT

Anna Kinberg Batra
pressas från flera håll

Publicerad

Nu är det dags för årets första partiledardebatt i Riksdagen.

Och läget hade onekligen kunnat se bättre ut för M-ledaren Anna Kinberg Batra som nu tampas med de sämsta opinionssiffrorna sedan 2015 och ett tapp i förtroende gentemot Annie Lööf, C.

Dessutom ökar missnöjet i de egna leden.

– Sverigedemokraterna skjuter Moderaterna framför sig och man anpassar sig efter deras politik, säger Bodil Sidén, avhoppad Muf-topp till SVT.

 

På onsdag förmiddag möts partiledarna i riksdagen för årets första partiledardebatt.

Statsminister Stefan Löfven, som befinner sig i en uppåtgående kurva, inleder debatten, följd av Moderatledaren Anna Kinberg Batra, som befinner sig i en motsatt rörelse i opinionen just nu. Stödet både för henne och för partiet har minskat under en tid.

Partiledardebatten tar vid efter Folk och Försvars rikskonferens som avslutades på tisdagen i Sälen.

Anna Kinberg Batra, som just firat två år som M-ledare, har motvind i opinionen. I Novus/TV4:s Väljarbarometer för december fick Moderaterna 21,8 procent. Det är partiet sämsta notering under 2016 och en minskning med 1,5 procentenheter jämfört med förlustvalet 2014, som följdes av företrädaren Fredrik Reinfeldts avgång.

Annie Lööf.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Statistiska centralbyråns stora partisympatiundersökning från i november visar samma trend. Där får Moderaterna 22,8 procent – en statistiskt säkerställd minskning med 1,9 procentenheter sedan förra mätningen i maj 2016, och en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med valresultatet 2014.

Anna Kinberg Batra har också tappat rejält i Novus mätning av väljarnas förtroende för partiledarna.

I decembermätningen seglade Annie Lööf, C, upp på förtroendetoppens förstaplats, före Kinberg Batra och Stefan Löfven. M-ledaren tappade hela sex procentenheter från mätningen i september.

"Måste vilja någonting"

Nu knorras det i de egen leden. En av kritikerna är Bodil Sidén, som hoppade av Moderata ungdomsförbundet där hon var andra vice ordförande. Hon gillar inte hur partiet desperat försöker locka tillbaka M-väljare som gått till Sverigedemokraterna.

– Jag tycker det känns som att man tycker att Sverigedemokratiska väljare är viktigare än moderata idéer, genom att man anpassar sig efter deras förslag, det tjänar bara SD på, säger hon till SVT:S Aktuellt.

Göteborgsmoderaten kritisk

Johnny Magnusson.Foto: ANDERS YLANDER

Johnny Magnusson, tung moderat i Göteborg och ordförande i Västra Götalandregionen, tycker att partiet blivit idéfattigt efter Fredrik Reinfeldt. Det känns oklart vad Moderaterna vill.

– Man måste vara för utveckling, för att åstadkomma något som politiker, man måste vilja någonting med samhället i morgon, säger Magnusson i Aktuellt.

Samtidigt attackeras Moderaternas partiledare från vänsterflanken. Näringsminister Mikael Damberg, S, efterlyser en starkare oppositionsledare.

– Jag tror att det vore bra för Sverige. Oavsett om vi haft borgerliga eller socialdemokratiska regeringar så har man kunnat göra överenskommelser och göra upp om viktiga frågor, och det har skapat en stabilitet i svensk politik som har varit gynnsam för både investeringar och tillväxt. I det här osäkra omvärldsläget är det ännu viktigare att politiska ledare kan stå för uppgörelser och hålla dem, säger Damberg till Expressens reporter Niklas Svensson.

Partiledarnas taktik i debatten

Stefan Löfven (S)

"Statsministern kommer lyfta hur investeringar i samhällsbygget, som skolan och välfärden, och tuffa tag mot brottsligheten är bättre än skattesänkningar för att möta människors oro för samhällsutvecklingen", hälsar presssekreteraren Jonatan Holst.

Gustav Fridolin (MP)

Utbildningsministern och regeringspartiets språkrör kommer att ställa Jimmie Åkesson mot väggen efter SD-ledarens utspel om SMHI.

– I dag kom rapporten om att 2016 var det varmaste året någonsin, samtidigt går Sverigedemokraterna ut och säger att man ska skära i SMHI:s budget för att "stoppa klimatpropagandan". Rena tramserierna.

– Nu behövs det svart på vitt, litar de på FN:s klimatpanel eller tror de att det finns en annan planet som Sverigedemokraterna kan befinna sig på? säger Gustav Fridolin inför debatten som han kallar "förbannat viktig".

Annie Lööf (C)

– Jag kommer framförallt att fokusera på frågor om hur människor, oavsett var i landet man bor, ska kunna känna sig trygga och hur vi värnar vårt lands säkerhet. Jag lyfte i mitt jultal i december behovet av att stärka den svenska försvarsförmågan och det är något som självklart kommer lyftas. Som vanligt kommer också jobben stå i fokus, säger Annie Lööf.

Andreas Carlson, gruppledare (KD)

Huruvida Ebba Busch Thor som inte sitter i riksdagen kommer att kuppa in något utspel utanför kammaren, får bli en överraskning. Men ersättaren Andreas Carlson kommer att fokusera på äldrefrågor.

– Innan jul gick vi fram med ett förslag om att stänga skattegapet mellan löntagare och pensionärer, säger pressekreteraren Ofelia Namazova.

Anna Kinberg Batra (M)

Moderat-ledaren kommer att fortsätta lyfta frågorna om jobben, integrationen och utanförskapet och hälsar via sin pressekreterare att hon ser fram emot att möta statsminister Stefan Löfven i årets första debatt,

– Hon vill veta hur han ska bryta utanförskapet, säger Charlie Levin.

Jan Björklund (L)

Liberalernas partiledare som satte press på såväl sina allianskollegor som statsministern under Folk och Försvar-konferensen i Sälen, kommer att fortsätta debatten om försvaret i riksdagen. Dessutom fokus på integration och skola.

Jonas Sjöstedt (V)

– Jag tänker prata om de reformer som börjar gälla från nyår och som vi har förhandlat fram i budgeten, inte minst de stora välfärdsatsningarna, säger V-ledaren och konkretiserar.

– Vi måste göra om pensionssystemet och där finns det en stor konflikt mellan oss och regeringen OCH de borgliga.

Jimmie Åkesson (SD)

– Jimmie Åkesson kommer att fokusera på den ökade otryggheten och kräva de andra partierna på svar om varför de vill låta grovt belastade kriminella stanna i Sverige, hälsar pressekreteraren Henrik Vinge.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag