Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Kinberg Batra om sitt utspel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Finansminister Magdalena Andersson, S.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
M-ledaren Anna Kinberg Batra.
Foto: Nils Petter Nilsson
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: Sven Lindwall

M-ledaren Anna Kinberg Batra vill fälla regeringen genom att söka stöd hos SD.

Men finansminister Magdalena Andersson, S, avfärdar hotet.

– Det känns som en ganska internt pressad moderatledare som tvingats fram till det här beslutet, säger hon.

När Anna Kinberg Batra i torsdags meddelade att hon är villig att fälla Stefan Löfvens regering – genom att lägga fram en gemensam alliansbudget med stöd av SD i höst var det många inom politiken som togs på sängen av beskedet.

M-ledaren utvecklade tankarna bakom beslutet när hon var med i "Agenda" på söndagskvällen

– Sverigedemokraternas historia, värderingar och rötter har inte förändrats, men jag tycker inte att det fungerar att låtsas som att ett så stort parti inte finns, säger hon.

Hon betonar att hon inte vill sitta i regering tillsammans med Jimmie Åkesson, men säger samtidigt att det inte går att ignorera alla de väljare som valt att ge honom sin röst.

Batra: Avstått från att driva frågor

När Expressen TV träffar M-ledaren efter "Agenda" förklarar hon att hon är glad över att hennes utspel lett till en diskussion i frågan om hur oppositionen ska agera.

– Det politiska landskapet ser annorlunda ut i dag och vi måste förhålla oss till den verkligheten. Det här handlar framför allt om att vi inte ska avstå från att lägga förslag som vi tror på, säger Anna Kinberg Batra.

Men finansminister Magdalena Andersson avfärdar hotet om att fälla regeringen och tror att M-ledaren pressats av delar av sitt parti för att lägga fram det oväntade förslaget om att ta stöd från SD.

– Det känns som en ganska internt pressad moderatledare som tvingats fram till det här beslutet. Det har också blivit allt tydligare att Jimmie Åkesson vill se Anna Kinberg Batra som statsminister och att han vill stöda hennes politik med skattesänkningar och nedskärningar, säger Magdalena Andersson.

Alliansen är splittrad i frågan om att fälla regeringen då både Centern och Liberalerna hittills tagit avstånd från att regera med stöd av SD.

S vill samarbeta med C och L

Finansministern sträcker däremot fram en hand för ett tänkbart samarbete med dem:

– Jag är beredd att diskutera med både Centern och Liberalerna. Redan före valet men också direkt efter valet har vi varit tydliga med att vi gärna ser ett blocköverskridande samarbete och tror att det skulle vara bra för Sverige och det gäller naturligtvis fortfarande, säger Magdalena Andersson.

Men Anna Kinberg Batra vidhåller sitt budgetbeslut trots att hon inte har hela alliansen med sig.

– Vi är fyra olika partier och nu ger jag besked om vad Moderaterna tycker. Vi vill alltid genomföra moderatpolitik och jag tycker inte att vi kan vänta till efter valet.

Hon är inte heller främmande för SD-stöd i andra frågor som rör sakpolitik, och inte handlar om värderingar eller mänskliga rättigheter.

– Det har tidigare funnits en beröringsskräck på grund av Sverigedemokraternas värderingar. De har inte förändrats men väljarna har tyvärr valt och då måste man utgå från det för att få igenom sina förslag, säger Anna Kinberg Batra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.