Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Kinberg Batra nekar samtal med SD

Anna Kinberg Batra i Expressen TV.
K-g Bergström frågar ut Anna Kinberg Batra.

Anna Kinberg Batra stängde dörren för Jimmie Åkesson i sitt linjetal.

Samtidigt hävdar SD:s riksdagsledamöter att deras dialog med alliansen har förbättrats.

– Det stämmer inte. Vi samarbetar inte och vi förhandlar inte, säger M-ledaren i Expressens partiledarutfrågning.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har inte gjort någon hemlighet av att han gärna ser ett samarbete med Moderaterna - och han har vid upprepade tillfällen sträckt ut handen mot Anna Kinberg Batra.

Lika många gånger har M-ledaren avvisat honom.

Senast vid Moderaternas Sverigemöte i Malmö i helgen där Anna Kinberg Batra markerade hårt mot SD

– De är inte en grund att bygga en regering på, i alla fall inte för oss, sa hon då.

"Vi har inte något samarbete"

Samtidigt är det bara två veckor sedan SD:s ledamot i utbildningsutskottet hävdade i en kammardebatt att partiets dialog med alliansen förbättrats avsevärt i år och att man till och med kommit överens om olika skrivningar.

Men när K-G Bergström pressar Anna Kinberg Batra i Expressens partiledarutfrågning om partiets kontakter med SD avfärdar hon uppgifterna:

– De påstår sådant där ibland i debatten. Vi har inte något samarbete och vi tänker inte förhandla med dem. Jag vet inte varför han sa så där och var han fick sin information i från, säger Anna Kinberg Batra.

Bakgrunden var att det fanns fem gemensamma skrivningar från alliansen och SD?

– Vi sitter inte och skriver ihop utan vi lägger våra förslag och andra partier lägger sina förslag.

Batra: Inte intresserad av "trixande"

De fyra allianspartierna har varit tydliga med att de tänker gå till val på ett gemensamt valmanifest. Men hittills har de lagt fram få gemensamma förslag i riksdagen.

Hemlighållandet av olika punkter där alliansen är överens har dock inget att göra med att man vill undvika att SD ska hoppa på samma idéer, och därmed indirekt ge stöd åt de borgerliga partierna enligt Anna Kinberg Batra.

– Nej. Det här handlar inte om det ena eller andra partiet eller något sällskapsspel eller så, utan det här handlar om att alliansen förlorade valet rätt ordentligt valet 2014. Vi behöver ompröva och utveckla politiken var för sig och ihop. Det funkar bra och det går också framåt och nu ser det ut så här, säger hon.

Någon misstroendeförklaring mot regeringen eller att försöka bryta ut och fälla enskilda förslag i den rödgröna budgeten är M-ledaren dock inte intresserad av.

– Jag tror att svenska folket förväntar sig att den som får störst stöd i valet också ska kunna regera landet och att det inte blir en masa trixande sen, säger Anna Kinberg Batra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.